Ny serieindelning, en hel del nya regler och ett delvis nytt Sirius är vad vi kan vänta oss av denna säsong. Erfarne Magnus Berglund (flera SM-guld både som spelare och ledare) är ny huvudtränare. Försvaret har förstärkts med en nygammal libero, Håkan Kyller, och en kvick norrbottning, Lars Edvartsen. På mittfältet har man värvat Niclas Stahlén och Andreas Söderholm. På förlustsidan är det stora frågetecknet hur man hanterar viktige Christian Mickelssons flytt. Det krävs verkligen att andra kliver fram och skapar under matcherna.

Under försäsongen har Blåsvart blandat och gett. De två första matcherna i Edsbyn mot ryska storheterna i Zorkij gjorde man klart godkända insatser trots förlust. I förlustmatchen, och tillika premiärframträdandet detta år på Studan, mot Bajen hade man en period i början på andra halvlek då kreativiteten flödade och Bajenkeepern fick kröka rygg fyra gånger på en kvart. Tyvärr blev det lite för mycket av det goda, och baklängesmålen trillade in under slutet av matchen.

Svenska Cupen blev ur resultatsynpunkt lite av en besvikelse. Idel förluster, men Sirius gjorde åtminstone en riktigt bra insats mot svenska mästarna Edsbyn. De två efterföljande insatserna i turneringen, som överraskande vanns av Hammarby, mot rivalen Falun och allsvenska Kungälv lämnade dock lite mer att önska.

Efter den svaga insatsen i Svenska Cupen började segrarna komma. Örebro avfärdades med klara 6-3 och sedan tog blåsvart en gruvlig revansch på Falun för fadäsen under svenska cupen, då man tog en meriterande 7-1 seger på bortais. Som att insatsen mot Falun inte vore nog åkte blåsvart till nya ABB-arena i Västerås och slog en av vinterns stora konkurrenter, Motala, med 5-3 trots stundals lite halvdåligt spel. Allsvenska Gustavsberg slogs tämligen lätt tillbaka med 9-3, på dålig is. Bandyparodin mot Skutskär i hällregnet slutade 3-3.

Vad kan man då förvänta sig av Sirius denna säsong? Mycket svårt att bedöma skulle jag vilja säga. En dag då allt funkar från första till sista utpost kan man nog ta skalper av de flesta lagen i serien utom möjligen Västerås, SAIK och Edsbyn. Med tur och skicklighet finns chansen att nypa en slutspelsplats. Krigen såväl till att undvika nedflyttning som att försöka ta sig till slutspel kommer i år att vara hårdare än på länge, så det är fullt fokus som gäller!

Lyckas Sirius hitta ett bra eget spel, och få hela laget att bli delaktigt, är mitt tips ändå att man grejar en slutspelsplats. På andra sidan isen får gärna Bollnäs stå, så Sirius får ta revansch för förra årets uddamålsförlust.

Nyförvärv
Lars Edvartsen, Karlsborg, Håkan Kyller, UNIK, Andreas Söderholm, Edsbyn, Niclas Stahlén, Örebro

Spelarförluster
Christian Mickelsson, Edsbyn, Jarmo Mällinen, OLS Uleåborg (Finland), Niclas Skjöld, Uppsala Bois, Jonas Johansson, slutat, Johan Jansson Hydling, Ljusdal 


Träningsmatcher
Sirius - Zorkij 1-8
Sirius - Bollnäs 2-4
Sirius - Hammarby 5-7
Sirius - Edsbyn (Svenska Cupen) 4-8
Sirius - Kungälv (SC) 0-3
Sirius - Falun (SC) 1-3
Sirius - Örebro 6-3
Sirius - Falun 7-1
Sirius - Motala 5-3
Sirius - Gustavsberg 9-3
Sirius - Skutskär 3-3
Sirius - KVBS 11-1 
Sirius - Hammarby 7-4


Det här talar för Sirius

- Tradition och ambition

Ett uttalat mål finns från ledningen om att bli en stabil Elitserieförening. Bandytraditionen finns på Studenternas, och att vara värd för bandyfinalen betyder mycket för bandyn i Uppsala. Kan man behålla finalen, och fortsätta öka intresset för bandyn kommer det synas i plånboken, på planen och på läktaren.

– Professionell och erfaren tränare
Magnus Berglund kan komma att vara den bästa värvningen Sirius gjort på år och dar. Hans kunnande och professionella inställning kan ge laget ytterligare dimensioner. Hoppas också att den gamle Boltic och Västeråsspelaren kan få ut mer av varje enskild spelare än sina senaste företrädare.

– Lagkänslan
Det finns ett skönt go i årets Sirius. Mixen mellan gammalt och ungt fungerar mycket bra, och stämningen i omklädningsrummet är på topp. Spelare som varit med ett tag vittnar om att det kanske aldrig varit bättre på denna punkt.

Det här talar emot Sirius

– Tunn trupp

Truppen känns aningen tunn, och börjar skadorna komma kan det bli väldigt kämpigt.

– Ojämnheten
Redan på försäsongen har man sett tendenser till ojämnhet under matcherna. Blir dipparna för många kommer Sirius få svårt att ta sig vidare till slutspelet. Det gäller att alla fokuserar, och håller sig till spelidén.

- Bristen på riktiga fartspelare
Sirius har lite för få fartspelare. Det krävs då att man kan vara trygg i spelet, och även kunna variera detsamma för att inte bli alltför lättlästa för motståndarlagen. 


Spelarprofilerna

Kreatören – Lars Fall
Kommer ha mycket boll från sin högerhalvsplats, och därifrån skall spelet byggas. Kan Fall axla manteln som kreatör och vara en av dem som verkligen skapar är han en viktig del av spelet.

Väggen - Dennis Wasberg
Andra säsongen i Blåsvart nu, och när försvaret dippar gäller det att Dennis kan göra de matchavgörande räddningarna. Det sägs att andra året är svårast, men Dennis är en etablerad keeper och förhoppningen är att han växer ytterligare i Siriuströjan.

Målgöraren – Viktor Broberg
”Virre” vann den interna skytteligan förra året. Han har det som krävs av för att göra mål: Fart, skytte och att vass på den sista tredjedelen av planen. Kan Viktor hålla formen över hela säsongen, är målsättningen kring 20-målsstrecket. 


Säsongstips
1. Edsbyn
2. SAIK
3. Västerås
4. Vetlanda
5. Villa/Lidköping
6. Hammarby
7. Broberg
8. Sirius
9. Bollnäs
10. Falun
11. Motala
12. Gripen
13. Vänersborg
14. Tillberga