Foto: crvenazvezdafk.comRöda Stjärnan missade chansen i premiären.

Röda Stjärnan spelade sin första match för säsongen i Jelen Superliga denna helg då den första omgången mot Javor Ivanljica blev uppskjuten. Denna söndag kväll tog man emot FK Rad i ett lokalderby som enligt tradition kan vara en väldigt obehaglig motståndare. Mycket stog på spel och en vinst skulle betyda oerhört mycket då Zvezda på dem sensaste fem säsongerna bara vunnit i en premiärmatch. Dessutom hade den stora rivalen Partizan dagen innan förlorat lite överraskande och alla var medvetna om vilken chans man hade att dra ifrån direkt från start. Värt att nämna är att detta var Röda Stjärnans 2000:e ligamatch.


Zvezda började bra och aggresivt direkt från start, ägde bollen och tryckte ner Rad på deras planhalva. Man skapade inga riktigt heta chanser men hade initiativet med bra spel på kanterna och några ofarliga långskott. Men i den 25 drog Pantic ner Kasalica för andra gången i matchen och fick se sitt andra gula kort, och Zvezda hade nu chansen att öppna upp Rads bunker. När man trodde att matchen var över och att det skulle bli en promenadseger för Röda Stjärnan så kom chocken på Marakana. I den 33 minuten spelade Bozicic snyggt fram Kojic bakom en förvirrad Krneta, som gjorde mål med ett distikt skott och Bajkovic var chanslös. De rödvita spelarna tappade modet och utnyttjade inte alls spelarövertaget och på tilläggstid innan halvlek så kom en ny kalldusch. Efter en långboll djupt på egen planhalva och ett tveksamt beslut av Krneta att nicka bort bollen, så blev Kojic fri mot Bajkovic som elegant chippade bollen in i mål. 0-2 i halvlek och inte alls den start som de 13.100 på Marakana förväntade sig. 

I andra halvlek visade de rödvita från första minuten att tränaren Prosinecki sagt ett och annat i pausvilan. Full fart från Zvezdas sida och det skulle löna sig. Efter en hörna där Rad spelarna räddade bollen på mållinjen efter nickar från både Milivojevic och Maksimovic, kom bollen ut till Evandro på vänstersidan som spelade fram Milivojevic som gjorde 1-2. Hoppet levde fortfarande och bara minuter senare blev Kasalica framspelad av Lazovic från högerkanten, men målvakten Kljajic räddade. Men i den 73 minuten lyckades Vesovic dribbla bort sin försvarare på högerkanten, tog sig in i straffområdet och spelade fram Lazovic som från 7 metar gjorde 2-2.
Zvezda hade chansen i slutminuterna att avgöra då Milivojevic hoppade högst på ett inlägg, men målvakten Kljajic hade en bra afton på Marakana och matchen slutade 2-2.

I nästa omgång ställs Röda Stjärnan mot Novi pazar som är väldigt bra på hemmaplan, matchen spelas söndag 26 augusti. Men redan nu på torsdag så väntar franska Bordeaux i sista kvalomgången till Europa League. Matchen spelas i Belgrad och drar igång kl. 20.45.

Röda Stjärnan: Bajkovic (K), Maksimovic, Krneta, Mladenovic, Vesovic, Milivojevic (88. Mijailovic), Dimitrijevic, Evandro, Lazovic (78. Miric), Kasalica, Asamoa (61. Milunovic).

Målskyttar: Milivojevic 51. Lazovic 73. - Kojic 33, 45.

Publik: 13.100