Omgångens...

Snyggaste mål: Det är sällan allsvenskans finska nytillskott Eero nämns utan att även på något sätt ta upp hur stor han är: 197 cm och 97 kilo. Det finns många fördelar med att besitta den storleken. Förutom att man alltid är den mörka grändens största fara, så kan man dra många fördelar på en fotbollsplan. Men med det kommer också ett antal begränsningar, vissa saker ska helt enkelt inte gå att göra. Att ”vända på en femöring” är en sådan sak. Vi var därför många som blev förvånade över Eeros makalösa mottagsvändning mot Djurgården i sitt första derby, då han vände bort sin motståndare utanför straffområdet, och fick på en kaalaasiträffi som seglade upp i krysset. Men ingen blev nog mer förvånad än Eero själv, som fortfarande inte slutat skratta åt målet. Här kan ni se målet.

Fulaste mål: Falkenbergs Johannes Vall har nog i månader drömt om hur hans första Allsvenska mål ska se ut. Cykelsparken har säkert fladdrat förbi några gånger, även långskottet från 30 meter. Mot Kalmar kom det. Målet, alltså. Inte drömmålet. För att träffas av ett skott, som man dessutom försöker undfly med ett skutt, och oavsiktligt styra in bollen i mål kan knappast höra till ens favoritscenarion. Men Vall blev glad ändå. Och rev av en målgest som andades cykelspark från 30 meter. Länk (från 02:15).

Bästa prestation: Blåvitts Samba-Sam Larsson stod för en riktig delikatess i Åtvidabergkrossen i omgång 3. Sams konststycke är så avancerat att det inte finns några adekvata fotbollsord för att beskriva det. Det närmaste som kommer upp är en halv innebandyzorrofint. Fast utan klubba, och som en passning. Och häftigt. Och inte ens likt en zorrofint. Om ni inte redan har sett det, så får ni inte upp en bild nu, va? Men det säger egentligen allt om Samba-Sams assist. Och det är även just det, att det ledde till ett mål, som gör det extra vackert. Jag själv har gjort den där finten en gång. På FIFA. När jag tryckte på fel knapp. Resulterade i inkast till motståndarlaget. Titta själva här.

Sämsta prestation: Åtvidabergs målvakt Henrik Gustavsson kan inte vara jättenöjd med sin insats vid Göteborgs 2-0-mål. Han lyckades omvandla ett inläggsläge till ett friläge med sin huvudlösa utrusning. Visst, Lasse Vibes avslut var högklassigt. Men det går inte att blunda för att Gustafsson peggade upp för det. Länk.
Bild: Vissa saker är för vackra för att förbjudas, alldeles för viktiga för att förbjudas. En levande supporterkultur, som här tar sig uttryck i ett fantastiskt bengalhav i norra Europas hetaste match, är en sådan sak som inte får kvävas. För då klipper vi av allsvenskans aorta. 


Anders Frisk: Domaren Pandzic får ta och skaffa sig en ny löpteknik. Kombinationen ful och ineffektiv är generande. Dessutom verkar han lägga mer vikt vid att få till rörelserna rätt än bedömningarna. Utvisningen på Mjällbys Gbenga Arokoyo, borta mot Norrköping vid ställningen 0-1, var så billig att Ove Sundberg försökte köpa den! Länk.


Elefant i rummet: Är det inte dags att spika en matchboll som används i samtliga allsvenska matcher? I dagens läge brukas en mängd olika sorter med vitt skilda karaktärsdrag, som innebär fördelar och nackdelar åt olika håll. Vi tycker det räcker med att många tränare väljer startelvor utifrån vilket underlag som väntar – bolltyp ska inte också få bli en tunga på vågen.