Annandagen 2007 satt jag på bussen upp till Söderhamn för att se matchen mellan Sirius och Broberg. Telefonen ringde och Sirius ordförande Janne Sjonemark berättade att Andreas Eskhult var klar för Sirius. Jag trodde knappt att det var sant, det som det hade ryktats om ett tag. Sirius stod på 3 poäng efter seger i premiären mot Tillberga och oavgjort mot Bollnäs. Läget var allt annat än ljust men med Andreas i laget var det tänkt att vändningen skulle komma. Vi vet nu att det dröjde ett tag innan resultaten började gå Sirius väg och det var egentligen inte förrän vid VM-uppehållet som vändningen kom. Ja, egentligen tidigare då Sirius spelade oavgjort mot Bollnäs. Bollnäsmatchen på Sävstaås var nog spelmässigt den vändning som Sirius så väl behövde. I matchen därefter vann Sirius mot Gripen med 6 – 0. Efter gripenmatchen blev det ett speluppehåll på grund av VM.
Återigen till ”vändningen”. Fram till speluppehållet hade laget skrapat ihop nio poäng och därefter var det bara fem matcher kvar. Tillberga hade ett försprång som såg svårt ut att ta in men ”nagelbitarresan” skulle avslutas med en direkt avgörande match i ABB-Arena mot just Tillberga. Inför den matchen hade Sirius 15 poäng och Tillberga 14. Oavgjort eller vinst var det enda som räknades för att Sirius skulle få chansen att kvala sig tillbaka in i Elitserien igen.

Men vi backar tillbaka i tiden och tittar i tabellen då det var åtta omgångar kvar att spela. Tillberga hade då precis slagit Falun och hade 10 poäng och Sirius 6. Inte blev det bättre i omgången efter. Tillberga vann mot Villa och Sirius spelade oavgjort mot Bollnäs. Men det är just bollnäsmatchen som många vill hålla som Sirius vändning, i alla fall spelmässigt. Avståndet hade drygats ut till 5 poäng och det kändes mycket tungt. Men Hemsidan kikade i spelprogrammet, gjorde kalkyler och analyser och det skulle gå hela vägen hem, var det tänkt. Men några givna resultat finns det inte i bandy. Hade det varit så hade jag varit rik på spel och det kan jag avslöja att det är jag inte. Inget var med andra ord givet på förhand. Nästa lag för Sirius att möta, var Gripen på Studenternas. När Sirius spelade i Trollhättan förlorade laget med 1 – 3 och tvåmålsskytt var då Alexander Mayborn. Men den här matchen hade Gripen inte en chans och Sirius gjorde 6 – 0 på dem medan Tillberga åkte på storstryk mot SAIK. Nu skiljde det 3 poäng mellan lagen och det var dags för landslagspel och VM i bandysverige.

För Sirius del handlade uppehållet om att ladda om batterierna i radonhaltiga bad i Budapest, äta god mat och ha allmänt trevligt. Att vissa av spelarna förvirrade in sig på någon nattklubb av det dyrare slaget är i dagsläget preskriberat. Ryktena säger att en viss målvakt fick ringa hem och be sina föräldrar sätta in pengar på kontot för att de skulle kunna göra rätt för sig. Behöver jag nämna att den just omnämnda målvakten numera har VIP-kort till nattklubben. Det kan vara bra att ha ett sådant kort när nu Sirius återigen åker till Budapest.

Efter hemkomsten från Ungern återstod det 5 omgångar. Sirius skulle möta Västerås i ABB-Arena och den matchen ingick inte i min ”segerkalkyl”. Men det vi fick se var ett mycket motiverat Sirius som spelade lysande. Inga poäng i matchen men Sirius var mycket nära ett oavgjort resultat då Lars Fall i slutminuterna lyckades med att pricka ribban. Avståndet till Tillberga drygades ut till 4 poäng eftersom de spelade oavgjort mot Vänersborg. Nu återstod det fyra matcher och sviten skulle avslutas med matchen mot just Tillberga. På pappret hade Tillberga två riktigt svåra matcher. Enligt min kalkyl skulle Edsbyn och Broberg nolla Tillberga och förhoppningsvis även Motala. Sirius skulle först möta Hammarby och det gick väldigt bra. Sirius vann på Studenternas med 7 – 4 och hastigt och lustigt var det bara 2 poäng upp till Tillberga. I omgången efter skulle Sirius möta Falun och Tillberga hade Edsbyn. Edsbyn klarade av uppgiften att besegra Tillberga och Sirius fick möta ett Falun som också krigade för ett nytt kontrakt. Falun hade mycket bra fart under skridskorna och matchen stod och vägde länge. Men Sirius plockade fram en patenterad hörnvariant och lyckades till slut besegra Falu BS med 1 – 2 och förpassade dalalaget till Allsvenskan. Falun hade inget med utgången att göra längre. Sirius hade nu lika många poäng som Tillberga och med två omgångar kvar var det helt ovisst. Sirius besegrade Villa på Studenternas och Tillberga spelade 6 – 6 mot Motala. En poäng upp för Sirius innan den avslutande och direkt avgörande matchen mot Tillberga.

