/spanien/barcelona/forum/13926.aspx/spanien/barcelona/forum/13926.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
La Liga - Barcelona
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Atlético addeh
2011-01-18 13:39
Hetfield

Det mest idiotiska var att Pep inför returen mot Athletic i cupen sade att han hellre vill ha med sig alla spelare till bortamatcher och låta de som inte får en plats på bänken sitta på läktaren, istället för att känna sig ännu mer utanför och sitta hemma. Även om Thiago inte är en A-lagspelare, tränar han regelbundet med dem och jag tror banne mig han har glömt av vad lagkamraterna i Barça B heter.

Jag "hoppas" att Thiago är småskadad, annars vore detta ett horribelt beslut av Pep.
Barcelona Barcelonito / Lucho Enrique 21
2011-01-18 13:36
Angående Kristian Borell:

När han pratar om tröjsponsor och Fair Play och Qatar så glömmer han väl namnet på Arsenals hemmaarena. Det är i de Förenta Arabstaterna man använder sig av indiska, bangladeshiska och indonesiska slavarbetare.
Barcelona Hetfield- Megan Fox is a dude
2011-01-18 13:35
addeh

Det värsta lär ju vara att lagets appendix i form av Keita lär starta igen...
I can't blame Thiago om han väljer att lämna redan nu.

Rambla

Precis, Laporta använde Cruyff som propaganda för hans syfte, men man får väl inte kritisera Laporta.
Barcelona Rambla~
2011-01-18 13:34
Ni har missat en väsentlig sak. Hederspresident-titeln som Cruijff fick existerade inte ens i klubbens stadgar. Alltså, Laporta borde via medlemmarna först ha sett till att titeln införs i klubben innan han sen låtit samma medlemmar återigen rösta.
Atlético addeh
2011-01-18 13:34
Barcelonito / Lucho Enrique 21

Thiago är fortfarande fri att förhandla med andra klubbar, är du så säker på att han stannar kvar när han inte ens får åka med till en i princip betydelselös match?

Där har du fel. Spelare under 23 år i B-laget får spela hur många A-lagsmatcher som helst. Detta är nya regler efter att Barça B avancerade upp till andradivisionen.
Barcelona El Kaiser de Michoacán
2011-01-18 13:31
Mojito - Culé (un estilo de vida) //

Jag förstår vad du menar, men man kan ju också se det på följande sätt: Med Qatar-pengarna kan man förhoppningsvis komma överens med Dani Alves om ett konktrakt om man nu kan förhandla in Alves personliga sponsoravtal. Vad hade då hänt om man inte hade haft Qatar-pengarna, hade det då varit hopplöst? Det vet vi naturligtvis inte med säkerhet men jag anser att det är en intressant fråga.

Hur som helst var det jag skrev om Dani Alves mer en metafor för hela diskusionen. Kontentan med det jag skrev var att många (inte alla) tycker det är katastrof med tröjreklam. Men frågan är då om dessa personer är beredda att ta konsekvenserna av att inte få in dessa extra pengar och då var Alves-exemplet ett bra sätt att illustrera med eftersom då blir det mer skarpt läge och folk tänker förhoppningsvis en gång extra.
Atlético addeh
2011-01-18 13:31
Sami. Det måste vara ett skämt, annars är Pep officiellt dum i huvudet. Hallå, det är inte Hleb vi snackar om, det är Thiago.
Barcelona Barcelonito / Lucho Enrique 21
2011-01-18 13:31
addeh

Lugna ner dig. Thiago blir A-lagspelare nästa säsong. Spelar han mer än 10 matcher med A-laget så får han inte spela med B-laget mer för säsongen. Därför måste man avväga vilka matcher han ska delta i. Jag ser honom helst i truppen när vi har skador. Då blir hans speltid viktigare än att han ska spela an avgjord skitmatch.

Hoppas det inte blir en "Pep och hans favoriter" diskussion av det här, för det finns inget som tyder på att Pep inte vill ha Canteranos i laget.
Barcelona .Sami.
2011-01-18 13:28
addeh
Tycker det är riktigt synd om Thiago. Verkar som Pep har något emot han.
Atlético addeh
2011-01-18 13:26
Truppen mot Betis: Valdés, Pinto, Adriano, Bartra, Piqué, Milito, Abidal, Maxwell, Mascherano, Busquets, Xavi, Iniesta, Keita, Afellay, Messi, Pedro, Villa, Jeffren & Bojan.

