KLUBBINFORMATION 


Officiellt namn:
Fudbalski Klub Crvena Zvezda Beograd 
Smeknamn: Zvezda, Crveno-beli, Delije 
Grundades: 4 Mars 1945
Arena: Stadion Crvena Zvezda (Marakana)
Arenakapacitet: 55 000 åskådare
Färger hemmaställ: Rött/vitt
Färger bortaställ: Helvitt
Färger tredjeställ: Helblått
President: Dobrivoje Tanasijević
Tränare: Čedomir Janevski
Kända spelare: Dejan Savićević, Vladimir Jugović, Nemanja Vidic , Dejan Stankovic, Dragan Dzajic, Sinisa Mihajlovic, Dragan Stojkovic ”Piksi”, Darko Pancev, Dragoslav Sekularac


MERITER 


Jugoslaviens första liga (1945-1991):  19 titlar
Jugoslavien/Serbien och Montenegro (1992-2006):  5 titlar 
Serbiens SuperLiga (2006-):  1 titel 


Jugoslaviska Cupen (1947-1991):  12 titlar
Jugoslavien/Serbien och Montenegro (1992-2006):  9 titlar 
Serbiska Cupen (2006-):  1 titel 


World of Soccer Cup:  1 titel, 1974
Mitropa Cupen:  2 titlar, 1958, 1968 
Europa Cupen:  1 titel, 1991
Interkontinentala Cupen:  1 titel, 1991    HISTORIA 


                 1945. Året 1945. Vilken stor händelse faller er in då? 

Förmodligen att det var året då världen äntligen fick ett slut på det 8-åriga långa världskriget som tagit mer än över 60 miljoner människoliv. 

Samtidigt var det året då ett av Öst-Europas mest framgångsrika fotbollslag skulle få se Stjärn ljuset. I februari det året skulle en grupp ungdomar, medlemmar i FAUA-Serbien besluta att starta en normalisering inom idrotten. De startade då klubben Youth Society som den 4 mars blev Röda Stjärnan. 

Namnet Zvezda (Stjärnan) uppkom efter många diskussioner, mellan de två dåvarande presidenterna Cosic och Zujovic. 
-Finns inget annat namn än just Zvezda, sa Cosic. 

Zujovic kunde inget annat än att hålla med och nämnde att färgen även måste vara röd som en självklarhet. Därav namnet och färgen. 

Tillbaka till den 4 mars, Zvezda mötte då ett lag från den Första Bataljonen av det Andra Truppförbandet av KNOJ. Den matchen vann Zvezda med 3-2. Efter det gick det bara bättre och bättre, andra matchen vann man med siffrorna 12-0. Under 1945 spelade Zvezda 36 matcher, 30 vann man, fem spelade man oavgjort och en förlorade man mot Rumänien

De första fyra säsongerna hade Zvezda det kämpigt då man inte lyckades ta hem en enda titel. Men under åren 1948-1950 lyckades man vinna cuperna tre år i rad. I den första slog man ut Partizan i final, i den andre Zemun och i den tredje Dinamo Zagreb
Efter det växte bara klubben, under 60- 70- och 80-talet var det inte ovanligt att det var minst 100 000 åskådare på Stadium Marakana då Zvezda spelade. 

Röda Stjärnan har även varit med om en otrolig sorg inom fotbollen. Den 6 februari 1958 var Manchester United på besök i Belgrad där de spelade en Europacup match mot Röda Stjärnan. När de skulle tillbaka till England mellanlandande dem i München där de tankade. Efter start havererade planet på grund av motorproblem. 23 personer omkom, åtta av dem var spelare i Manchester United

Nu spolar vi fram till året 1991 och staden Bari, Italien. Zvezda vann då äntligen dåtidens största titel för klubbar. Man tog sig någorlunda lätt igenom fram till final där det avslutades på straffar mot Marseille. 5-3 till Zvezda och med det hade man vunnit Europa Cupen. Samma år flög man till Tokyo, Japan där man mötte Colo-Colo från Chile. Den matchen vann Stjärnorna med 3-0 och man hade ännu en trofé att ställa in i skåpet.

Man kunde få med sig en till titel det året men man förlorade oturligt nog mot Manchester United i finalen i den Europeiska Super Cupen. 

Under dessa 63 åren som Stjärnorna har funnits har de lyckats få med sig 25 st. liga titlar, och mer ska det förhoppningsvis bli. 

1945. Året 1945. Vilken stor händelse faller er in nu? 
Förhoppningsvis fortfarande att det var då Andra Världskriget äntligen fick sitt slut. Men förhoppningsvis kopplar ni även ihop årtalet med födseln av en stor Stjärna. En Röd Stjärna. 

Källa: crvenazvezdafk.com