Året mittback 2:
Daniel Amartey - Djurgården

Motivering; Den unge Amartey har tagit Allsvenskan med storm. Har de fysiska förutsättningarna som krävs, och kompletterar det dessutom med en utmärkt blick för spelet. Behöver finslipa en del, men är med tanke på sin ålder oerhört långt fram i utvecklingen och frågan är om inte Amartey är stekhet för Europa redan till sommaren. Seriens mest intressanta talang?

Bubblare: Filip Helander Malmö FF, Pontus Jansson Malmö FF, Loret Sadiku Helsingborg


Björn Johnson på Forum1891 förklarade Amarteys storhet.

Daniel Amartey har blivit framröstad som en av årets bästa mittbackar. Vad är det som har varit så bra med Daniels säsong om du får tycka till?
- Det finns mycket att säga om denna talang. Men hans mod och spelförståelse är hans absolut största styrkor.
 
Amartey har också spelat mittfältare. Hur beskriver du Daniel som spelare och på vilken position tycker du att han passar bäst.

- Han är en passningsskicklig men också en ganska fysisk spelare. Mittback är hans position, inget snack.
 
Inte ens 19 år fyllda har han tagit Allsvenskan med storm. Hur bra kan Daniel bli och vad behöver han utveckla för att ta nästa steg i utvecklingen?
-
Mycket ska klaffa för att en spelare ska lyckas fullt ut, men sköter Amartey sina kort rätt kommer han spela på de riktiga stora scenerna. Han behöver bli lite bättre i närkampspelet, han är fortfarande lite väl brysk och ovårdad.
 
Om vi förutsätter att Daniel är kvar nästa säsong. På vilken position tror du att han kommer att spela och vem bör kampera bredvid honom och varför?
- Han kommer spela som mittback tillsammans med Emil Bergström, en annan mycket intressant talang. Det finns ingen benhård konkurrens om mittbacksplatserna i dagens Djurgården. Mattias Östberg är ju rutinerad men just nu är han tredjegubbe.

Fotnot:
Alla redaktioner i Allsvenskan här på SvenskaFans har fått möjlighet att rösta fram årets lag i Allsvenskan, och vi kommer att redovisa resultat i form av en 4-4-2-uppställning.