Som vanligt har SvenskaFans redaktioner röstat fram Årets lag för den allsvenska säsongen 2014.
Nytt för i år är att det också har röstats fram bäste spelare i varje lagdel samt tränare.

Vi fortsätter framåt mot backlinjen.

Årets mittback 1
Filip Helander - Malmö FF

SvenskaFans kommentar:
Unge Helander har fortsatt ta steg framåt och förutom en kortare formsvacka precis efter sommaren är det inte ofta han sätter några fötter fel ute på planen. Har hyllats till höger och vänster och nu på slutet också lyfts in i landslaget.
Är en klassisk mittback som rimligen snart är redo att ta en plats i landslagets startelva.SvenskaFans hör med Carl Angerborn på Himmelriket om Filips säsong.
Berätta lite om Helanders säsong i år:
Filip Helander inledde säsongen som parhäst till Pontus Jansson i MFF:s mittförsvar. Efter att Pontus flyttade till Turin fick han istället sällskap av Erik Johansson, vilket inte gjorde MFF:s försvar sämre utan snarare både stabilare och bättre. För Filip personligen har säsongen varit fantastisk, där han bortsett från en (i Filipmått mätt djup) formsvacka precis efter att han kommit tillbaka från skada i somras varit en av lagets absolut jämnaste spelare. Frågan är om vi får behålla honom över nästa säsong. Jag tvivlar.

Vilka styrkor och svagheter har Helander:
Filip är i grunden en klassisk Patrik Andersson-liknande mittback som låter andra sköta offensiven, dessutom är han hårt slipad i en MFF-skola som innebär att man i så stor mån som möjligt vårdar bollen innan man överväger alternativet att skövla bolluslingen upp på 12:e raden. Som den mittbacksklassiker han är ligger hans styrkor följaktligen också i huvud- och närkampsspelet. Han besitter också en förmåga att ständigt stå i motståndarnas skottlinje. En mycket fin egenskap. 

Som mittback i ett lag som allt som oftast är tydligt spelförande handlar jobbet mycket om att vara spelbar och sätta sina offensivt skickligare medspelare i lägen, vilket är en del av spelet som jag tycker Filip kan förbättra. Där är Erik Johansson rätt mycket före i mina ögon. Med tanke på hans starka huvudspel hade Filip dessutom kunnat vara farligare i offensivt straffområde än han är idag. 


Om du får välja fram en match där Helander visade framfötterna mest - Vilken skulle det vara och varför tycker du det:
ilip har varit absolut bäst i Europaspelet i år, framförallt mot Red Bull Salzburg och Juventus. Det är sällan vi blir så pass tillbakapressade i Allsvenskan att Filip tillåts dominera på det sättet som han kan göra då. Hans största signum i år har istället varit att hans stabilitet över flera matcher i rad. Men i bortavinsten mot Elfsborg precis innan VM-uppehållet var han fenomenal. Där var han oslagbar i såväl luften som längs marken.Laget
Årets målvakt: Robin Olsen
Årets högerback: Johan Larsson


Vem tycker du var Årets mittback i Allsvenskan 2014?
Berätta i kommentarsfältet - men tänk på tonen.