May Mahlangu, Helsingborgs IF

Statistik Allsvenskan 2011
Matcher: 28
Mål: 4
Assist: 0
Varningar: 6

Gustav, under fjolåret kunde Mahlangu stundtals se lite avig ut – i år har han hyllats av alla kritiker. Vad är det som har fungerat för Mahlangu i år?
Jag tycker inte att han var avig i fjol. Skulle vilja säga att han tillsammans med Alexander Gerndt var HIF:s bäste när han fick chansen under hösten 2010. Förväntningar på honom var höga inför säsongen, exempelvis tippade fyra av fem panelister på HIF E-Zine inför säsongen att han skulle utses till Årets HIF:are. Sedan gjorde han en OK vårsäsong, men inte på den nivå många hoppats och det kändes som att han skulle lämna klubben som bosman efter säsongen. I mitten av juni skrev han dock oväntat på ett nytt 2½ års-kontrakt och sedan dess har han varit väldigt dominant på de allsvenska innermittfälten. Det känns som att det lugn som det nya kontraktet förde med sig gjorde att han kunde köra för fullt och prestera på den absoluta toppen av sin förmåga.

Trodde du inför 2011 att Mahlangu skulle klara av att ersätta Lantz på detta fina sätt?
Nej. Jag trodde att han skulle göra ett bra jobb, och kanske ett jämnare jobb än Lantz. Men inte att han skulle vara ännu bättre än Lantz och tillsammans med Gashi dominera mittfältet mot alla allsvenska lag - inklusive de med tre innermittfältare.

Vågar du gissa hur långt May Mahlangu egentligen kan springa?
Till Rio de Janeiro. Om Sydafrika kvalar in till VM 2014.

 
Tack till Gustav Lundblad, HIF E-Zine, för dina svar!

¤ ¤ ¤

SvenskaFans kommentar:

Fick den tuffa uppgiften att ersätta rivjärnet Marcus Lantz - och tog den. May Mahlangu har kanske inte samma defensiva positionsspel som Lantz, men har bidragit med offensiva kvalitéer som varit nog så värdefulla. Trots sin stundtals lite flängiga stil har han spelat anmärkningsvärt klokt och vägvinnande säsongen igenom. Slutar aldrig, aldrig springa.


¤ ¤ ¤

Röstfördelningen presenteras i samband med korandet av Årets innermittfältare II. Årets Allsvenska Elva - hittills:

Pär Hansson
Mattias Johansson - Alexander Milosevic - Peter Larsson - Ricardinho
Mervan Celik - May Mahlangu - X - X
X - X

- - -
Imorgon kl 08:00 presenteras Årets innermittfältare II i Allsvenskan.