IK Sirius

Grundad: 1907
Hemmaarena: Studenternas IP
Svenska mästare: 1921, 1922, 1961, 1966, 1968
 
Fem senaste
 
Placeringarna
2008/2009:
3:a i Elitserien
2009/2010: 7:a i Elitserien
2010/2011: 7:a i Elitserien
2011/2012: 11:a i Elitserien
2012/2013: 11:a i Elitserien
 
Slutspelen eller kvalspelen
2008/2009:
Förlust mot Edsbyn i semifinal
2009/2010: Förlust mot Hammarby i kvartsfinal
2010/2011: Förlust mot Bollnäs i kvartsfinal
2011/2012: Vinst mot Örebro i kval till Elitserien
2012/2013: Tvåa i kvalgrupp till Elitserien
 
Skyttekungarna (grundserie)
2008/2009
: Alexander Mayborn, 27 mål
2009/2010: Christian Mickelsson, 32 mål
2010/2011: Christian Mickelsson, 46 mål
2011/2012: Christian Mickelsson, 22 mål
2012/2013: Viktor Broberg, 31 mål
 
Publiksnitten (grundserie)
2008/2009:
1688
2009/2010: 1718
2010/2011: 1584
2011/2012: 1347
2012/2013: 1181
 
Nyförvärv
Ted Wiklund (Boltic), Daniel Sandberg (HaparandaTornio), Robin Olsson (Örebro), Viktor Lundberg (Falu BS), Kimmo Kyllönen (Kampparit), Daniel Berneskär (Sarpsborg), Johan Andersson (Örebro), Niklas Eriksson (Ljusdal)
 
Spelarförluster
Alexander Mayborn (Blåsut), Andreas Eskhult, Viktor Broberg (slutar), Lars Fall, Jakob Säleby (Villa Lidköping), Johan Jansson Hydling (Ljusdal)
 
Premiär: Hammarby (h) 25 oktober
 
Trolig startelva
Kimmo Kyllönen
Viktor Lundberg-Niklas Eriksson-Pierre Roos-Mattias Åhlén-Joel Wigren
Ilja Grachev-Niklas Hellqvist-Patrik Eidenert
Robin Olsson-Klas Nordström

Johannes Olanders, Sirius-supporter, inför säsongen:

Vad är den största förändringen i ditt lag sedan förra säsongen?
– Generationsväxlingen och spelstilen. Det har varit en stor spelaromsättning, kan man börja med att säga. Äldre nyckelspelare spelare har lämnat: Alexander Mayborn, Johan Jansson Hydling, skyttekungen Viktor Broberg, spelmotorn Andreas Eskhult och duon som gick till guldjagande Villa, Lars Fall och Jakob Säleby. Klasspelare i varje lagdel, kan man lugnt säga.
Nyförvärven är, frånsett den finske landslagsmålvakten och Ljusdalsbacken Niklas Eriksson, enbart 90- och 80-talister i senaste laget. Och det uteslutande från allsvenskan eller nordiska ligor. Elitseriestatusen på nyförvärven känns därmed högst oklar, men några spelare har visat upp en fin potential och det bådar gott för framtiden. Apropå framtiden har man äntligen spännande juniorer på tillväxt. Inte minst med P16-laget, som exempelvis tog SM-guld i våras och några lite äldre blåsvarta juniorer, som redan har krönts med A-lagskontrakt. Därmed en sorts generationsväxling.

Vad gäller spelstilen har man en uttalad filosofi om att spela en rakare bandy den här säsongen.
En bidragande orsak till denna spelidé kan vara att man har flera skridskostarka spelare och en målvakt med kvalitativa utkast. Samtidigt har man tappat bollkonstnären Eskhult och spelskicklige Fall, som dock månne varit lite för bollkära? För redan förra säsongen pratades det om en rak bandy, men det var inget som syntes direkt. Det var lite väl mycket som gick genom Eskhult emellertid, men samtidigt var han briljant på alla sätt och vis. Nu finns ingen sådan utpräglad speldirigent, och det borde månne infria en rakare bandy, men jag är tveksam till det. Dessutom tror jag i så fall det blir på bekostnad av försvarsspelet, som sett allt annat än stabilt ut under försäsongen.

