2008/09 kom äntligen vändningen för Sirius. Laget som under tidigt 1990-tal hade en given plats bland topplagen, pendlade efter Sergej Lomanov-åren mellan högsta och näst högsta serien. Men så hände något. Magnus Berglund blev manager och Andreas Eskhult återvände till klubben. Redan i slutet av 2007/08 märktes förändringen och Sirius lyckades undvika nedflyttning trots att det länge såg mörkt ut. 2008/09 slutade Sirius trea i elitserien och fick spela semifinal mot regerande mästarna Edsbyn. Publiken hittade tillbaka till Studenternas och Sirius hade plötsligt seriens näst högsta publiksnitt. Laget fick mycket uppmärksamhet i media och beröm från spelare och ledare runtom i bandysverige.
Nu är smekmånaden dock över och en ny säsong ska ta vid. Sirius har haft blandade resultat på försäsongen. De har vunnit en del matcher men också åkt på ett par stora förluster.

Succétruppen från förra säsongen är ganska intakt. Göran Rosendahl och Olle Gabrielsson har slutat som spelare och återfinns istället i ledarstaben. Anfallarna Rolf Larsson och Alexander Mayborn har tyvärr flyttat till andra klubbar. Sirius har fått tillbaka Christian Mickelsson från Edsbyn, som kom på tredje plats i skytteligan 2008/09. Det är naturligtvis en mycket bra ersättare till Mayborn. Samspelet mellan Andreas Eskhult och Mickelsson kommer bli viktigt.

Sirius jobbar långsiktigt. Målet är inte att vinna SM-guld 2010. Faktum är att laget inte har några resultatmål alls. Coach Berglunds strategi har så här långt visat sig vara framgångsrik och det är troligt att Sirius kommer tillhöra toppen även denna säsong. Truppen
1 Håkan Kyller
5 Pierre Roos
7 Andreas Werner
8 Erik Sundin
9 Niklas Hellqvist
10 Viktor Broberg
11 Lars Fall
17 Mattias Wiberg
18 Hugo Johansson
20 Andreas Eskhult
22 Christian Mickelsson (Ny från Edsbyns IF)
24 Jesper Bergelin
25 John Nilsson
27 Joachim Boivie
34 Jakob Säleby (bilden ovan)

Ledare:
Magnus Berglund (manager och coach)
Mats Söderman (tränare)
Fredrik Lindqvist (tränare)
Olle Gabrielsson (tränare)
Göran Rosendahl (coach)
Jan Liljestrand (lagledare)

Tränings- och cupmatcher
Sandviken-Sirius 8-6
Tillberga-Sirius 3-7
Sirius-Ljusdal 6-1
Sirius-Örebro 3-3 (Svenska cupen)
Sirius-Skutskär 8-1 (Svenska cupen)
Sirius-Hammarby 2-4 (Svenska cupen)
Villa Lidköping-Sirius 1-4 (Svenska cupen)
Hammarby-Sirius 8-1 (Svenska cupen)
Katrineholm–Sirius 2-7
Sirius–Jenisej 2-9
Sirius-Zorkij 3-3 (World Cup)
Sirius-IFK Helsingfors 5-1 (World Cup)
Kuzbass-Sirius 6-1 (World Cup)

Elitseriepremiär
2009-10-30 19:00 Bollnäs GoIF - IK Sirius, Sävstaås

Det här talar för Sirius

- Spelidén
Coach Magnus Berglund gjorde underverk förra säsongen. Det primära för Sirius är är laget spelar sitt spel. Resultatet är underordnat. Det har fungerat utmärkt så här långt.

- Den positiva trenden
Sirius gick till semifinal förra säsongen. På sista semifinalmatchen kom nästan 9000 åskådare till Studenternas IP. I elitserien vann laget tio raka matcher. Bandyn har blivit het i Uppsala igen efter 15 år av vikande publiksiffror till följd av avsaknad av sportsliga framgångar. Sirius har goda förutsättningar att kunna fortsätta rida på framgångsvågen.

- Andreas Eskhult
Den starkast lysande stjärnan i Sirius är Andreas Eskhult. En fantastisk speluppläggare som kan göra det omöjliga med en bandyboll. Räkna med att många målgivande passningar kommer komma från hans klubba i vinter!

Det här talar emot Sirius

- Få nyförvärv
Sirius har fått tillbaka Christian Mickelsson, vilket är ett fantastiskt nyförvärv. Å andra sidan har man tappat Alexander Mayborn och Göran Rosendahl. Det viktigaste för Sirius var att behålla den befintliga spelartruppen och det har man lyckats bra med. Dock hade det varit bra med ytterligare något nyförvärv, främst på anfallssidan. Sandviken och Hammarby är lag som Sirius hade efter sig i tabellen förra säsongen. De har dock fler nyförvärv av rang än Sirius och Sirius får svårt att försvara sin tredjeplats från 2008/09.

- Tunn trupp
Laget har inte råd med skador. Truppen är för tunn för det.

- Kan inte längre slå ur underläge
Förra säsongen var Sirius framgångar oväntade. Många lag blev nog tagna på sängen när de mötte laget. Någon hjälp av underskattning från andra lag kommer Sirius inte få den här säsongen. Man slår inte längre ur underläge, David och Goliat-perspektivet är borta. Spelarprofilerna

Ledaren - Pierre Roos
35-årige Pierre Roos har en lång karriär bakom sig inom elitbandyn med flera SM-guld. Han är Sirius lagkapten och en ledare på isen.

Stjärnan - Andreas Eskhult
Med sin unika spelstil är Andreas Eskhult (bilden ovan) är en världsartist inom bandyn. Han är den stjärna Uppsalabandyn så länge saknat.

Talangen - Hugo Johansson
20-åring som kom till Sirius från Katrineholm säsongen 2007/08. Spelade förra säsongen i UNIK men tar nu klivet in i Sirius. Har ett förflutet inom P17-landslaget. En tuff spelare med bra balans och bollkontroll.

Säsongstips/kommentar
Det kommer bli jämnt och spännande kring slutspelsstrecket. Serien känns mer oförutsägbar än på mycket länge.
Hammarby bryter förbannelsen och slår Sandviken på Studenternas IP den 21 mars 2010. Patrik Nilsson blir säsongens skyttekung med Christoffer Edlund på andra plats. 

Elitserien slutar så här:
1. Sandvikens AIK
2. Hammarby IF
3. Västerås SK
4. Edsbyns IF
5. IK Sirius
6. Bollnäs GoIF
7. Villa Lidköping BK
8. Vetlanda BK
9. IFK Vänersborg
10. Broberg/Söderhamn
11. Haparanda-Torneå PV
12. IFK Kungälv
13. Falu BS
14. Katrineholm Värmbol BS