Till Västerås gick det busslaster med Siriussupportrar. Det var väldigt bra stämning på läktarna men ändå så kunde man känna nervositeten vibrera. Det började dock inget vidare för Sirius. Tillberga gjorde mål redan i den 6:e minuten. Hastigt och mindre lustigt såg det ut som om Sirius mirakulösa upphämtning i serien skulle grusas i den sista omgången. Tillberga låg nu på kvalplats och Sirius skulle få göra Falun sällskap ner till Allsvenskan. Det dröjde ända till den 59:e matchminuten innan Sirius fick näta. Det var Urban Förare som visade vägen med sitt mycket viktiga 1 – 1 mål. Med en halvtimme kvar av matchen hade Sirius ordförande, Janne Sjonemark, lämnat Arenan och såg inte avslutningen. Delar av Sirius supporterklack, Västra Sidan minns nog inte heller något av matchens slutskede, men det är nog av andra skäl som de gick in i dimman. Båda lagen spelade enormt nervöst och vi fick se helt planlösa passningar från båda lagen. Ett mål för Tillberga hade räckt för dem.

En som dock tog tag i situationen var Niklas Hellqvist. I matchens slutskede tog Niklas bollen och drev fram mot mål. Inga hängde med i den fart som Niklas satte upp och Tillberga blev tvungna att fälla honom och domaren blåste straff. Fram klev kapten Pierre Roos och la upp bollen på straffpunkten. Pirre klippte till och bollen gick i mål. 1 – 2 till Sirius och lättnaden var total. Bara några minuter senare blåste domaren av och Sirius var klara för kvalet till Elitserien. Kvalet gick galant och Sirius var helt klara för nästkommande Elitserie.

Sirius knöt till sig bra nyförvärv. Erik Sundin, en stark bollhållare på mittfältet, John Nilsson, en mycket duktig defensiv mittfältare, välmeriterade Joachim Boivie gav stabilitet i försvaret, speedkulan från Finland, Rolf Larsson och målskytten Alexander Mayborn. Ja, självklart måste jag hylla alla spelarna i laget som har gått fram enormt mycket individuellt likväl som i lagspelet.

Årets bästa värvning i Sverige på målvaktssidan torde vara då Sirius knöt till sig Jakob Säleby. Jakob, som senast spelade i Målilla har växt till en av de bästa i världen. Ja, jag sticker ut hakan och säger så. För de som inte vet det så kan Hemsidan avslöja att Jakob var tidigare på väg från Vetlanda till Hammarby, men Hammarby tvekade och under tiden gjorde Vetlanda klart med sina målvakter för fjolårssäsongen. Detta gjorde att Jakob hamnade i Målilla och det var något som Jakob inte alls hade planerat. När Sirius sportchef, Tobias Fors, ringde och sa att det var klart med Jakob så var det säkert fler än jag som undrade över om de hade hört talas om Jakob över huvud taget. Jodå. Bomark och Linkan hade scoutat ordentligt och kände till Jakob mycket väl. Efter annandagsbandyn undrar jag om inte Hammarby ångrar sitt beslut. Jakob värvades till Sirius för att inte lägga all press på Jesper. Två förstamålvakter, var det sagt. I början spelade de varannan match och det var säkert bra för båda målvakterna. Jakob tog ett litet större kliv framåt i sin utveckling och är numera tränarnas förstaval i buren. Jesper har visat att även han är en mycket bra målvakt. Han har överglänst de flesta målvakterna i de lag som Sirius har mött men i dagsläget räcker det bara till att sitta på bänken.

Sirius skulle knyta ytterligare en världsspelare till sig. I samband med den globala finanskrisen hade inte ryska lag råd att behålla sina stjärnspelare. Hammarby plockade hem hela fem stycken spelare men frågan är om inte Sirius har knutit till sig den bästa av dem alla. Göran ”Rosa” Rosendahl valde Sirius framför alla andra anbud. Och i Sirius är det inte tänkt att han ens ska spela, ifall det inte behövs. Det säger en hel del om styrkan i Sirius, som anser sig ha råd att ha en av världens bästa högerhalver stå vid sidan av laget. Men samarbetet ligger helt i den filosofiska linje som hela Sirius arbetar efter. Långsiktlighet och utveckling är två ledord som Magnus Berglund och Mats Söderman använder sig utav. När nu nästintill halva säsongen är spelad ligger Sirius på en tredjeplats i tabellen. Sirius målsättning var att höja sig ett snäpp högre än under fjolåret och då menar Magnus att målsättningen är att hålla sig kvar i Elitserien. Resultaten har gått över förväntan och frågan är om inte Sirius får justera målsättningarna varefter resultaten av träningsslitet infaller?

1968 minns jag inte mycket utav men jag har alltid närt drömmen om att återigen få se Sirius spela SM-final. Kanske det fortfarande är en dröm men det är mycket mer en realitet idag än vad det har varit på många år. Kanske Mikael Persson får rätt då han säger att det här gänget kommer att spela SM-final i mars. Jag är beredd att satsa en hundring på det. Men som sagt, jag har aldrig blivit rik på att spela på bandymatcher men jag spelar alltid med mitt blå-svarta hjärta.

Lycka till och god fortsättning på säsongen och ett gott nytt år till alla bandyfrälsta

Lars Dahlström