Crvena Zvezda hade under 2 decennier gjort bra resultat ifrån sig och man hade byggt upp lagen genom att använda sig av sina egna talanger och talanger från andra klubbar, främst i Serbien.
Men nu hade radarparet Dzajic-Cvetkovic valt en annan väg, nämligen att få dom bästa spelarna i den inhemska ligan och på så sätt bygga ett start lag som skulle kunna konkurrera omedelbart på kontinental nivå och inom några år vara en stor kandidat till Europeiska troféer.

Första steget skedde 1986 då man lyckades värva Bora Cvetkovic och Milivoj Bracun från Dinamo Zagreb och därefter den största talangen i hela före detta Jugoslavien, Dragan Stojkovic från Radnicki Nis.
Redan året därefter skulle Dragisa Binic följa Stojkovics spår. Tillsammans med Cvetkovic skulle dessa två bilda det snabbaste anfallsparet i hela Europa.

Inom några år hade Zvezda lyckats värva storspelare som Dejan Savicevic, Darko Pancev och Robert Prosinecki. Även Vladimir Jugovic kom upp i leden och han skulle införa ett nytt sätt att spela fotboll bland dom jugoslaviska spelarna.
Tyvärr försvann lagkaptenen Dragan Stojkovic ganska snabbt till Marseille, inte vetandes att just dessa två klubbar skulle mötas i en final senare i Maj.

Men som sagt, man vann ligan kommade säsong och nu var det äntligen dags för detta lag att bekänna färg ute i Europa. 

Första, andra omgången och kvartsfinal:

AC Milan, Bayern Munchen, Real Madrid och ett väldigt starkt lag, Marseille, skulle vara klubbarna som skulle försöka sätta stopp för Crvena Zvezda.

I första omgången fick Röda Stjärnan möta Grasshopper i ett dubbelmöte som slutade med totalt 5-2 till dom rödvit-randigas favör. 

I andra omgången fick man ett skotskt lag vid namn Glasgow Rangers som skulle komma på besök till Marakana för att få ett bra resultat. Men en fullsatt arena och ett gäng Stjärn spelare ville annat och de bjöd på ett spektakel, då man totalt dominerade och vann matchen med 3-0. Andra matchen slutade i sin tur 1-1 i Skottland, vilket gjorde att våra kära idoler nu gick vidare till kvartsfinal.

För ovanlighetens skull, skulle vårat kära lag få ett enkelt motstånd på papperet med tanke på vilka andra lag Zvezda skulle kunna få möta. Kvar i turneringen var AC Milan, Porto, Real Madrid, Bayern Munchen, Spartak Moskva och Marseille. Så visst kändes det bra i hjärtan hos folket att få Dynamo Dresden, ett Östtyskt lag.

Det spelade ingen roll att det var en kvartsfinal, det som blev Glasgow's öde då de besökte Marakana, blev även Dresden's bittra öde. En komfortabel 3-0 hemma seger blev det och målen gjordes av Prosinecki, Binic och Savicevic.

Matchen i dåvarande Östtyskland fick avbrytas vid ställningen 2-1 till Röda Stjärnan då hemmasupportrarna ställde till med lite bråk. Resultatet tilldömdes 3-0 till dom rödvita och nu var man nära sitt mål, en final! 

Semifinal:

Spänningen och pratet runt om i Jugoslavien och resten av Europa pågick för fullt. Ett lag som är mindre känt än dom andra, har lyckats mot alla odds ta sig till en semifinal i Europa Cupen.
Man har hittills bjudit på ögongodis, spelat bort sina motståndare i princip redan efter första matchen. Skulle man nu kunna slå ut giganterna Bayern Munchen? Ingenting är omöjligt, skulle det visa sig för detta lag.

Bayern hade av sex möjliga matcher vunnit fem stycken, men inget motstånd var lika starkt som Röda Stjärnan. Även fast tidigare möten mot Bayern slutade i tyskarnas favör så rådde stor optimism på Marakana, speciellt från Dragan Dzajic som talade om att det skulle bli vinst.

