Marcus Lantz, Helsingborgs IF

Statistik Allsvenskan 2010
Matcher: 27
Mål: 1
Assist: 1
Varningar: 3
Utvsiningar: 1

Lagkapten, buse, vinnarskalle och passningsskicklig. Vad är det bästa med Marcus Lantz och varför? 
Förutom att Lantz en bra dag håller väldigt hög klass generellt, åtminstone med allsvenska mått mätt, så måste jag ändå säga att hans vinnarskalle är min absoluta favoritegenskap hos honom. Lantz' patenterade och bollvinnande 40-meterslöpningar i minut 90+ säger det mesta. Hans förmåga att visa ren och skär inställning i de jobbigaste skedena i en matchsituation ger det där lilla extra, och han har förmodligen väldigt stor del i att HIF under 1 år vänt fler matcher än vad man gjort totalt sett under de senaste 10-15 åren (känns det som åtminstone). 
 
Om du fick tilldela Marcus Lantz en egenskap han inte har – vad skulle det vara och varför?

Han har, vid motgångar åtminstone, en tendens att bli alltför tjurig och använder sig då av tämligen regelvidriga tillvägagångssätt. Utöver detta är hans anonymitet stundtals påtaglig när han inte har sin bästa dag på jobbet. Med dessa föga åtråvärda egenskaper i åtanke vore det därför önskvärt att han hanterade motgångar bättre.  
 
Lantz kontrakt har gått ut och ännu är han inte överens om ett nytt med Helsingborg. Hur stor är risken att han inte skriver på nytt kontrakt? Vad hittar ni på i sådana fall?
Angående Lantz vara eller inte vara nästa år så är han naturligtvis en mycket viktig pusselbit som måste på plats. Dock är ingen oersättlig och jag vill påstå att Gashi - May håller väl så hög nivå som Gashi/May - Lantz rent spelmässigt. Det är framför allt ledaregenskaper och inställning vi tappar tillsammans med Lantz. Det blir en balansgång och Jansson får här en stor nöt att knäcka. Sen kan man fråga sig vart Lantz egentligen ska sticka. Killen är 35 i år och blir knappast yngre, och äger dessutom en klädesaffär i Helsingborg. Mycket tveksamt om Lantz lämnar för ett marginellt bättre kontrakt i ett annat lag. Spelar Lantz i t.ex DIF nästa år äter jag upp min hatt. I sådana fall ligger Landskrona närmre till hands. Men varför? Killen har möjlighet till legendstatus i Helsingborg - vill han verkligen offra det för ett par år i Superettan?
 
 
Tack till Samuel Kvist och Peter Holmer, HIF E-Zine, för era svar!

¤ ¤ ¤

SvenskaFans motivering:

Var smått fantastisk under vårsäsongen när Helsingborg gick till uppehåll med stor ledning. Tappade några hack under sommaren med en två matchers avstänging efter en ful tackling och tjafs med Martin Hansson som lågvattenmärke. Har annars varit precis det tunga rivjärn och vinnarskalle HIF har behövt på mitten att luta sig mot. Håller hög allsvensk klass trots 35 år fyllda. Vill ha ett långtidskontrakt som HIF inte går med på - skriver sannolikt på för åtminstone en säsong till.

¤ ¤ ¤

Röstfördelningen presenteras i samband med korandet av Årets innermittfältare II. 


Årets Allsvenska Elva - hittills:

Johan Dahlin
Ulrich Vinzents - Marcus Nilsson - Daniel Andersson - Erik Edman
Marcus Lantz - X - X
X - X - X

- - -
Imorgon kl 09:00 presenteras Årets offensiva mittfältare i Allsvenskan.