Hur kommer det gå för ditt lag den här säsongen?
–  Känslan är att det blir lite av en se-och-lär-säsong för dem flesta i Blåsvart. Det lär dröja innan man växer in i elitseriekostymen. Jag tror återigen att det blir kval för Blåsvart. Kvalet i våras var den nervigaste kvalhistorian i mannaminne. Trots att ett par allsvenska lag ser farliga ut i år så utgår jag dock ifrån att man grejar kvalet den här gången också, och först då, till nästa säsong, kan man kanske begära att det blåsvarta spelet ska ge frukt. A och O i år är förstås att säkra elitseriekontraktet, och det tror jag att man kommer att göra, men troligtvis först efter kval.

Vad talar för att ditt lag kommer lyckas med det?
– Eftersom att det trots allt är en viss klyfta mellan botten av elitserien och toppen av allsvenskan. Vi har fått se vissa lag kvala sig upp, men jag tycker inte att "stänga" serien á la ishockeyn är rätt väg att gå för svensk bandy. Ur ett själviskt perspektiv gynnar ju dock detta oss i dagsläget. För, ponera att vi kommer sist så blir det ändå samma kontenta som när vi i fjol slutade elva - kval. Men placerar man sig sist i en grundserie förtjänar man egentligen att degraderas utan att passera kval. Nåja, ett eventuellt kval bör fixas, dels eftersom det finns rutin från det tidigare och dels det att profilspelarna som varit med och räddat oss kvar förr finns kvar, de som rent av "gillar" det läget. En annan faktor är att det "nya Sirius" bör vara mer samspelt, om än med stukade självförtroenden, framåt säsongsslutet.

Vad finns det som oroar inför säsongen?
– En hel del… Spelartruppens kvalité, spelidén, försvarsspelet och vem som ska avlasta Nordström med målproduktionen. En annan farhåga är att hemmaspelet blivit allt sämre sedan träningshallen kom till. Studan är inte längre den borg som den har varit. Självklart är det positivt att träningsförhållandena utvecklats, men man borde exempelvis passat på att spela genrepet på Studan i söndags. För det är skillnad på is och is, det ska vädergudarna veta. Faktum är att vi inte har vunnit hemma förrän i den femte hemmamatchen sedan Relitahallen kom till. Hur väl förberedda är man i år?
 
Vilka spelare är nyckeln till framgång den här säsongen?
– Ska jag nämna en i varje lagdel så säger jag: Kimmo Kyllönen, Pierre Roos, Ilja Grachev och Klas Nordström. Kimmo behöver spika igen så gott det går och förhoppningsvis bidra med ett och annat givande utkast. Rutinerade Roos måste styra upp försvaret och kanske överta Åhléns liberoroll. En spelare som kan göra det lilla extra och sett snuskigt bra ut under försäsongen är den ryska U23-landslagsmannen Ilja Grachev. Nyckeln till framgång framåt är att han fortsätter att leverera i seriespelet. Framåt har vi "Klasse" som bevisligen har näsa för mål, även på den här nivån. Annars är kanske en klassisk comeback av målpålitlige Viktor Broberg lösningen på en eventuell måltorka. Kan duktige Patrik Johansson bli kvitt sin skada så kommer han bli som ett nyförvärv vad det lider.

Vilken spelare kommer får ett genombrott i vinter?
– Ilja Grachev kanske redan fått sitt genombrott, men i vinter är det dags för det stora genombrottet. Men som enskild genombrottsspelare får jag, i konkurrens med Robin Olsson, dra till med Viktor Lundberg, en talang från Falun som sett väldigt intressant ut som ytterhalv. Frågan är dock om genombrottet kommer redan nu i vinter för hans del? Men i egenskap av debutsäsong i elitserien lär det nog bli lite av ett genombrott.

Vilket lag vinner SM-guld?
– Sandvikens AIK. De har vinnarkulturen inpräntad och ser otroligt bra ut. Brodén har annars snabbt skapat en vinnarkultur i Hammarby och därför är Bajen, i mina ögon, den största utmanaren till SAIK.

Södermans kommentar

För andra säsongen i rad tappade Sirius - som var sekunder från att åka ur förra säsongen - ett antal tongivande spelare inför i år, spelare som Eskhult, Fall och Säleby kommer givetvis att saknas. Många nyförvärv i Sirius och dessutom många unga spelare, men det finns flera frågetecken för klassen på Sirius inför säsongen. Det mesta talar för att Sirius för tredje året i rad tvingas kvala sig kvar i serien. Ett tungt ansvar vilar på rutinerade Pierre Roos, Niklas Hellqvist och Klas Nordström.

Vill du skriva om Sirius på SvenskaFans.com/Bandy? Hör av dig till andreas.soderman@svenskafans.com!