8. GAIS
Fjolåret: 5:e plats
Arena: Gamla Ullevi (18 800)
Premiär: Häcken (h)

¤ Silly Season
Nyförvärv: Jesper Florén (mittfältare, Elfsborg), Jeffrey Aubynn (mittfältare, Malmö FF), Linus Tornblad (mittfältare, U21-laget), Mirza Mujcic (försvarare, U21-laget), Enis Majlici (mittfältare, U21-laget), Jakob Olsson (mittfältare, Örgryte), Peter Ijeh (forward, Syrianska)

Förluster: Johan Pettersson (mittfältare, Örgryte), Johan Rundqvist (försvarare, Fässberg), Halgrimur Jónasson (försvarare, Sönderjyske), Sandeep Mankoo (försvarare, klubb ej klar), Jonas Lundén (försvarare, slutar), Mervan Celik (forward, Glasgow Rangers)

Simon Kostofski - Grönsvarta Fans:
- GAIS har gjort en bra Silly Season. Vi har fått in två rutinerade herrar i Jeffrey Aubynn och Peter Ijeh och den spännande yttermittfältaren Jakob Olsson. Och som gräddet på moset har GAIS signat A-lagskontrakt med tre spelare från GAIS Fotbollsakademi - Mirza Mujcic, Enis Majlici och Linus Tornblad. Samtliga sex spelare ser riktigt intressanta ut och det gör att konkurrensen stiger på varje position. Annars så var det väl ingen större skräll att Mervan Celik lämnade oss för utlandet och för storlaget (numera krislaget) Glasgow Rangers.

Den isländske lanslagsmannen Hallgrímur "Hatti" Jónasson gick permanent till danska Sönderjyske under vintern efter sin utlåning men annars är det inga större förluster.
En anfallare till hade varit intressant men vi får se hur det bli där. Vi måste låna ut några spelare om vi ska kunna värva någon ny. Jesper Florén från Elfsborg kommer, med största sannolikhet, vara klar för GAIS permanent snart i skrivande stund.


¤ Väntad startelva (4-4-2)
Dime Jankulovski/Henri Sillanpää
Richard Ekunde - Fredrik Lundgren - Calum Angus - Kenneth Gustafsson
Eric Bassombeng - Jeffrey Aubynn/Markus Gustafsson - Reuben Ayarna - Jakob Olsson
Wanderson do Carmo - Peter Ijeh

¤ Lagpresentation
Försvarsklippan: Richard Ekunde

Mittfältsmotorn: Reuben Ayarna

Målskytten: Peter Ijeh

Liraren: Wanderson do Carmo

Busen: Calum Angus




Simon, du tippar ditt GAIS på en sjätte plats - varför det?
- Jag tycker att en sjätteplats är en rimlig utgångsplacering i skrivande stund. Jag tycker att vi har en väldigt underskattad trupp då många har räknat ur våra nyförvärv Peter Ijeh och Jeffrey Aubynn. Faktum är egentligen att vi bara har tappat en ordinarie spelare sedan fjolåret i skrivande stund och det är Mervan Celik. Han kommer vara ett stort avbräck men Jakob Olsson (nyförvärvet från ÖIS) känns riktigt intressant och kan skapa en hel del problem för motståndarförsvararna. Vi hamnade på en femteplats 2011 och det känns som att vi kan prestera lika bra. Sedan får vi passa på att njuta av Wanderson do Carmo under våren för till sommaren så kommer han dra, frågan är egentligen bara vilken liga som han hamnar i.

Vad talar för GAIS i år?
-
Att vi, som jag tidigare skrev, har en underskattad trupp och så har Alexander Axén, tillsammans med den assisterande tränaren Kjell Pettersson verkligen funnit varandra och Axén har några ess i rockärmen som han kan använda under 2012. Sedan har vi spelare som Eric Bassombeng, Wanderson do Carmo, Peter Ijeh, Jeffrey Aubynn, Reuben Ayarna - bara för att nämna några - som kan lyfta laget ytterligare ett snäpp. Att vi sedan har Allsvenskans bästa målvaktsuppsättning i Henri Sillanpää och Dime Jankulovski är helt klart värt att nämna.

Vad talar emot GAIS i år?
- För att ta förra årets exempel: Trelleborg hamnade på en femteplats 2010 för att sedan åka ur året efter. Allsvenskan är väldigt jämn och allt kan hända. Sedan så är det jobbigt att tappa en spelare som Mervan Celik som ändå gjorde 14 mål. En ersättare måste komma fram.

Vem ska vi hålla ögonen på i ditt lag i år?
- Här finns det lite olika alternativ. Jag har nämnt Jakob Olsson men jag tror att en spelare som Peter Ijeh kan bli livsfarlig. Efter att ha sett honom på träningarna så kan han bli extremt farlig i straffområdet.

- - -

Vi tackar Simon Kostofski, Grönsvarta Fans, för din medverkan!

¤ ¤ ¤

SvenskaFans kommentar:
När IFK Göteborg sladdade tidigt och Häcken var lite för mycket upp och ner, tog GAIS chansen i fjol och blev bäst i 031-området. Alexander Axén lyckades. En ganska heterogen samling fotbollsspelare svetsade han samman till en grupp svartgröna tigrar som åt upp en en hel arm varje gång ett finger gavs. GAIS svårforcerade försvarslinjen är intakt men kraftfulle Mervan Celik saknas, och poängskörden kommer att hänga än mer på Wanderson i år. En annan utmaning som väntar GAIS är att handskas med aningen större förväntningar; motståndarlagen känner till det farliga omställningsspelet sedan i fjol och är förvarnade. Spännande att se vad yrvädret Jakob Olsson, direkt från Division 1, kan uträtta mot allsvenska försvar.

¤ ¤ ¤

Diskutera GAIS chanser nedan - och håll god ton.