Namn: Markus Jonsson
Klubb: AIK
Ålder: 28
Statistik: 28 matcher, 2 mål, 1 assist

Motivering: 

Mer känd som "Mr 100%" - 25 raka straffmål i tävlingssammanhang - borde Markus Jonsson ändå kandidera för proffesur i stabilt högerbacksspel. Med sin duktiga högerfot, placeringssäkerhet och alltid lika kloka beslut har han varit en starkt bidragande orsak till AIK:s framgångar i år. I en allt annat än mördande konkurrens lägger han beslag på högerbacksplatsen.

Utmanades av: Emil Salomonsson, Halmstad; Erik Lund, IFK Göteborg

¤ ¤ ¤

Alex Strigén, Gnagarforum - beskriv Markus Jonssons styrkor!
- Väldigt stabil defensivt men framförallt ett vapen framåt. Efter två år där han inte riktigt stod att känna igen efter succén 2006 har Jonssons gasellsteg längs med högerkanten återigen blivit en vanlig syn på Råsunda. Hans teknik är funktionell men inte mycket mer. Jonssons styrka finns i en bra blick för spelet där han ofta ligger steget före motståndarna. Sedan går det inte att blunda för att han är Sveriges säkraste straffskytt.

Varför tror du han är med i Årets Elva?
- Han spelar i Allsvenskans bästa försvar och är tillsammans med Jos Hooiveld den som hållit absolut jämnast nivå under säsongen. Per Karlsson och Nils-Eric Johansson har varit väldigt bra, men båda har haft smådippar. Det har inte märkts på samma sätt hos Jonsson.

Jonsson ryktas vara på väg till Norge i vinter. Tror du att han lämnar och vad skulle det betyda i sådana fall?
- Han är 29 år nästa säsong och jag tror att han kommer att ta tillfället att tjäna mer pengar. Det blir hans sista chans att få ett riktigt bra kontrakt och de förutsättningarna kan inte AIK ge honom. Det är i sådana här ögonblick man förbannar att vi har så svaga ekonomiska förutsättningar mot våra skandinaviska grannar. Men precis som i Daniel Örlunds fall känner jag att ersättaren redan är klar. Och av vad jag sett av Assyriskas Martin Lorentzon så får AIK en 2,0 version av Markus Jonsson 2010. Samma spelegenskaper men betydligt mer spetskvalitet. 

Årets Allsvenska Elva - hittills: