/spanien/barcelona/forum/628.aspx/spanien/barcelona/forum/628.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
La Liga - Barcelona
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Barcelona Kröjjf
2017-01-07 20:27
Lion24

Ja, det var ett långt inlägg och precis på håret att det fick plats till slut. Men med lite pillande gick det ändå. Jag antar att du har lite egna synpunkter och hoppas att du inte skickade dessa med citatet, utan att ha sparat dem först. För din skull.
Barcelona Lion24
2017-01-07 20:21
[QUOTE=Kröjjf]Eftersom jag nog var en av de första att ifrågasätta om Luis Enrique var rätt man att leda FC Barcelona in i det framtid som redan tycks höra till det förflutna för allt fler, tycker jag mig ha rätt att ställa frågan: Är verkligen "allt" Luchos fel. För det är ju faktiskt vad Lion 24 skrev igår: "Allt är Luchos fel". Är det verkligen Enriques fel att en egensinnig Messi, fick sällskap av två kanske ännu mer egensinniga spelare på topp, som inte låter sig bytas ut med mindre än att diverse advokater i en eller annan tappning blir inkopplade på ett eller annat sätt. Exempelvis Neymars krävande farsa.

Mig veterligen var det inte Luis Enrique personligen som spenderade upp emot två miljarder kronor på stjärnor, som icke för sitt liv ens kan föreställa sig att inte få spela i stort sett varje match. Och jag ger mig fullständigt fan på att Qatar Airways inte bara kräver att den världsberömda trion spelar en uppvisningsmatch i diktaturen innan en viktig tävlingsdito, utan att man via det finstilta i sponsorkontraktet också kräver att dessa reklampelare får spela så mycket som bara är möjligt. Är det i så fall "Luchos" fel, eller har den nuvarande ledningen en del i detta, så som neymar JR är inne på?

Är det Luchos fel att Dani Alves föll för åldersstrecket och blev en black om foten i samma stund som han började tappa i snabbhet och inte hann med tillbaka när motståndarna väl kontrade. Eller att en alltid lika lojal rollspelare som Pedro fick flytta på sig och ge plats åt "grannlåten" från andra sidan Atlanten? Nej, tänkte väl det. Så varför nämner jag just dessa två spelare här och nu i sammanhanget? Jo. därför att just Pedro och Alves var två centralfigurer, i den höga och intensiva press som Pep kom att tillföra det blixtsnabba passningsspel i totalfotbollens tecken av holländskt ursprung och med ett bollinnehav som en grundläggande förutsättning.

Och därför att Lion 24 sätter ett likhetstecken mellan Tiki - Taka och ett intensivt presspel högt upp i planen. Något som Pep Guardiola kom att tillföra det snabba passningsspel i ständigt rörliga trianglar, vilka Tiki- Taka kommit att stå för. Från början var emellertid uttrycket bara ett sätt att säga bolltrillande på spanska. En ursprunglig betydelse som Pep uttryckligen sagt sig avsky. Förmodligen för att han inte ville förknippas med något så oigenomtänkt som ett passningsspel för sakens egen skull.

Kommer "osökt" att tänka på den gamle tyrannen Tichonov i Sovjetunionens hockey - landslag. Som verkligen kunde konsten att få alla sina spelare att uppträda som de fullblodsprofessionella idrottsmän man var. Och aldrig kom i närheten av att tappa omklädningsrummet. I alla fall inte förrän framförallt dissidenten Fetisov följde tidens anda och ville se lite av perestrojka och glasnost också i hockeyn, när Sovjetunionen såg ut att stå inför sitt definitiva sönderfall.

Liksom Guardiola ärvde totalfotbollens tankar från Cruyff så fick Tichonov ärva det vackra s k klapp-klapp-spelet från föregångaren Tarasovs tid som tränare. Och precis som Pep, gick han vidare och utvecklade nya tankar med tiden. Exempelvis var Tichonov först med att överge den mer eller mindre statiska uppställningen i boxplay och få sina spelare att forechecka förhållandevis högt upp i planen också med decimerat manskap. Vilket fungerade väldigt överraskande för motståndarna, som var vana att nästintill helt ostört få ställa upp sig i sin powerplayformation.

Men därifrån dra likhetstecken mellan klapp - klapp - spel och hög forechecking med en man utvisad, är steget långt. Klapp - klapp handlade uteslutande om snabbt passningsspel på ett tillslag när laget var puckförande. Forechecking handlar om att störa motståndarnas försök till spel samt att återerövra pucken fortast möjligt. Det är två helt skilda spelupplägg som han kombinerade med exempellös framgång, innan motdragen följde som ett brev på posten.

Klapp - klapp och foreschecking är inte samma sak. (lika lite som att Tiki- Taka är synonymt med högt och intensivt presspel). Däremot förutsätter den typen av spel självfallet att man har pucken i sin ägo. Och bygger hela själva grundidén på en puckförande modell och inte att "hålla sina positioner" i gammal kanadensisk boxplayanda och "parkera bussen" bakom blå, ja då vill det till att återerövra pucken så fort som möjligt när man blir av med den. Så klart. Precis som i fotboll, om Pep får som han vill.

Det har säkert redan framgått att jag inte i som Katalano håller med Lion 24 i precis allt. Inte heller motsatsen; d v s att jag inte skulle hålla med honom om någonting alls i hans analys. Kan till och med sträcka mig så långt att jag ju håller med honom om det mesta i vad han skriver. Men inte att "Allt är Luchos fel". Att tränaren rullar tummarna vid sidan om när ter Stegen och mittbackar praktiserar en parodi på Tiki - taka i och strax utanför sitt egna straffområde kan han förvisso inte svära sig fri från ansvar för.

Men om jag inte minns fel så var det Lucho som in i det längsta såg Bravo som sitt förstaval och visade tydliga tecken på att vara motsträvig när chilenaren såldes till Manchester City. Ja, jag tror mig kunna fortsätta rada upp ytterligare exempel på att "allt" alls inte är Luchos fel. Men att jag är uppe så pass tidigt en helgmorgon beror på att jag har en massa andra åtaganden att ta hänsyn till och kommer att vara upptagen av dessa ett bra tag framöver. Men eftersom detta diskussionsämne är mycket större än två enskilda skribenter, är jag helt säker på att andra kan ta vid där jag slutar. Och innerligt såväl hoppas som tror att det inte utvecklar sig till något av en personlig vendetta.

Varför inte exempelvis Coach Pep och Lenny Romario, som också befann sig på "barrikaden", när forumet till stora delar framstod som en glädjefylld frälsningsarmé, som enstämmigt sjöng "Luchos" lov när trippeln väl var bärgad och de flesta vara beredda att bortse från på vilket sätt den erövrades. Och vi som suktade efter skönspel blev kallade för "haters" av samma personer som nu skriver "avgå Lucho" och "sälj Neymar" för fullt. Något jag själv aldrig ens varit i närheten att skriva eller ens säga till min sambo i all förtrolighet. Och jag kan föreställa mig att Xaviestas ord också kommer att väga extra tungt, nu när han fått tid till eftertanke i sin fortsatta frånvaro, trots sitt tidiga "nyårslöfte" att låna sin "penna" till forumets fromma/bästa.

