Namn: Jos Hooiveld
Klubb: AIK
Ålder: 26
Statistik: 28 matcher, 0 mål, 1 assist

Motivering: 

Jos Hooiveld har inte bara bidragit till ett oerhört stabilt mittbacksspel säsongen igenom i AIK bredvid Per Karlsson. Han har gett ett redan profilstarkt AIK ännu en extrem, halvt psykopatisk vinnarskalle och har med kompromisslöst spel väckt sitt lag i tunga stunder. Utgör en viktig symbol för det kaxiga AIK som byggt många av sina segrar på kamp, vilja och attityd.

Utmanades av: Michael Almebäck, Örebro; Tom Söderberg, Häcken

¤ ¤ ¤

Alex Strigén, Gnagarforum - beskriv Jos Hooivelds styrkor!
- En spelande och modern mittback. Oerhört placeringssäker, resolut och framförallt säker i passningsspelet. När bollarna väl började hitta rätt från hans vänsterfot så blev det ett livsfarligt vapen på djupet för AIK.

Varför tror du han är med i Årets Elva?
- Han är utan tvekan hjärtat i försvaret och har varit fantastisk stundtals under året. När AIK kryssade borta mot Malmö FF (0-0) gjorde han en insats som jag inte riktigt sett sedan Glenn Hysén på Wembley 1989. Han fullkomligt dominerade backlinjen och Malmö FF den dagen. Helt fantastisk under hösten och en definitiv kandidat till landslaget om han varit svensk.

Berätta något om Hooiveld som vi inte visste om!
- Är väl ingen hemlighet så, men Hooivelds historia bevisar att man aldrig ska räkna bort spelare. Han fick aldrig till det i ett rätt hårt klimat i Heerenveen, halkade in på ett sidospår i Österrike där karriären verkligen var på väg utåt och hamnade genom en slump i Finland. Knappast en statusresa för en holländare som rankades högt i sin åldersgrupp som ung. Att överleva det och sedan göra fullkomlig succé i först Finland och nu i Sverige tyder på en spelare som är speciell. 

Årets Allsvenska Elva - hittills: