IK Sirius

Fjolårsplacering: 11:a i Elitserien, klarade sig kvar efter kval
Flest mål 2011/2012: Christian Mickelsson 22 mål
Flest poäng 2011/2012: Viktor Broberg 28 poäng (21+7)
 
Premiär: Motala (b) 24/10
Hemmaarena: NCC Studenternas
 
Nyförvärv
Joel Wigren (Bollnäs), Ilja Grachev (Zorkij), Mattias Åhlén och Patrik Eidenert (UNIK), Mavey Azarenko (Dynamo Moskva), Gustav Holmgren (uppflyttad junior)
 
Spelarförluster
Christian Mickelsson (Neftyannik), Erik Sundin (GAIS), Kalle Spjuth (Hammarby), Andreas Werner, Mikael Jakobsson, Joachim Boivie och Håkan Kyller (slutar)

Erik J. Ström, skribent för Sirius, om lagets chanser kommande säsong:


 
Du tippar Sirius som tia, varför det?
– Att Sirius slutade elva förra året var den största floppen i Elitserien 2011/2012, och att det redan målsnåla laget tappar både Christian Mickelsson och Erik Sundin är inte en fördel. Vad man däremot kommer få nytta av är att Olle Gabrielsson står vid rodret istället för Magnus Berglund, något som förhoppningsvis kommer kunna pumpa in den vinnarmentalitet laget saknade förra säsongen. Gabrielsson är just nu i färd med att skola in Siriusspelarna i sitt bandytänk, vilket han själv uppgett går som planerat. Men att det blir en kamp runt strecken för Sirius i år igen känns givet – frågan är bara kring vilket streck som slutstriden kommer stå. Jag satsar mina pengar på ingenmansland, men blir gärna positiv överraskad.
 
Hur ser du på resten av Elitserien?
– En del profiler har ju försvunnit till Ryssland, vilket bäddar för en jämnare serie än tidigare. Sedan ska det bli kul att se Ljusdal. De har en talangfull trupp som jag tror har potential att bli ett skrällgäng i årets Elitserie.
 
Vad talar för Sirius denna säsong?
– Efter fjolårets fiaskosäsong krävdes det kval mot Örebro innan kontraktet säkrades. Med interna stridigheter och en Silly Season som pågått sent in i september är det många som tvivlar på Sirius. Men att spela utan press kan betyda nog så mycket för Blåsvart under nye tränaren Olle Gabrielssons (bilden) styre. Jag tror det är ett läge man gillar – kolla bara hur det gick 08/09. Spetskompetensen finns onekligen där. Eller smaka på namn som Eskhult, Broberg, Fall, Säleby och Johansson.
 
Vad talar emot Sirius denna säsong?
– Bredden i truppen och experternas tips. Det får räcka som svar.
 
Vem ska vi hålla ögonen på i ditt lag denna säsong?
– Ilja Grachev är den intressantaste spelaren i truppen i mitt tycke. Den killen har en av Elitseriens vassaste passningsklubbor – både för luftpastejer och isare. Eftersom han är relativt oprövad i svensk elitbandy efter en sejour i Zorkij ska det bli kul att se honom på svensk is igen. Sedan är Max Eriksson väldigt slipad för att vara en oslipad diamant, måste jag säga. Bägge två är födda 1991 och ger Sirius ett intressant utvecklingskapital.
 
Slutligen, vilket lag vinner SM-guld?
– Med den trupp och mentalitet som Villa/Lidköping besitter är västgötarna det enda lag jag är säker på kommer sluta topp två i Elitserien. Under de tio senaste åren har bara ett lag utanför topp två lyckats ta SM-guld (Edsbyn 2005), så jag håller Villa som favorit. Men det är en lång väg till den där sista matchen, och mycket kan hända under resan.

SvenskaFans.com kommenterar Sirius

Förväntningarna ska vara låga på Sirius inför säsongen och i första hand får laget sikta på en placering i paritet med fjolårssäsongen. Man ska dock inte luras av att Sirius har en tunn trupp denna säsong, då det trots allt finns gott om kvalité i laget. Frågetecknen finns dock på ett par positioner och i det långa loppet lär inte Sirius räcka till att hota om en slutspelsplats, men ser i alla fall ut att kunna hamna någonstans i ingenmansland och undvika ett negativt kvalspel.