Men innan jag slutar måste jag givetvis nämna på vilket sätt Messi bidrog till det intensiva höga presspelet under Peps epok. Ur ett dogmatiskt perspektiv så var han sällan eller aldrig särskilt delaktig. Men å andra sidan, finns det någon spelare som satt sådan press högt upp i planen på motståndarna oavsett namn, som när den lille argentinaren haft bollen i sin ägo? Många gånger var det Pedro som låg på som en iller och tvingade motståndarna till misstag. Som Busquets sen tog till vara genom att vinna andrabollen som hamnade hos Lionel Messi.
Barcelona Iniesta70.
2017-01-07 18:31
Lion24+Kröjjf Tummar upp för er båda! Välskrivna och välmotiverade inlägg, helt i min smak. Kom att tänka på när verkligheten verkligen kom i kapp mig när det gäller Lucho och hans syn på mittfältsspel. Att allt hopp var ute. "Klassikern" mot Real visar egentligen allt. Som Lion24 nämnde så ställde vi upp med Busken, Rakitic och Gomes, vi lämnade Iniesta och Denis kvar på bänken. Enligt många så var det befogat att lämna Iniesta utanför startelvan,för han hade ju minsann precis kommit tillbaka från skada. Denis är ju så klart för "valpig" att starta en "klassiker" enligt de flesta. I mina ögon sa Lucho med andra ord att spelat om mittfältet redan var förlorat, låt oss kriga om andra bollen och tredje bollen istället, så han ställde ut Gomes och Rakitic."Lirarna" fick stanna kvar på bänken, han litade inte på Denis och han sparade på Iniesta, om nu nåt skulle gå fel. Om man ser det från ett annat perspektiv, om man vänder lite på det. Vem tror ni våra killar helst hade velat lutat sig mot i en "klassiker" ? Iniesta eller Gomes? Vem tror ni Real killarna har mest respekt för och får dom att börja tvivla och tveka och vela? Iniesta eller Gomes? Vem blev petad och ersatt av Renato Sansches under EM ? Gomes . En ung oerfaren kille petade Gomes i slutfasen under självaste EM, men våran oerfarna tekniska talang satt kvar på bänken, Denis, Gomes lirade istället. Säger inte att Gomes och Rakitic gjorde bort sig, men det säger mig vad Lucho prioriterar. Visst, Iniesta hade varit skadad, men vi var/är 6 poäng efter Real, en timme hade han väl kunnat lira för att sedan slänga in " andra bolls krigarna". Nåja, så såg jag på det hela. "Pressa som Pedro", det är inte något jag bara skriver för att det låter lite coolt, har använt det ett par gånger, det uttrycket . För mig är han synonym med press spel. Vilken tur han har Conte. Vilken otur vi har.
Barcelona Amo.38
2017-01-07 17:44
Fan va folk gnäller på domarna, det är inget nytt att Real får hjälp från alla möjliga håll. Vårt haltande spel är ett resultat av en inkompetent ledning rent sportsligt. Klubben behöver rannsaka sig själv fram tills dess kommer det se ut så här.
Postat via SvenskaFans-appen
Barcelona JUSSI BJÖRLING
2017-01-07 16:14
@Vlom:

Det där var inte rött kort. Han tog bollen först.
Ja, Real får med sig mer domarfördelar än något annat lag, det trodde jag var uppenbart för de flesta att storlagen får med sig domarfördelar, särskilt om man heter Real Madrid, med dess historia och allt vad det innebär...
Barcelona koeman92
2017-01-07 16:14
@Fuerza:


Om du har några klagomål så får du mer än gärna kontakta mig, Bosketts, DM1982 eller Lion24 via PM. Vi försöker att ha så bra koll vi kan på troll. Dessvärre har både jag och resterande redaktörer egna liv och kan inte övervaka forumet 24/7. Med det sagt bör alla klagomål göras via PM. Framöver kommer de som görs på forumet att tas bort.
Vlom
2017-01-07 15:41
@DM1982:


Jag pratade bara om deras match mot Granada och förstod inte riktigt varför du nämnde en felaktig straff helt plötsligt...

Men hur som haver, jag håller såklart med dig att deras straff mot Sevilla var horribelt och att dom ej skulle ha fått det överhuvudtaget. Men sett till det stora hela, så hade Sevilla inte mycket sätta emot Real Madrid under 90 minuter och att Sampaoli t.o.m. erkände att marängerna var det bättre laget under presskonferensen efter matchen.
Barcelona Visca el Barca 17
2017-01-07 15:40
fan va seg rooney är haha 249 mål sen 2004. Ligger inte Messi på över 500 under samma tid..Detta är ju PL största problem deras egna spelare jäkla stopklossar hela bunten. Glad att jag såg den och inte Real varför ska vi prata så mkt om dom här inne? Om Zidane lyckas nu under våren är han en grym tränare och då menar jag att vinna ligan. Inget lag i dagens fotboll kan vinna CL två gånger i rad. Så om de tar en titel är han grym för deras standard är ju betydligt lägre än våran. Jag tycker vår tränare är helt fantastisk egentligen det han missade var en titel när vi förlorade mot bilbao i början av 2015. Förra våren tog han allt han kunde det går inte att vinna CL två år i rad. Jag är fortfarande väldigt optimistisk och tror vi kan ha liknande vår som 2015. Minns ni inte hur arg truppen var efter vi hade förlorat mot sociedad sen kom den våren. Tycker jag känner samma ilska nu och det finns inget bättre bränsle än att se dom vita med det där guldmärket.
Barcelona Fuerza
2017-01-07 15:29
Vill bara uppmärksamma forumet, mod och alla andra som läser att följande personer är Madrid-troll som härjat här i flera månader. Dessa är:

Vlom
Reymar

Det är bara att kolla historiken på deras meddelanden för att se ett tydligt mönster. Själv tar jag en paus från forumet i.o.m. detta för att mod gång på gång misslyckas med att spärra dessa personer.
Barcelona Fuerza
2017-01-07 15:27
Du måste vara ganska trög, Vlom. Jag tar tillbaka "ganska". Jag lägger till "väldigt".

Real hade gjort ett (1) halvt regelrätt mål mot Granada innan offsidemålet. Du kan inte räkna på efterföljande mål som en del i antalet regelrätta mål när det felaktiga målet redan förändrat matchbilden (bland annat motivationen och koncentrationen) hos motståndarlaget. Om du ens är bekant med schack eller annan typ av spel som styrs av sannolikhet och förändringar i spelmönster så är det uppenbaras det att varje drag som är till din fördel ger större möjligheter för dig att göra fortsatta fördelaktiga drag som ställer till det för motståndaren. Det kallas för spelteori och kan appliceras i universiella sammanhang.

Det är lätt att säga att allt annat var korrekt när domaren dödade matchen från första början. Du hade inte haft samma resonemang över huvud taget om resultatet hade varit det omvända. Hade Kroos tappat den bollen så hade domaren blåst frispark (vilket man gjort tidigare på Bernabeu) och Benzemas mål hade definitivt inte godkänts om Andreas hade målat identiskt.
Barcelona Reymar
2017-01-07 15:22
@Reymar:

Oops det var tydligen ingen försvarare som tappade bollen utan "supertalangen" Samper som stod för hjärnsläppet.
Barcelona Barcelonistas
2017-01-07 15:01
Vlom - det står 5-0 till Real ganska vanligt i Spanien att domarna då blundar för sånt för att inte låta det rinna över alldeles för mycket. Hade det stått 2-0 till Real så hade Granada fått det där röda kortet.
Postat via SvenskaFans-appen
Barcelona DM1982
2017-01-07 14:52
[QUOTE=Vlom]När fick Real Madrid med sig en felaktig straff mot Granada menar du? Granada har varit fullständigt chanslösa på Bernabeu och eftersom att Real Madrid har dominerat under matchen såhär långt, hur mycket större betydelse har egentligen Benzs offsidemål när Real Madrid samtidigt gjort 4 godkända mål? Som sagt, vi får koncentrera oss på att fixa 3 poäng mot erkänt hemmastarka Villarreal imorgon. [/QUOTE] Syftade på den felaktiga straffen mot Sevilla. En Realspelare puttar sin lagkamrat, straff till Real. Fullständigt logiskt.
Postat via SvenskaFans-appen
Vlom
2017-01-07 14:46
Den där Granada spelaren skulle ha fått rött kort för sin satsning med dobbarna före mot Carvajal utan att ens försöka ta bollen. Han gick även in hårt i den första duellen, även om glidtacklingen missade både bollen och Carvajal den gången. Och vissa säger på fullt allvar att Real Madrid enbart får med sig domarfördelar....
Barcelona Reymar
2017-01-07 14:38
@Bossquets:

