8. ÖREBRO
Fjolåret: 7:e plats
Arena: Behrn Arena (14 400)
Premiär: Djurgården (b)

Silly Season -09
Nyförvärv: Emra Tahirovic (FC Zürich, lån) Per Johansson (Djurgården), Kim Olsen (Silkeborg), Alejandro Bedoya (Boston College Eagle), Tommy Wirtanen (IFK Mariehamn), Hassan Sesay (KUPS), Michael Almebäck (Brommapojkarna)

Förluster: Richard Richardsson (Sirius), Sebastian Henriksson (Degerfors), Stefan Rodevåg (Falkenberg), Robert Walker (Åtvidaberg, lån)

Tre senaste träningsmatcherna
Fre 20/3 Hammarby IF (b) 2-0 (Michael Almebäck, Kim Olsen)
Mån 23/3 Örgryte IS (b) 1-1 (Samuel Wowoah)
Lör 28/3 13:00 Åtvidabergs FF (h) 1-0 (Kim Olsen)

Marcus Avenbrand - Svartvitt:
- ÖSK har i skrivande stund (17/3 innan laget drog till Cypern) gjort det hyfsat på försäsongen. Offensiven fungerar väldigt väl och man har, trots ständigt kvalificerat motstånd, bara nollats en gång. Defensiven har inte varit dålig men det känns som att det finns utrymme, det är nog nästan ett måste, för förbättring till det drar ihop sig. Skadelistan har varit diger och lirare som Olsen, Kihlberg, Anttonen, Porokara och Bassombeng har matchats ytterst sparsamt vilket gör att man som ÖSK-supporter inte riktigt har oroat sig när resultaten uteblivet. Höjdpunkterna är matcherna mot Gefle, Djurgården och BP medan Gais och AIK (tydligen) var bottennapp modell grövre.

Lagpresentation
Försvarsklippan: Patrik Anttonen

Mittfältsmotorn: Magnus Kihlberg

Målskytten: Kim Olsen

Liraren: Eric Bassombeng OCH Roni Porokara

Busen: Fredrik Nordback


Väntad startelva (4-3-3)
John Alvbåge
Patrik Anttonen - Michael Almebäck - Magnus Wikström - Samuel Wowoah
Fredrik Nordback -  Magnus Kihlberg - Nordin Gerzic
Eric Bassombeng - Kim Olsen - Roni Porokara

Tränaren har ordet (Sixten Boström)
"Jag tycker att vi har en bättre och bredare trupp än vad vi hade för ett år sedan. Laget är också bättre förberett nu och det har till stor del att göra med att det var mycket nytt i fjol när vi kom in med ett nytt spelsystem. Vi har ett bättre utgångsläge nu än under förra säsongen. Spelarna känner till tränarna bättre och vice versa och spelsystemet är för de flesta bekant från förra året. ."


Mackan, du tippar ditt Örebro på en sjunde plats - varför det?
- ÖSK har en mycket intressant trupp, intet tu tal om den saken. Man gjorde en fantastisk höst och truppen ser inte ut att ha blivit svagare under den löjliga säsongen. Samtidigt känns det som att vi hade väldigt mycket flyt då man vann matcher man borde ha fått oavgjort i och kryssade i matcher man borde förlorat. Jag tror inte vi klarar av att upprepa den fina hösten men tror heller inte vi är så erbarmligt dåliga som under förra våren, det borde ge en placering på ungefär samma plats som förra året.

Vad talar för Örebro i år?
- Att vi har allsvenska spetsspelare i truppen på ett annat sätt än förut. Jag hade t.ex inte bytt bort Kim Olsen, John Alvbåge, Patrik Anttonen, Magnus Kihlberg eller Roni Porokara mot någon annan spelare från allsvenskan på deras respektive position. Offensiven är riktigt, riktigt bra och är en absolut nyckel till framgång. Med Almebäck och Tahirovic har vi fler alternativ rent spelmässigt och kanske inte blir lika lättlästa/begränsade som under delar av 2008.

Vad talar emot Örebro i år?
- Att vi är väldigt beroende av att främst Kihlberg, Wikström och Alvbåge håller sig skadefria. Visst, truppen är oerhört mycket bredare nu än vad den var vid samma tidpunkt förra året men vi är ändå känsliga för skador på vissa spelare. Många lirare är dessutom proffsaktuella och kan försvinna till sommaren. Är heller inte riktigt tillfreds med försvarsspelet som uppvisats hittills under försäsongen.

Vem ska vi hålla ögonen på i ditt lag i år?
- Roni Porokara – Visst, han må ha slagit igenom till viss del redan förra säsongen men nu tror jag han kommer att göra sig ett riktigt namn i allsvenskan. Trots att försvararna tycks veta hur han agerar får man ändå inte stopp på honom. Roninho (som vi fyndigt nog kallar vår tekniske finne) är dubbelfotad, bjuder på aviga dribblingar och är en publikfavorit på Behrn Arena. Det ryktas redan om att han kan vara förlorad när transferfönstret slår upp i juli, speciellt om han fortsätter i samma still som han avslutade 2008.

 - - - Tre snabba - - -

Vem är er coolaste kändissupporter?
- ...man kan ju hoppas att någon i Millencolin är ÖSK-supporter (de skall tydligen göra en låt till klubben) i så fall någon av dem. Det ryktas om att Peter ”Foppa” Forsberg är ÖSK:are men det är nog i så fall mest för att kompisen Peter Westman spelar här. Sigvard Marjasin? Nej, jag vet ärligt talat inte.

Vem har snyggaste målgesten? 
- Svår fråga, känns som att ingen spelare har en utstuderad målgest utan det är bara spontana glädjeyttringar när det väl nätas. Kan dock erkänna att jag saknar legenden Thomas Anderssons enkla näve i luften efter ett mål. Bassombeng har gjort några snygga afrikanska danser så han ligger nog bra till i brist på andra spektakulära alternativ.

Vem skulle du helst sitta bredvid i en partävling i Vem vill bli miljonär?
- Ingen aning egentligen men svarar Magnus Wikström då han känns stabil på många sätt.
----

Vi tackar Marcus Avenbrand för din medverkan!


¤ ¤ ¤

SvenskaFans kommentar:
Medan flera av de allsvenska klubbarna dras med trasslig ekonomi och sviktande publik blåser det positiva vindar i ÖSK där folk strömmar till "Behrnabeu" som aldrig förr. Örebro har en av allsvenskans mest välkomponerade trupper där den perfekta mixen av rutin, finess, ungdomlighet och stabilitet finns. Offensiven med Porokara-Olsen-Bassombeng blir livsfarlig om samtliga får hålla sig friska. Målsättningen i år lyder topp-5. Är Örebro redo?

Diskutera Örebros chanser i vårt Allsvenska forum!