Ingen Thiago. Är Pep dum i huvudet? Är detta ett skämt?
Atlético addeh
2011-01-18 13:23
Laporta gav Cruyff den titeln utan att fråga medlemmarna. Barcelona är en medlemsstyrd klubb och då var det direkt fel av Laporta att ta ett eget beslut i den frågan, därför var det rätt av Rosell att plocka bort den. Att Sandro och Cruyff inte är bästa vänner hade garanterat inverkan på det beslutet också.

Det som jag tycker är fel av Rosell är att han inte låter medlemmarna rösta ja eller nej till att Cruyff skulle få ha kvar sin hederspresidenttitel. Nu blev det bara ännu mer fel.

---

På tal om något annat. Messi som var febersjuk igår var tillbaka i träning idag. Från B-laget kallade Pep enbart upp Thiago, som vanligt, och Bartra till träningen. Lite chockerande faktiskt då jag trodde Pep skulle låta ännu fler ynglingar få chansen mot Betis, men just nu lutar det alltså bara åt Thiago och Bartra.

Ska bli intressant att se vilka spelare som får stanna hemma. Hade jag fått välja hade Piqué, Abidal, Xavi, Iniesta & Villa stannat hemma, minst.
Barcelona Hetfield- Megan Fox is a dude
2011-01-18 12:58
Heywood Jablome

Du kan väl inte på allvar kalla Rosell för en hycklare när det handlar om två olika saker. Det med Cruyff var en liten sak som ingen bryr sig om längre, om du vill ha en syndabock så skyll det på Laporta som utnyttjade Cruyff för lite populäritet. Han sket väl i Cruyff, det är snarare synd om Cruyff som hamnade mellan deras bajskastning.
Sponsoravtalen handlar om miljoner med euro, miljoner som kommer att ta oss bort från hela skuldraset, hur kan man dra paralleller mellan det och en betydelselös titel till Cruyff?

Man är väl inte hycklare om man är t.ex: för dödsstraff men mot abort? Det är två olika saker, allt är inte svart och vitt i världen.
Jag förstår att du är mot Rosell, men försök vara lite mer objektiv, jag ger Rosell en chans.
Barcelona Mojito - Culé (un estilo de vida)
2011-01-18 12:37
El Kaiser de Michoacán

Måste säga att du har lite fel ang att Alves löneförhöjning och därmed fortsatta karroär i Barca är oavhängigt tröjreklam.

Trots att Qutar Foundation nu är klar så tittar Rosell på möjligheten att hitta en sponsor åt Alves och på så sätt hitta vägar för att han ska få den summa pengar han begär,
Så intäkterna för tröjreklamen är inte till för att kunna säkra Alves kontrakt, därför kan du inte påstå att cules är "hycklare" i frågan.
Barcelona Heywood Jablome - Barça si, Rosell no
2011-01-18 12:09
Hetfield.

Jag tycker att det var helt fel att Cruyff fråntogs hederspresidenttitel. Han förtjänar att bli hyllad. Vad Cruyff har gjort för FC Barcelona har ingen annan gjort för föreningen. Framgångarna i dag är mycket tack vare Cruyff.

Jag säger inte att jag vet mer än de. Jag tror att Rosell och hans styrelse tog beslutet med hjärtat, men är det inte extrem hyckleri att frånta Cruyff sin titel och hänvisa att stadgarna i följdes och efter ta ett beslut som sponsoravtalet utan att fråga medlemmarna?
Barcelona Hetfield- Megan Fox is a dude
2011-01-18 10:57
Det jag finner otroligt lustigt är hur vissa här inne gapade att vi kommer att förlora "andan" om vi får en sponsor när till och med giganter som jobbar inom föreningen tyckte att det var bra. Både Guardiola och Luis Enrique var positiva till beslutet, varför ska då folk i Sverige sitta och bli upprörda?

Det här är inte FIFA eller FM, detta är verklighet. Tusentals med folk jobbar inom föreningen på ett eller annat sätt, och de behöver pengarna för att kunna överleva. Om vi skulle skippa sponsor så skulle vi bli tvungna att dra ner på andra håll, vilket skulle påverka de och eventuellt spelarna.

Heywood Jablome

"Det enda jag tycker är fel i hela soppan är: Rosell tar ifrån Cruyff sin hederspresidenttitel för att medlemmarna inte har röstat fram honom. Han beslutar sedan att skriva kontrakt med Qatar Foundation/Sportsinvestment och har ett kontrakt som sträcker sig till 2016 (om jag inte tar fel)"

Jag är helt och hållet med Rosell när han tog bort Cruyffs titel, inte för att jag ogillar Cruyff, men jag är allergisk mot tomma hederstitlar som inte gör något bra (som kungen i Sverige). Det var snarare Laporta som ville vinna ett par följare genom att göra ett sådant "populärt" steg, det var han som satt Cruyff i den positionen till att börja med.

Sen var ju inte Rosell ensam om det, det måste du väl förstå. Han tog beslutet med övriga styrelsemedlemmar, de tänkte säkert igenom detta noggrant, de vägde fördelarna och nackdelarna och kom fram till att detta är bäst.
Påstår du att du vet mer än folk som är så högt uppsatta i klubben och har det som deras jobb? Vissa är högt utbildade i ekonomi.
Barcelona Barcadinho.
2011-01-18 10:40
Reptilhjärna -

Vi har diskuterat den här frågan väldigt flitigt när saken kom upp. Du har väl missat det kan jag tro. Rätt många var i samma linje som dig, medan andra tyckte annat. De flesta i Katalonien var positiva enligt enkäter som publicerade i Sport och emd.
Barcelona El Kaiser de Michoacán
2011-01-18 09:20
En sak som jag tycker har varit lite tvetydigt bland culés är det faktum att vissa culés har sagt: "Jag vill absolut inte ha reklam på tröjan för det är skulle förstöra vad Barça står för".

Och sedan i nästa mening säga något i stil med: "Fan, att inte Barcelona bara ger Dani Alves vad han begär i lön, ingen annan högerback är i närheten av att kunna göra det jobb han gör". Inte ordagrant kanske men ni fattar vad jag menar.

Det är exakt sådana uppoffringar vi måste göra om vi inte hade skaffat reklam. Då hade vi t.ex. fått kränga Dani Alves till Man City och kanske även fler spelare utöver honom. Det jag vill säga med detta inlägget är att det så djävulskt mycket enklare att sitta och säga att "Barça ska minsann inte ha reklam på sina tröjor!" när man diskuterar så här inne på forumet men när saker och ting verkligen ställ på sin spets är det kanske inte ett lika enkelt beslut längre.
Barcelona Mojito - Culé (un estilo de vida)
2011-01-18 08:24
Jag är inte för tröjreklam på något sätt, men ibland krävs det att man vågar gå utanför ramarna för att hänga med i svängarna ekonomiskt sett.
Més är ju förknippat med att klubben ska erbjuda sina supportrar något mer än bara ett medlemsskap, en symbol fritt från påverkan osv.

Med tröjreklam kommer Barca att påverkas av vad sponsorn säger i viss mån, och det är ett litet steg från Més.
Samtidigt så valde många bort Laporta i valet till fördel för Rosell just för att Laporta varit för politisk och använt klubben som hävaxel i sin jakt på Kataloniens självständiget.
Därför tror jag inte, precis som siffrorna visar, att majoriteten har något emot tröjreklam - i Katalonien.

Däremot ifrågasätter jag starkt begränsningen av medlemmar. Det om något går emot Més och symbolvärdet falnar i min mening rätt kraftigt.

Jag är förvånad att det inte diskuterats mer än vad det gjort i spansk media,

Rosell kommer "komma undan" med dessa typer av beslut så länge klubben vinner framgångar på planen, mend en dagen, ta i trä, som det går dåligt kommer han att ifrågasättas så det står härliga till.
Frågan är hur han hanterar detta..?
Barcelona Blaugrana91
2011-01-18 01:46
Men är det återigen tjat om tröjreklamen...

Visst jag kan hålla med om att det är lite synd att man överger en fin tradition att inte ha en tröjsponsor, men i dagens fotboll så handlar ju tyvärr allt mer om pengar och för att Barcelona ska fortsätta vara världsledande inom fotbollen så måste man ju tyvärr följa med i "utveckligen". Dessutom så kan vi ju vara glada att vi har ett avtal med en organisation som jobbar för att hjälpa andra människor. Jag menar hellre Qatar Foundation på tröjan än typ Burger King eller något billigt spelbolag...

Dessutom är ju själva sponsoravtalet det bästa som någonsin tecknats i fotbollens historia, vi kommer få 30 miljoner euro per säsong+bonusar om klubben vinner titlar. Ingen annan klubb får så mycket per säsong.
Samanlagt kan klubben få närmare 2 miljarder på dessa 5 år.
Dessutom ha vi fått 15 miljoner euro bara för den här andra halvan av säsongen, det är mer än vad t.ex. Milan får på en hel säsong från sin tröjsponsor!
Barca är väl enligt rapproter världens näst rikaste klub sett till hur mycket man omsätter? Har för mig att jag läst det allafall. Och detta alltå utan tröjsponsor. Med dessa nya reklamkontrakt som klubben skaffat så kan ju Barca förstärka sin ekonomi kraftigt och mycket väl bli världens rikaste klubb och det är ju i sin tur bara bra för klubbens framtid!
Ogillar egentligen att snacka om pengar osv men nu vart man ju tvungen. ;)

Sen gällande själva tröjan så har jag för mig att jag läst att det inte kommer vara något träd på, utan det kommer bara stå "Qatar Foundation". Men jag vet inte jag kanske bara har drömt det?
Barcelona adil--
2011-01-18 01:37
Hehe, de flesta här ger nog blanka fan i Katalonien. Men man älskar ju klubben pga vissa principer, förutom den tilltalande fotbollen. Som det här med katalanska ödmjukheten som genomsyrar klubbens aura. Skippandet av tröjreklam var på något sätt en del av det. Men gjort är gjort och man får ha överseende med saken. De flesta katalaner verkar inte särksilt bekymrade över beslutet heller. Guardiola sade till och med att det var ett nödvändigt beslut.

Största problemet är att Rosell stängt ute oss som inte har någon familjär anknytning till Barcelona från att kunna bli medlem. Det om något är fel. Vad fan var meningen med det egentligen? Jäkla trams. Barca är numer en internationell klubb med flest fans i Europa, varav många älskar laget lika mycket som katalanerna själva. Det är inte bara för infödda katalaner som Barca är en del av vardagen.

God natt.
Real Madrid MADRID-GUTIII-14
2011-01-18 01:20
Barcelona Heywood Jablome - Barça si, Rosell no
2011-01-18 01:18
Det enda jag tycker är fel i hela soppan är: Rosell tar ifrån Cruyff sin hederspresidenttitel för att medlemmarna inte har röstat fram honom. Han beslutar sedan att skriva kontrakt med Qatar Foundation/Sportsinvestment och har ett kontrakt som sträcker sig till 2016 (om jag inte tar fel)

Han säger också att medlemmarna kommer kunna rösta vid nästa medlemsmöte om de vill behålla sponsorn. Om det är på tröjan eller inte får vi se.

Men hur kan man skriva ett kontrakt och sen upphäva för att medlemmarna har tackat nej?

Delarocha.

Det var väldigt bra formulerat. Vi är inte infödda katalaner och vi kommer inte heller att förstå katalanernas kamp mot centralmakten och Franco. Ibland borde en del tagga ner.
Delarocha
2011-01-18 00:50
Sen är det ju knappast Anders och Tage i Skiljebo som är stenhårda katalaner och hatar Franco. Styrelsen med Rosell i spetsen har nog lite mer koll på vad den gemene katalanen vill och känner och därmed tvivlar jag på att beslutet är taget för att jävlas med så många som möjligt.

Annars kan vi ju sälja Messi.
För vem fan vill köpa sin årliga matchtröja via internet med ett träd på tröjan liksom?!

Ta ett steg bakåt och tänk efter. Hur påverkar det dig? Inte ett jävla dyft. Vi bor i Sverige och har inte direkt sjukt starka band till kampen mot fascimen i Spanien och Franco. Åtminstone inte jag, och därmed är inte jag rätt person att kalla mig för upprörd eller förolämpad på grund av detta beslutet, visst hade det varit kul om traditionen hölls vid liv men det påverkar ju inte mig ett dyft. Det gynnar ju bara den sidan av Barcelona som jag ser, nämligen det spelmässiga då klubben får in mer pengar. Känns som hyckleri och sitta här och låtsas vara skitförbannad och skrika ut sin frustration med att man inte vill ha ett träd på sin tröja som man köper via internet utan att ens behöva sätta sin fot i varken Spanien eller Katalonien.

Ingen här är väl direkt infödd i Barcelonismon utan vi har väl alla på ett eller annat sätt blivit cules genom att vara medgångssupportrar. Så jag tänker inte vara någon Joan D'arc och rida runt på min häst och slåss för den Katalanska flaggan här i Göteborg där jag bor och skrika PUM:s slagord på spårvagnarna.
Barcelona Hetfield- Megan Fox is a dude
2011-01-18 00:45
Kom igen, det var inte så att Rosell satt i hans gömda grotta som Skeletor och försökte komma på planer hur han kan förstöra Barcelona.

Faktum är att Laporta misshandlade klubbens ekonomi och Sandro försöker lappa ihop det. Finns det alternativa vägar till att täppa igen hålen utan att ha reklam på tröjorna? Ja visst.
Men det skulle samtidigt innebära att man måste förlora något på annat plan och det kan påverka spelarna, och det är inte värt de.

Fan, sluta med de här romantiska tankarna om att vi är bäst, störst och vackrast, det är sådana fasoner som har gett oss culés den bilden av att vi är arroganta. Jag vill inte att vi hamnar i sitsen som Real Madrid är i, dvs. allmänt ogillade och dryga. Det här är fotboll och det handlar om miljarder med pengar, vad vi tycker i Sverige är irrelevant när det är tusentals med personer inom organisationen som behöver mätta sina familjer.

Nu lyckades vi med hitta en sponsor som täpper till hålen med en enorm summa, och de är inte heller ute efter vinster, vad mer kan man begära?
Så länge spelarna och klubben mår bra så mår jag bra, det är onödigt att börja med "åh, klubbens speciella anda är borta bla bla". Nej..
elbraco
2011-01-18 00:34
Reptilhjärna

Du känner inte att det är lite sent att reagera över reklam på tröjan nu? :P

Själv tycker jag det är synd, självklart, men samtidigt är det bara någon symboliskt - det representerar bara vad FC Barcelona faktiskt står för. Själva grundidén med Barcas filosofi ändras förhoppningsvis inte så jag ser bara det här som något kosmetiskt, om ni förstår.
Det jag blir mer sur för är att folk verkar kräva någon slags ursäkt för att vi faktiskt behöver reklam på tröjan, något som drar in väldigt mycket pengar och som en stor majoritet av andra lag har.Är det inte mycket att begära när man KRÄVER att klubben inte ska ha reklam?
Välj istället att se det från den goda sidan: visst, vi har reklam, men vi skänker ändå fortfarande pengar till Unicef.

Dessutom har jag en liten teori om att hela den romantiska-katalonska-självständighetsbilden håller på att flagna bort. Back in the days var det Katalonien mot Franco, David mot Goliat, Barcelona mot Hufvudstaden.
I den moderna tiden vi lever i nu så är jag tveksam till att dessa "patriotiska" (eller vad man ska kalla det) känslor fortfarande lever kvar bland klubbens många yngre fans - även dom i Spanien/Katalonien.
Nu påstår jag självklart inte att detta är en direkt orsak till reklamen, men kanske pågår det en långsam förändring i FC Barcelonas filosofi och klubbkultur?
edit: kände att det spårade ut lite väl mycket så jag editerade lite.
Delarocha
2011-01-18 00:23
Det är klart att man ska kunna kritisera klubben, det gör jag gärna när jag anser det befogat och det bör man kunna göra även i tider av stor framgång. En ständig irritation för mig är den uteblivna speltiden för ungdomarna som just i sån här tid av extrem medgång kan få massvis med fin speltid och erfarenhet. Men istället väljer man att ge Keita som inte gör någon glad mest speltid av alla i klubben. Är för mig ofattbart.
Real Madrid Reptilhjärna
2011-01-18 00:19
Delarocha:

Helt rätt angående min attityd. Hänvisar till mitt förra inlägg:

"Förlåt för min dryga framtoning! Inte meningen att vara sån här. Blev - i ett svagt ögonblick - besviken på klubbens riktning. Ville väl även ha en vettig diskussion utan att folk försökte "skydda" klubben - oavsett beslut som fattas. Upplever ofta Barcelona-supportrar som oerhört defensiva och stundtals även blint okritiska. Tycker att det är viktigt att kunna våga granska en klubb kritiskt - även om det råkar vara ens favoritklubb. Men med det sagt så rättfärdigar det givetvis inte att jag var nedlåtande mot folk på forumet, och det ber jag om ursäkt för. "

Angående ditt inlägg så håller jag med dig. Känns surt att man lanserar sig själva som "Més que un club" och att allt är så bra i föreningen. Känns som charader i ett ekonomiskt vinstsyfte snarare än en sanning. Jag blir oerhört besviken på en klubb av Barcelonas kaliber som säljer sina traditioner och integritet för en plastig fotbollskulturell likriktning.
Delarocha
2011-01-18 00:17
Reptilhjärnan

Du kan kritisera klubben för deras beslut men om du pekar mot oss här på forumet och påstår att vi är okulitiverade, okunniga, unga, dumma etc har du inget här att hämta.