Nu överdriver du ju något enormt. Såg du ens första och andra målet Granada släppte in? Det första målet får ju försvaren hjärnsläpp när han leker Messi och tappar bollen. Mot oss parkerade man bussen och rensa bollen så fort som möjligt. Sen var ju deras andra mål offside.
Barcelona Barcelonistas
2017-01-07 14:32
Det har ingen betydelse förutom att man blir jävligt frustrerad. Dom är inne i en bra period och får allt med sig från offsidemål till enkla lottningar osv. Medans vi som är inne i en dålig period får allt emot oss man blir liksom sjukt frustrerad. När Real sen väll är inne i en sämre period så får man lottningar som Roma-Wolfsburg-City och nu har man lyckats få Napoli i åttondelen..
Postat via SvenskaFans-appen
Vlom
2017-01-07 14:21
@DM1982:
När fick Real Madrid med sig en felaktig straff mot Granada menar du? Granada har varit fullständigt chanslösa på Bernabeu och eftersom att Real Madrid har dominerat under matchen såhär långt, hur mycket större betydelse har egentligen Benzs offsidemål när Real Madrid samtidigt gjort 4 godkända mål? Som sagt, vi får koncentrera oss på att fixa 3 poäng mot erkänt hemmastarka Villarreal imorgon.
Barcelona Fuerza
2017-01-07 14:08
DM1982

Är tveksam att Madrid-trollet förstår sarkasmen i ditt inlägg.
Barcelona DM1982
2017-01-07 14:01
[QUOTE=Vlom]Även om Real Madrids 2-0 mål var bortdömd, så hade Granada ändå varit i underläge. Dom var ändå fullständigt uträknade att ens ta ett kryss på Bernabeu långt innan matchstart. Verkar som att vi får istället förlita oss på själva imorgon. [/QUOTE] Skönt med förnuftet röst. När Real spelar så spelar domarens insats ingen roll alls, Real kommer ju hur som helst vinna. Felaktiga straffar och klara offsider ska inte spela någon som helst roll, det är på sin höjd en liten petitess.
Postat via SvenskaFans-appen
Barcelona El Pistolero #9
2017-01-07 13:51
[QUOTE=Meneysuarez91011]Haha ja de har ju iallafall mutat linjedomaren ;) Nä men många av er här inne är absolut på rätt spår gällande LE. Han behöver lämna barca, han ska inte träna ett så stort lag som FC Barcelona. Men tycker han ska få säsongen ut, sen lämna. Vill inte bli likt alla andra lag som verkligen kastar ut tränarna efter en kvart och tar in nån tillfälligt. Vem ser ni som rätt man att styra och ställa på tränarbänken? [/QUOTE] Låter konstigt, men blir mer o mer imponerad av Sarri i Napoli. den offensiva fartfyllda fotbollen med våra spelare...Ojoj. Inga konstigheter att Higuain slog målrekord i Serie A förra säsongen när Sarri är tränaren. Sampaoli och Tuchel är också intressanta.
Postat via SvenskaFans-appen
Vlom
2017-01-07 13:43
Även om Real Madrids 2-0 mål var bortdömd, så hade Granada ändå varit i underläge.

Dom var ändå fullständigt uträknade att ens ta ett kryss på Bernabeu långt innan matchstart.

Verkar som att vi får istället förlita oss på själva imorgon.
Barcelona Bossquets
2017-01-07 13:43
Säg vad man vill om på vilket sätt madrid vinner men de får Grenada se ut som ett gäng korpen spelare. Varje gång vi möter de och sist som vi mötte de eller alla andra smålag förvandlas deras skit spelare till AVENGERS. LOMBAN BLIR PUYOL VARJE GÅNG.