Matchen är igång och tyskarna tar en tidig ledning men strax innan halvtid finns Darko Pancev vid bortre stolpen och gör en enormt viktig kvittering.
I början av andra halvlek ger Effenberg bort bollen som snabbt hittar fram till Dejan Savicevic, som i sin tur gör 2-1 i Munchen! 

Vad är det som håller på att hända här? Det undrar även de 15 000 tillresta Röda Stjärnan supportrarna som är i extas på läktaren. Matchen slutar 2-1 till Zvezda på bortaplan.

Marakana, Belgrad. Då var det dags för en historisk match som för många supportrar runt om i världen blivit känd på internet för sina bengaliska eldar som hemma supportrarna tände samtidigt runtom hela arenan, så det såg ut som att läktarna brann. Kan inte varit kul som Bayern spelare att komma ut och få möta detta.  
/ Rekommenderar även denna video.


© www.delije.net

Matchen i sin tur börjar väldigt bra för Röda Stjärnan som ganska snabbt gör 1-0 genom frisparkskungen Sinisa Mihajlovic. Men tyskar som tyskar, ger inte upp i första taget på fotbollsplanen. Dom både kvitterar och tar ledningen. Och nu är man tillbaka på noll igen! 

Nervositeten sprider sig bland spelare, ledare och supportrar runt om. Bayern får en enorm chans där bollen träffar stolpen och går rakt ut mellan två tyska spelare som inte är med på returen.
Sen inträffar en historisk händelse: Jugovic driver bollen, bollen passas mellan honom och Savicevic.
På vänsterkanten fyller Prosinecki på, som i sin tur spelar bollen tillbaka till Mihajlovic som gör ett inlägg vilken styrs mot mål av Bayern spelare. Pancev lyckas få målvakten att  tro att han ska upp i en duell, och då lyckas målvakten olyckligtvis för Bayern, peta in bollen i eget mål! 

Ett öronbedövande vrål bryter ut på läktaren och bland spelarna! 

Kommentatorn skriker:

"2-2 ! ! Gol gol gol gol! Nebo se otvorilo!! Stadion je eksplodirao !"
"2-2 ! ! Mål mål mål mål! Himlen har öppnat sig!! Stadion har exploderat !"

Final:

Platsen är Bari, Italien. Nu var man där. Äntligen. En match som alla supportrar drömmer om, som alla spelare vill spela, som alla människor vill uppleva! Röda Stjärnan var i final och skulle få möta starka Marseille

Tränaren Ljupko Petrovic tar med sig laget till Bari en vecka innan finalen så de skulle i lugn och ro få förbereda sig. 
Dragan Stojkovic som tidigare spelat hos de rödvita, skulle nu få möta sin gamla klubb. Fram tills finalen hade Zvezda gjort 18 mål på åtta matcher, medan Marseille var snäppet vassare med 20 stycken. Det fanns alla förutsättningar att det skulle bli en målfest. 
En oförglömlig koreografi på läktaren och matchen är igång! Men det blir ingen målfest som man förutspådde. Båda tränarna väljer istället att säkra bakåt och matchen slutar mållöst även efter förlängning. Det var dags för straffar!

Robert Prosinecki sätter första straffen, medan Manuel Amoros missar sin för Marseille.
Lagen fortsätter att sätta sina straffar men nu var man framme vid den avgörande omgången.
Sätter guldsko-vinnaren Darko Pancev sin straff, så är Röda Stjärnan mästare!
Han lägger upp bollen, stegar upp och slår en straff som går rakt i mål och Crvena Zvezda är Europa Mästare!! Han avgör och ger vår klubb och supportrar den största glädjen i klubbens historia!
De 20 000 rödvita supportrarna på arenan, och dom många miljoner supportar runt om i fd Jugoslavien har fått sin största gåva. Det som man bara kunde drömma om. Det stavas: EUROPA MÄSTARE!

Man blev även senare världsmästare för klubblag efter en säker vinst mot Chilienska laget, Colo Colo med siffrorna 3-0. 

Det lever i våra minnen och det kommer det för evigt att göra. 

Himmeln är vit, Stjärnan är Röd! Zvezda Za Uvek!