Ska du sluta i Sirius nu?
- Ja, det är ett beslut som har mognat fram. Jag tog en time-out i höstas i samband med min förestående höftoperation. I stort sett har jag levt bandy 24timmar om dygnet i hela mitt liv och nu är det dags att andra tar över. Jag tror att det är bra med en förnyelse nu, säger Hydas. 

Vad ska du göra nu, när du lämnar bandyn?
- Alla som känner mig vet att jag går in för en uppgift till 110%. Det kommer att vara svårt att lämna bandyn men det är dags att jag satsar på dem som alltid har fått stå åt sidan under hela min bandykarriär. Jag har min familj och mitt företag att ta hand om och det känner jag att jag vill satsa på ordentligt nu. 

Hemsidan såg dig spela redan som liten grabb. Hur började allting?
- Jag började i A-laget -73 då Uffe Fredin fortfarande spelade. Då var jag 18år och spelade på mittfältet. Bandyn såg helt annorlunda då och man spelade i stort sett med 5 anfallare. Spelet med libero kom senare. Min uppgift var att gå ner och hämta upp boll. Senare blev jag anfallare i Sirius och jag spelade i laget ända till -89. På den tiden kunde man spela i flera lag och jag spelade samtidigt i VP. När jag slutade min spelarkarriär gick jag in i ledarstaben för Sirius. Roger Jakobsson och Janne Sjonemark var tränare då. 

2000 gjorde du en avstickare till Helenelund.
- Ja, och det var en upplevelse. Rent sportsligt var vi väldigt nära att gå upp det året. Det blev ett år i Stockholm och därefter tränade jag VP innan jag kom tillbaka till Sirius igen. 

Vad var det som gjorde att du kom tillbaka till Sirius?
- Det var Göran Angesten och Lasse Svensson som ville ha med mig igen. Sirius var nära en konkurs och vi hade ett mål att rädda föreningen och göra oss skuldfria på fem år. Vi lyckades med det resultatet redan efter tre år. Det sportsliga fick komma i andra hand och vi åkte hiss i seriesystemen. Sista matchen som jag gjorde som tränare var mot Karlsbyheden. 

Du har verkligen arbetat med bandy och Sirius i många år nu. Är det verkligen säkert att du avslutar ditt arbete inom bandyn nu?
- Ja, som det känns nu i alla fall, men man ska aldrig säga aldrig. Om några år kanske det känns som om jag vill gå in igen och satsa 110%. 

Om vi ser tillbaka på din aktiva karriär som spelare. Har du några speciella minnen som du kan berätta om?
- Ja, jag minns semifinalspelet mot Broberg -77. Vi var ytterst nära att vinna över dem men avgörande kom inte förrän i tredje och avgörande matchen. Broberg vann efter förlängning. Det var bittert. Sen var vi i semi -83 och det har jag också ett starkt minne av. Men som tränare är vinsten i World Cup -92 ett av de största jag varit med om. Det året spelade jag fortfarande i VP, säger Hydas. 

Du spelade också i landslaget?
- Ja, det blev väl ca 15 matcher och jag tror jag gjorde 8 – 9 mål. Tyvärr fick jag aldrig spela VM. Jag var reserv på hemmaplan båda gångerna. Men det var under en tid då landslaget bestod av hela lagdelar från Boltic och Västerås. 

Hur tror du att det kommer att gå för Sirius nästkommande säsong?
- Rent sportsligt ser det bättre och bättre ut. Vi har byggt på med nya spelare och vi bygger även på ett ”eget” spel. Får vi en högre lägstanivå kommer det här att bli riktigt bra. Oerhört kul att Eskhult har skrivit på för IK Sirius. Sen är jag väldigt glad över att Erik Sundin har kommit till Sirius. Jag har haft en kontakt med honom under flera år och nu var det rätt läge för honom att börja spela i Sirius. 

Ok Hydas. Det låter som om du inte har stängt dörren helt för IKS.
- Nej, man ska aldrig säga aldrig men nu kommer jag stå på läktaren och vara åskådare.

www.siriusbandy.nu