Madrid ska inte vara så här bra. Deras anfallare är långt ifrån våra och deras mittfältare är lika bra som våra. Rakitic åt upp madrid själv i sevilla, gomes är underbar för oss som följer la liga har sett honom i Valencia, Denis och rafinha är speciella. Det är inte deras fel att inget händer. Luchos taktik har blivit läst och spelarna har tröttnat på den. Även under Luchos 2 säsonger var vår mittfält död. Msn skötte allting.

Ett annat problem vi har är att Ronaldo i Madrid deltar aldrig i spelet och är skit. Det får madrid som lag inte bli beroende av sin största fix stjärna. Alla tar för sig, alla utmanar och resultatet blir bra. I vårt lag spelar man antingen bollen till busquets, iniesta eller Messi för att lösa allt och hitta på något. Våra två mittfältare har order av Lucho att spela extra anfallare på kanterna.

Det kokar mig att madrid bryter nej bajs lag som granada som laget de egentligen är. Mot oss blir de HULKEN och vi kan inte ens trycka ner de in i deras straffområde för att skapa tryck. Inte ens mot 9 man. Madrid spränger in de i deras mål.
Barcelona Fuerza
2017-01-07 13:39
Lion24:

Håller med dig fullständigt gällande att man pungar ut 30 miljoner för en reserv som inte ens kan hota MSN. Ren och skär idioti från klubbens ledning. Hur scoutar vi egentligen? Spelare runtom i världen hade gjort mycket för att komma till klubben men vi jagar lallare som inte har bevisat något. -__-
Barcelona DM1982
2017-01-07 13:34
[QUOTE=Fuerza]Offside en meter i en väldigt lättbedömd situation. Men nej, glöm offsideregeln. Det är Real Madrid som spelar. 2-0. [/QUOTE] Två matcher i rad med horribla domslut till Reals fördel. Ska det bli nytt rekord 2017?
Postat via SvenskaFans-appen
Barcelona Meneysuarez91011
2017-01-07 13:32
Haha ja de har ju iallafall mutat linjedomaren ;) Nä men många av er här inne är absolut på rätt spår gällande LE. Han behöver lämna barca, han ska inte träna ett så stort lag som FC Barcelona. Men tycker han ska få säsongen ut, sen lämna. Vill inte bli likt alla andra lag som verkligen kastar ut tränarna efter en kvart och tar in nån tillfälligt. Vem ser ni som rätt man att styra och ställa på tränarbänken?
Postat via SvenskaFans-appen
Barcelona Fuerza
2017-01-07 13:30
@El Pistolero #9:


Det lustigaste måste ändå vara att vi gjorde av oss med en spelare som Adama Traore (förmodligen världens snabbaste fotbollsspelare) som springer genom försvar som en pitbull. Istället väljer vi att ta in överbetalda medelmåttor som Paco Alcacer som saknar ALL form av spetskompetens. Han är varken giftig, snabb, stark, bra på huvudet... ja, Luis Enrique och ledningen är ett gäng idioter när det kommer till Adama-affären i kombination med Paco-köpet.

När man såg Adama gör sin fantastiska uppvisning på Camp Nou fick många upp ögonen för honom och kände att vi hade något stort på gång från La Masia. Guardiola hade definitivt utnyttjat den potentialen.
Barcelona Fuerza
2017-01-07 13:23
Offside en meter i en väldigt lättbedömd situation. Men nej, glöm offsideregeln. Det är Real Madrid som spelar. 2-0.
Barcelona Ribohn Fan
2017-01-07 13:22
Nu har Real även mutat Samper!
Barcelona MessiyoyO 10
2017-01-07 13:21
Väldigt klumpigt Samper
Postat via SvenskaFans-appen
Barcelona El Pistolero #9
2017-01-07 13:17
Oj vilket misstag av Samper. Där får man inte tappa boll....
Postat via SvenskaFans-appen
Annons: