15. GAIS
Fjolåret: 13:e plats
Arena: Gamla Ullevi (18 800)
Premiär: IFK Norrköping (b)

¤ Silly Season
Nyförvärv: Eric Bassombeng, mittfältare, Örebro; Gzim Istrefi, mittfältare, Carlstad United; Joakim Edström, anfallare, Västra Frölunda; Alexander Angelin, försvarare, Västra Frölunda; Jesper Florén, mittfältare, Elfsborg (lån); Muhammed Abdulrahman, anfallare, Elfsborg (lån); Alvaro Santos, anfallare, Örgryte (lån)

Förluster: Björn Andersson, försvarare/anfallare, Viking Stavanger; Eyólfur Hédinsson, mittfältare, Sönderjyske

Simon Kostofski - Grönsvarta Fans:
- Jag tycker att våran Silly Season har varit ganska bra hittills. Vi har värvat väldigt unga, talangfulla spelare som kommer att konkurrera om att en plats i startelvan i år. Vi har värvat spännande spelare i 19-årige yttermittfältaren Gzim Istrefi som kommer få en hel del speltid, anfallaren Joakim Edström som långsamt kommer matchas in i laget, Alexander Angelin har redan visat att hans vänsterfot kommer vara riktigt giftig, förre ÖSK-spelaren Eric Bassombeng har redan visat vilka kvalitéer han besitter, Jesper Florén lånas in från Elfsborg i år igen och Mohammed Abdulraham lånades även han in från Elfsborg men hans korsband gick av under försäsongen och det är tveksamt om han kan spela de sista omgångarna.

- Sist men inte minst så är Álvaro Santos en riktigt intressant värvning. Han har själv uttalat sig om att han satsar på att göra mellan 10-15 mål och det har inte en forward gjort i GAIS på väldigt länge. Det återstår att se hur det blir med honom. Sedan så verkar Amadaiya Rennie från Elfsborg ansluta på lån och sedan får vi se hur det blir med Wanderson do Carmo om han ansluter eller ej. Förlusterna i Björn Andersson och Eyjólfur Hédinsson svider, speciellt den förstnämnda som gjorde riktigt bra insatser i GAIS 2010.

¤ Väntad startelva (4-4-1-1)
Dime Jankulovski
Richard Ekunde - Fredrik Lundgren - Hallgrímur Jónasson - Kenneth Gustafsson
Mervan Celik - Johan Mårtensson - Reuben Ayarna - Eric Bassombeng
Jonas Lindberg
Álvaro Santos

¤ Lagpresentation
Försvarsklippan: Fredrik Lundgren

Mittfältsmotorn: Johan Mårtensson

Målskytten: Álvaro Santos

Liraren: Mervan Celik

Busen: Johan Mårtensson
Simon, du tippar ditt GAIS på en sjunde plats - varför det?
- Om vi har marginalerna med oss så är en mittenplacering runt plats 6-9 inte alls omöjligt.

Vad talar för GAIS i år?
-
För att jag vet att vi har kvalitéer i laget. Vi har en målvakt i Dime Jankulovski som är rejält underskattad och ett försvar som håller riktigt bra klass. Nu är det bara målskyttet som vi måste få igång och med en skadefri Santos kan vi komma långt.

Vad talar emot GAIS i år?
- Anfallsspelet var inte alls godkänt ifjol. Även om vi kom fram till riktigt bra lägen så kunde vi aldrig göra mål och 24 mål på 30 matcher är inte acceptabelt och för mig är det en liten gåta att vi faktiskt klarade oss kvar med tanke på den dåliga målskörden. Vi måste verkligen få igång målskyttet, så enkelt är det. Annars kommer det se väldigt mörkt ut för oss. Sedan hade vi mycket skador ifjol och det vill jag gärna undvika, det förstörde mycket för oss.

Vem ska vi hålla ögonen på i ditt lag i år?
- Om Mervan Celik får vara skadefri så kommer han att komma riktigt långt. Han visade prov redan ifjol på fin teknik och kämpaglöd. Han har en bra bollbehandling och ett bra skott men han måste bara bli jämnare i sitt spel. Dock så tror jag att han kommer bli en av våra nyckelspelare under 2011, bara om han får vara skadefri. En annan som man ska hålla ögonen på är Jonas Lindberg som har blivit mer mognare i sitt spel under försäsongen och han kan bli spännande att följa.

- - -

Vi tackar Simon Kostofski, Grönsvarta Fans, för din medverkan!

¤ ¤ ¤

SvenskaFans kommentar:
GAIS kommer även denna säsong, trots ett begränsat spelarmaterial, försöka stå för en spelande fotboll under Axén. På gott och ont. I fjol fallerade laget totalt när spelet inte fungerande, i vissa matcher stämde nästan allt. En nyckelfråga till 2011 är att man har förlängt duktige Johan Mårtenssons kontrakt. Med U21-landslagsmannen framför en rutinerad och samspelt backlinje har Makrillarna alla förutsättningar för att skriva ett nytt allsvenskt kontrakt. Men först måste två brasilianska frågetecken först rätas ut: Kommer Wanderson? Och kan Álvaro Santos fortfarande hitta målet i Allsvenskan?

¤ ¤ ¤

Diskutera GAIS chanser nedan och i vårt Allsvenska forum!