Magnus vilar inte på lagrarna utan arbetar ständigt med att utveckla bandyspelet. I IK Sirius BK har Magnus kanske hittat en utmaning som stimulerar honom att lägga ner den tid och engagemang som krävs för att göra Sirius till ett framtida topplag med sikte mot SM-guld???

Vi är många som har undrat över vilken roll du som manager egentligen har i Sirius, kan du förklara lite tydligare? 
- Min roll är förenklat att se till att det sker utveckling. Jag har det övergripande ansvaret som manager och headcoach för lagets spel och prestationer. Jag lyfter fram ansvaret och utvecklingen av A-lagets spelare och ledare. Jag stöttar också hela föreningens verksamhetsutveckling inklusive stöttar på ungdomssidan. Jag har tillsammans med sportchefen Tobias Forss initierat ett talangutvecklingsprojekt som tagit form under vintern och nu kommer att ledas av Kjell Edberg.

Hur skulle du vilja sammanfatta säsongen så här långt? 
- Jag sa innan säsongen att jag inte förväntade mig så jäkla mycket. Jag hoppades dock att vi skulle ha utvecklat ett bättre spel, och att individuellt 4-6 spelare skulle ha lyft sig, klivit fram och blivit tydliga rollspelare. I det perspektivet tycker jag att det gått riktigt bra. Flera spelare har utvecklats mycket och somliga har dessutom gjort sin bästa säsong någonsin. Poängmässigt har det varit trögt bortsett avslutningen. Skulle vi ha haft samma poängskörd som i de sista 7 matcherna av årets elitserie, hade vi varit ett topplag och spelat slutspel just nu. Å andra sidan var vi rankade sist av alla elitserielag med ett spelarmaterial som inte skulle räcka till. Enligt rankingen fanns det inga som helst möjligheter för Sirius att bli kvar i högsta serien. Nu har vi trots allt fortfarande chansen. Själva spelet sett till hela elitserien har utan tvekan blivit både bättre och mer sevärt. Visst har vi spelat matcher där vi inte fått ut det vi önskat men också ganska många där vi spelat på en hög nivå och matchat de bästa.

Apropå det nya blåsvarta spelet. Vi kan stundtals skönja ett klart bättre spel än tidigare säsonger. Kan du förklara för oss oinvigda vad detta innebär?
- Enkelt uttryckt så jobbar vi på att träna oss i och lyfta fram det bästa spelet från de 4 bästa svenska lagen just nu, SAIK, VSK, Edsbyn och Bajen. Jag känner deras spelsätt väl och vi försöker anamma det vi tycker passar oss själva. För dom som är observanta och intresserade kan man stundtals faktiskt se linjerna i detta nya ”Blå-svarta spel” som alltså enligt min mening är en mix av ”the Big 4”. Detta tar dock tid att odla fram och även om tänket finns där redan nu, kommer det säkert att ta sin tid innan vi har kunskapen helt och fullt både i teori och praktik.

Vårt djupledsspel är ett exempel på detta. När vi spelar som vi vill så får vi mer kraft och mer spelare i våra anfall. Ibland så tappar vi bort det och då blir vi för ensamma och enkelspåriga. Våra matcher mot Falun och Tillberga senast var tydliga exempel på detta. Till kommande säsonger får vi utvärdera och se hur vi vill jobba vidare. Det finns i alla fall en bra grund som jag ser det.

Ni gjorde en fantastisk avslutning av elitserien, ni låg 6-7 poäng efter Tillberga med bara 7 matcher kvar och ni hamnade 3 poäng före när den var färdigspelad. Hur kommenterar du detta? 
- Vändningen kom i samband med de båda hemmamatcherna mot Motala och Sandviken, där vi förlorade stort. I nästkommande match borta mot Bollnäs samt i matchen hemma mot Gripen tog vi ett fastare grepp om det vi ville hålla på med. Vi klargjorde och förändrade också rolltänket i spelet något. Vi fick därmed ett homogenare spel. Vår sedan tidigare inplanerade resa till Budapest bidrog ytterligare till den positiva trenden genom att den gav extra energi till laget och en än större gruppsamhörighet.

Många av oss har också uppmärksammat att du någonstans i den här vevan tog klivet från läktaren till att börja coacha vid båset. Varför? 
- Under matchen mot Motala, där vi blev helt handlingsförlamade, kände jag att det var dags att kliva ner från läktaren. Under Sandvikenmatchen mognade beslutet fram att byta strategi. Jag bestämde mig för att kliva ner och stötta från båset resten av säsongen.

Rollerna bland oss ledare Mats, Linkan och jag själv renodlades, där varje ledare hade sin tydliga roll. Dessutom snackade vi ihop oss med de andra ledarna i servicegruppen på ett tydligare sätt. Totalt sett blev nog alla vi ledare mer klarsynta, lugna och kunde jobba mer metodiskt. Förhoppningsvis kan vi fortsätta så en stund till.

Hur ser du nu på de närmsta två veckorna och kvalserien?
- Risken vi får leva med är att vi kan få svårt att växla fokus från ett bra avslut av elitserien till kvalserien. På pappret är det ett annat motstånd, där varje lag kommer att göra allt för att vinna. Jag har stor respekt för kvalserien men ser det också som en stor möjlighet att spela vidare i elitserien nästkommande säsong. För oss är det oerhört viktigt att förbereda oss mentalt. Både när det gäller hela kvalserien men också inför varje match. Just nu fortsätter vi ”tänket” med att spela ”vårt slutspel”. Vi ser kvalserien som nästa steg, en semifinalserie om 6 matcher. Vi behöver vinna 4-5 matcher för att ta oss vidare till finalen.

En annan sak vi lagt märke till är att Sirius redan nu börjat kontraktera spelare innan vi riktigt vet hur det ser ut nästa säsong. Vad är din kommentar till detta? 
- Jag tycker det är helt riktigt. Tanken från början var att vi skulle börja redan vid årsskiftet men av olika anledningar har vi inte riktigt hunnit med. Nu är arbetet i full gång och Tobias Forss inklusive hela sportkommittén jobbar på riktigt bra. Just nu börjar vi faktiskt se en antydan till en första stomme till kommande års lag träda fram. Ju tidigare vi kontrakterar spelare desto bättre är det. Även i de här frågorna är det viktigt med en god framförhållning och en långsiktig planering.

Hur ser du på din fortsättning i Sirius och din framtid?
- Två veckor efter SM-finalen är det tänkt att vi ska samla nyckelpersoner i föreningen till en strategi- och visionskonferens. Syftet är huvudsakligen att se på Sirius nuvarande läge och målsättning, i ett längre och ett större tidsperspektiv. Att få upp på agendan tydliga och långsiktiga strategier och visioner. Jag ser fram mycket emot den konferensen eftersom förhoppningen är att sporra flera till att tända en ny och ännu större brasa som kan föra bandyns utveckling i Uppsala och Sirius vidare i en starkare riktning. Utifrån den konferensen får jag också själv förhoppningsvis en tydligare bild över läget i Sirius och över vad jag eventuellt skulle kunna bidra med.

Ps. När Magnus Berglund coachade Västerås SK myntades begreppet champagnebandy, där han blev kallad champagnebandyns fader efter deras fantastiska framfart. I IK Sirius BK har Magnus ambitionen att utveckla sina tankar och idéer. Kanske utvecklingen går från champagne- till cognacsbandy? Vad skulle smaka bättre än att så småningom få fira IK Sirius BK:s första SM-guld på över 40 år med en kupa Cognac? Alkoholfritt alternativ går självklart lika bra!

www.siriusbandy.nu