Förra säsongen var Sirius nykomlingar i Allsvenskan och till den största delen nederlagstippade. Sirius överraskade dock på många och tog sig till åttondelsfinal, där dock Vänersborg blev för svåra och säsongen tog slut. En bra säsong på det hela taget för Sirius, som lyckades att hålla sig kvar i Allsvenskan som nykomling, något inte många nya lag under 2000-talet har lyckats med. Nu kommer dock den svåra andra säsongen, som alltid är tuff att klara av.

Det finns dock mycket som talar för Sirius och som talar för att Uppsala-laget ska kunna etablera sig om ett stabilt Allsvenskt lag. Vi kan börja med spelaromsättningen, där faktiskt Sirius ser ut att gå plus, om man säger så. Visserligen är viktiga Peter Winbäck borta samt målvakten Fredrik Lundqvist, men dessa är till största delen ersatta nyförvärv. Sirius har plockat in målvakten Dennis Wasberg, som är en bra allsvensk målvakt, men har fått agera andremålvakt i Broberg, då Söderhamnslaget har Pasi Hiekkanen som förstemålvakt. I Sirius kan han dock bli riktigt viktig för laget. In i Sirius har också Mattias Wiberg kommit från Ljusdal och finske Jarmo Mällinen. Den sistnämnde står på gränsen till det finska landslaget. Det är bra nyförvärv, som höjer klassen på Sirius. Wiberg och Mällinen betyder mycket för Sirius offensiv.

Vad det gäller försäsongen har Sirius lyckats bra, riktigt bra faktiskt. Endast en förlust och den kom mot Broberg redan i första matchen i Dina Arena. Det var visserligen en uddamålsförlust, men efter det har det endast blivit oavgjort och segrar. Sirius har matchat bra under försäsongen, mot lag som är sådana som är lagets primära motståndare i seriespelet. Man har besegrat Ljusdal, TB Västerås, Örebro, lag som man ska hålla bakom sig i tabellerna. Man har dessutom spelat oavgjort mot Villa/Lidköping och Hammarby. Något som är mycket positivt för Sirius är hemmaarenan Studenternas, som så många gånger förr kunde ståta med is tidigare än alla andra. Att få möjligheten att träna på stor is och dessutom matcha på den samma så tidigt är alltid värdefullt för ett lag och kan ge extrapoäng i seriespelet, i alla fall till en början.

Anfallspelet har fungerat tillräckligt bra under försäsongen, även om Sirius själva säger att man har tränat mest på defensiven. Det har aldrig blivit några målkalas i träningsmatcherna, men exempelvis fem mål på Örebro och sex stycken mot TB Västerås. Det finns intressanta anfallspelare i form av kaptenen Urban Förare, Viktor Broberg samt nämnde Mattias Wiberg, som tillsammans kan få i gång Sirius offensiv på allvar. Och det lär behövas.

Sirius räcker dock naturligtvis inte till i det långa loppet, det är laget inte tillräckligt bra för ännu. Laget kan dock bli en blåslampa i rumpan på flera av de etablerade lagen och att räkna bort Sirius från kampen kring elitserien vore att förhasta sig. Sirius kan bli vinterns stora skrällag.


Nyförvärv
Daniel Thalén, Söderfors, Lars Fall, Vänersborg, Dennis Wasberg, Broberg, Mattias Wiberg, Ljusdal, Jarmo Mällinen, OLS Uleåborg, Olle Gabrielsson, Örebro

Spelarförluster
Magnus Burman, Villa/Lidköping, Fredrik Lundqvist, slutar, Peter Winbäck, Hammarby, Henrik Esserius, Nässjö, Håkan Kyller, klubb ej klar, Erik Hult, klubb ej klar


Träningsmatcher
Broberg - Sirius 6-5
Sirius - Villa/Lidköping 2-2
Sirius - Ljusdal 2-0
Sirius - TB Västerås 6-4
Sirius - Hammarby 4-4
Sirius - Örebro 5-1
Sirius - Skutskär 6-1


Det här talar för Sirius

- Underdogs
De flesta motståndarna i Allsvenskan ser säkert inte Sirius som något större motstånd, utan räknar kallt med två poäng. Det kan bli något som Sirius kommer att kunna utnyttja, för Sirius är riktiga underdogs och sitter i en bra position för en bra säsong.

- Bra försäsong
Sirius försäsong har varit bra riktigt bra, med glädjande spel och bra resultat. Hemmarenan Studenternas bidrar naturligtvis till detta och Sirius ska som sagt kunna utnyttja detta till en början. Sirius känns bättre förberedda än många andra lag i Allsvenskan, även de som har varit i Dina Arena i omgångar.

- Spännande mix i laget
Tittar man på Sirius laguppställning, så känns det oerhört spännande. Här finns de gamla rutinerade som Urban Förare och Pierre Roos, men samtidigt många unga kommande spelare, som tillsammans gör ett Sirius-lag som ska bli intressant att följa. Dock finns det frågetecken kring detta också...

Det här talar emot Sirius

- Oprövad målvakt
Dennis Wasberg är som sagt en bra målvakt, men har stått ytterst få allsvenska matcher. Wasberg kommer säkert att vara kompetent för Allsvenskan, men det finns frågetecken kring målvaktsfrågan.

- Avsaknad av en stor målskytt
Alla lag som ska slå ur underläge behöver alltid en riktigt stor målskytt, som på egen hand kan smälla in över hälften av lagets mål under en säsong. En sådan saknas i Sirius, även om man har intressanta anfallare, finns inte den etablerade målskytten. Bäst förra säsongen var Urban Förare, som gjorde 21 mål. Godkänt, men Sirius behöver en som skulle kunna göra ännu flera.

- Orutinen
Samtidigt som vi berömmer Sirius spännande laguppställning, känns det som att det finns väldigt mycket orutin och lurar i laget. Framförallt om spelare som Förare och Roos skulle försvinna av någon anledning under säsongen, då finns det många födda runt 1987 som får ta lasset. På det viset finns det många frågetecken.


Spelarprofilerna

Fältherren - Pierre Roos
Återvände till Sirius förra året och sadlade om från mittfältare till libero. Det positionsbytet visade sig lyckat, då Roos var riktigt bra i försvaret och kommer att betyda mycket för Sirius i år, då han tillhör de äldre i laget.

Lagkaptenen - Urban Förare
Som lagkapten och en av de bästa offensiva krafterna i Sirius så råder det ingen tvekan om att Förare är en av de största profilerna i Sirius. En spelare som måste presetera för att Sirius ska fungera. Maskinen Sirius behöver en förare och Urban är namnet.

Landslagsmannen - Jarmo Mällinen
Det finska nyförvärvet Jarmo Mälillinen är Sirius enda landslagsman, i alla fall i ett A-landslag. Bara en sådan sak kan betyda mycket för Mällinen, som med ett bra landslagspel höjer sin kapacitet även i Sirius.


Säsongstips
Som tidigare nämnt, man ska inte räkna bort Sirius från kampen till Elitserien från den norra serien. Den fjärde platsen i serien kommer att stå mellan Broberg, Bollnäs, Falun - och Sirius. Troligtvis kommer dock de blåsvarta inte riktigt räcka till i kampen, för Broberg och Bollnäs blir för bra. Däremot har Sirius ett bra läge i Superllsvenskan, där faktiskt möjligheterna till att vinna hela den serien är riktigt goda. Sirius har en bra chans mot lag som Falun, Vänersborg, Villa/Lidköping, Boltic/Göta och så vidare. Sirius kommer att skrälla, var så säkra på det! Däremot kommer Sirius att stå utanför Studenternas, när årets största match avgörs på deras hemmaarena.