13. GEFLE
Fjolåret: 9:e plats
Arena: Strömvallen (7 200)
Premiär: Malmö FF (b)

¤ Silly Season
Nyförvärv: Johan Oremo (forward, Djurgården), William Lundin (försvarare, IFK Göteborg), Johan Svantesson (forward, Vara SK), Linus Malmborg (försvarare, Vasalund), Alexander Faltsetas (mittfältare, IFK Göteborg)

Förluster: Yussif Chibsah (mittfältare, Djurgården), Daniel Theorin (försvarare, Hammarby), Dragan Kapcevic (forward, Brage)

Mathias Steen - För alltid Gefle:
- Tappen av Chibsah/Theorin är tunga men två spännande killar i Fatsetas och Linus Malmborg ska se till att ersätta dessa, och förhoppningsvis prestera minst lika bra på planen. I övrigt är Johan Oremo tillbaka i den klubb han gjorde sån succé i för ett par år sedan, och det är inte en käft som vet hur denna återförening kommer att sluta. Men han kom ju gratis, så varför inte? Johan Svantesson och William Lundin är två unga killar som båda har stor potential att blomma ut i GIF. Sammanfattat en helt okej Silly Season, med Geflemått mätt. Men jag hade inte tackat nej till en kreativ, teknisk yttermittfältare till laget.


¤ Väntad startelva (4-4-2)
Mattias Hugosson
Daniel Bernhadsson - Olof Mård - Linus Malmborg - Sebastian Senatore (Pär Asp)
Jonas Lantto - Marcus Hansson - Zakaria Abdullai (Alexander Faltsetas) - Jonathan Hellström
Jakob Orlov - Mikael Dahlberg

¤ Lagpresentation

Försvarsklippan: Olof Mård. Tog ett stort steg i utvecklingen under fjolåret och är en ruggigt viktig del av Gefles försvarsspel.

Mittfältsmotorn: Marcus Hansson har tagit stora kliv i sin utveckling under det senaste året och förhoppningsvis presenterar han sig för den stora massan i år.

Målskytten: Här finns det ju några gubbar å välja mellan, och det går faktiskt inte att dra isär Jakob Orlov och Mikael Dahlberg. Den förstnämnda gjorde tio mål ifjol, den andra åtta. Hugget som stucket alltså. Och där bakom lurar en möjlig joker vid namn Oremo.

Liraren: Jonas Lantto, tveklöst. Alternativen är tyvärr ganska få.

Busen: Chibsah (sex varningar ifjol) är borta och bakom honom är det ganska snällt. Inte så konstigt att Gefle alltid är i topp av Fairplay-ligan då kanske.
Mathias, du tippar ditt Gefle på en tionde plats - varför det?
- Inga överraskningar här inte. En sedvanlig, stabil tiondeplats. Fjolårets niondeplats är dock inte alls omöjlig att upprepa då mittenskiktet som alltid är oerhört jämt i Allsvenskan, men jag tror att lag som Djurgården och Örebro kommer göra bättre ifrån sig i år, vilket ju ökar konkurrensen i mittens rike. Med en bredare och mer intressant trupp än ifjol är glappet upp till en sjunde, åttondeplats dock inte stort. Bottenträsket kommer dock befinna sig på ett behagligt avstånd. Tråkigt, osexigt och framförallt ganska väntat men bättre än så blir det nog inte.

Vad talar för Gefle i år?
-
Truppen känns bredare än på länge, framförallt offensivt. Förhoppningsvis kan spelare som Zakaria Abdullai och Joachim Adukor ta nästa steg i utvecklingen för att bredda konkurrensen än mer. En väldigt avgörande styrka vid ett eventuellt skadehelvete.

Vad talar emot Gefle i år?
Även om ersättarna är spännande namn så går det inte att frångå att Gefle tappade två viktiga kuggar i centrallinjen i Theroin och Chibsah efter fjolårssäsongen. Det kan ta sin lilla tid att spela ihop dessa delar, och försäsongen har väl kanske varit allt annat än lysande såhär långt.

Vem ska vi hålla ögonen på i ditt lag i år?
Alexander Faltsetas lyckades aldrig ta det där sista steget i IFK Göteborg, men som vi alla vet är Pelle Olsson en mästare på att styra bortkomna talanger på rätt köl igen. Men konkurrensen på mittfältet är hårdare än någonsin, så ”Alex” får slita hårt.


- - -

Vi tackar Mathias Steen, För alltid Gefle, för din medverkan!

¤ ¤ ¤

SvenskaFans kommentar:
Gävles egen Harry Houdini - Pelle Olsson - har med minimala resurser trollat sitt lag kvar, säsong efter säsong. I fjol drog han fram en krokodil ur hatten när Gefle ett tag var uppe och slogs i toppen, för att sedan sluta på en imponerande nionde plats. Skador på försäsongen har dock gått ut över resultaten och kontinuiteten. Förlusterna av Chibsah och Theorin har täckts upp på ett klokt sätt, men riskerar ändå att bli kännbara. På pluskontot ser alternativen på anfallssidan bättre ut än på väldigt länge. Att tippa Gefle efter fjolårets succé är lurigare är någonsin. Show us the magic, Pelle!

¤ ¤ ¤

Diskutera Gefles chanser nedan - och håll god ton.