Vad ska man ens svara på frågan som inte redan besvarats?

Jag är besviken över beslutet då jag tycker Barcelona och Katalonien som helhet har representerat något annat än ekonomisk vinning, det maskinella och det kalla, antagligen en romantiserad bild jag har fått av att ha läst Brev Från Katalonien av George Orwell men likväl.

Men vad kan man göra? Beslutet är taget och i grund och botten förstår jag det. Varför ska Barcelona hamna efter ekonomiskt gentemot alla andra klubbar när man trots detta antagligen bidrar med mest till välgörande ändamål. Men samtidigt, jag är inte Katalan och går inte på matcherna och är inte en del av hela andan som genomsyrar klubben så jag är inte lika upprörd som Xavi Paco på gatan i Ravell direkt.

Och jag har full förståelse för att folk blir upprörda över det. Men om man ska skylla på någon bör man väl skylla på Laporta som verkar ha slängt pengarna kring sig likt en Maharadja som besöker Ankeborg ridandes på sin elefant.
Real Madrid Reptilhjärna
2011-01-18 00:12
Barcadinho.

Jikes, jag förstår att du tror att du har ett scoop nu, men nja. Jag menar att Sandro möjligtvis - trots sin bakgrund - drivs av girighet. Min frågeställning var ju egentligen vad man tycker om att en så gammal tradition bryts.

Förlåt för min dryga framtoning! Inte meningen att vara sån här. Blev - i ett svagt ögonblick - besviken på klubbens riktning. Ville väl även ha en vettig diskussion utan att folk försökte "skydda" klubben - oavsett beslut som fattas. Upplever ofta Barcelona-supportrar som oerhört defensiva och stundtals även blint okritiska. Tycker att det är viktigt att kunna våga granska en klubb kritiskt - även om det råkar vara ens favoritklubb. Men med det sagt så rättfärdigar det givetvis inte att jag var nedlåtande mot folk på forumet, och det ber jag om ursäkt för.

Låt oss ha en sund diskussion om detta i stället!
Barcelona adil--
2011-01-18 00:04
Karlsson

Stämmer bra det, att Iniesta inte kommer bli sämre med åldern. Han är förvisso, till skillnad från Xavi, en spelartyp som är riktigt snabb med boll. Inte särskilt snabb utan bollen men oerhört kvick med den. Snabbheten med boll är en integral del i Iniestas spelstil. Han skulle dock klara sig bra utan den tack vare hans enorma spelsinne. Alltså kommer han inte bli sämre om 2-3 år när han inte är lika kvick längre. Ju närmre han kommer 30-strecket ju mer lik Zidane kommer han bli skulle jag tippa. Avsaknaden av speed var inget som hindrade Zidane från att vara bäst. Vår vampyr kommer tappa sin kvickhet men kommer vid det laget vara en desto bättre och smartare samt hyperteknisk playmaker.

Mittfältare och anfallare med en bra blick för spelet med välutvecklade playmaking egenskaper kan ha en "peak" som sträcker sig över en lång tidsperiod som omfattar flera år. Till skillnad från explosiva Ronaldinho-typer vars peak varar i 2 år för att sedan slocka och bli avsevärt sämre efter att kroppen gett vika. Detta tror jag är en av anledningarna varför Pep sakta men säkert utvecklar Messi till att bli en mer statisk och intelligent playmaker. Det är både för lagets och för hans egen skull. För att hans explosivitet inte ska ta kål på honom innan han fyller 30 måste han utveckla andra aspekter i sitt spel som han kommer leva på i framtiden. Redan nu springer han mycket mindre med boll. Tur att han har ett stort spelsinne. Till skillnad från Christiano Ronaldo som kommer skeppas iväg från Real när han börjar bli äldre. Helt enkelt eftersom han inte har "the brains" att fortsätta vara världsklass när åldern tagit ut sin rätt.
Annons: