29 Maj 1991 var dagen då finalen spelades mellan Röda Stjärnan och Franska Marseille. Matchen hade slutat mållöst och den gick till straffar. Det står 4-3 till Zvezdas favör, när Darko Pancev stegar fram inför 55 000 åskådare i Bari. Han skjuter.............

Ljupko Petrovic minns varje detalj från finalen. Han är hitills den enda tränare från f.d Jugoslavijen som har lyckats att föra ett lag till att bli Europa Mästare. 

"Varje spelare var olik den andra men alla var fantastiska människor och fotbollspelare. Efter 120 minuter i finalen sa jag till mina spelare att dom redan har vunnit. Vi hade redan varit med om några straffläggningar och varje gång hade vi samma spelare som skulla skjuta. Det började alltid med att antingen Prosinecki eller Binic sköt första respektive andra straffen. Därefter Belodedic, Mihajlovic och slutligen Pancev. När jag såg att Dika Stojanovic räddade en straff visste jag direkt att vi var Europa Mästare", säger Petrovic.


Vad gör några av dessa spelare nu:

- Stevan Stojanovic har varit agent, sportdirektör och rådgivare i Röda Stjärnan. Nu är han med i styrelsen.

- Vladimir Jugovic har avgått från styrelsen i Röda Stjärnan. Bor i Wien för tillfället.

- Refik Sabanadzovic och Vlada Stosic är agenter. Den ena i Bosnien och Montenegro, den andra i Spanien. 

- Miodrag Belodedic har flyttat tillbaka till Rumänien där han jobbar med ungdomslandslagen i det Rumänska Fotbollsförbundet.

- Ilija Najdoski är med i Röda Stjärnans styrelse.

- Robert Prosinecki är hjälptränare till Bilic i Kroatiens landslag.

- Sinisa Mihajlovic har varit tränare i Inter och Bologna men är nu arbetslös.

- Darko Pancev har varit direktör i Vardar och det Makedonska Fotbollsförbundet. Är nu med i Röda Stjärnans styrelse.

- Dejan Savicevic har testats som förbundskapten för Serbien & Montenegro. Är nu ordförande i Montenegros Fotbollsförbund.

- Dragisa Binic är Vice Ordförande i fotbollsligan.

- Dusko Radinovic bor i Sverige.

- Vladan Lukic är nu Ordförande i Röda Stjärnan.


Lite tankar:

Jag kan bara tänka mig hur det kändes för folket som bodde "där nere" och höll på Röda Stjärnan att se sitt lag bli Europa och Världsmästare. Själv ryser jag varje gång jag ser den avgörande straffen och hör kommentatorn skrika. Kommer vi få uppleva det någon mer gång? Tills den dagen kommer så ska vi alla komma ihåg spelarna, tränarna, styrelsen och alla andra som gjorde det möjligt för oss att vara stolta över att Röda Stjärnan vann.


Darko Pancev stegar upp och springer fram mot bollen. Han skjuter den rakt i mål! 
Crvena Zvezda je Sampion Evrope!

29 Maj 1991, Dagen att minnas och att vara STOLT!


Källa: crvenazvezdafk.comKommentera gärna artikeln men håll er till artikelns ämne, allt annat snack leder utan varning till IP-spärr .