/fotboll/osk/forum/5865.aspx/fotboll/osk/forum/5865.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
Allsvenskan - Svartvitt
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Örebro Wuzac
2009-05-31 10:12
Estnisk likör: Tänker väl mer på om man har en andre målvakt som är mycket lovande. T ex Alvbåge situation i IFK förr. Hade IFK låtit honom stå ibland och känt att de på sikt skulle satsa hade Sveriges bäste målvakt spelat hos IFK idag.

Iden är inte riktigt applicerbar på ÖSK med Westman där det råder en annan situation.

Annars får man som klubb alltid skaffa ny andre målis var tredje år.

Sedan skall naturligtvis de spelarna man roterar med stå mycket när en A-lags plats. Vi talar givetvis om spelarna på bänken i första hand. Och en av dem startar matchen emmellanåt. T ex Bedoya för Nordin, Berra för Wikström, Per J för Nordback (eller Sammy). Övertygad att det tex kan leda till att Berra vill spela i ÖSK även 2010. Det långsiktiga syftet är att få en jämnare trupp, mer motiverad som helhet och minska spelaromsättningen av de man egentligen vill behålla. Detta skall leda till ett bättre lag.

Det är inte antalet matcher i sig, utan hur tätt de ligger. Och ÖSK spelar närmare 50 matcher med tränings- och cupmatcher. Dessutom har flera lags träningar snarare mer liknat rehaträningar under våren än vanliga.

Sedan är pedagogikerna olika. Det finns tränare som roterar till viss del (Rickard Norling var en). Medan andra tycker som du.

Och bara för att vara tydlig. Detta är en åsikt, inte nödvändigtvis en sanning. Om det nu finns fel och rätt i fotboll.

Så, nu ut i solen!
Örebro Chipset
2009-05-31 09:13
Ämne: Nu ska jag bare skri....
Wuzac// Mycket kul och intressant läsning. Tack för länken. Man U är väl dessvärre också på väg bort från två anfallare. Åtminstone har det verkat så i ett antal seriematcher denna säsong.
Örebro Estnisk likör
2009-05-31 01:36
Ställa Westman i mål bara för att hålla uppe dennes motivation och utveckling. Intressant på min ära.

Själv är jag av den uppfattning att bästa möjliga lag skall spela i tävlingsmatcher. I Sverige finns det fanimej inget behov av att rotera för att man sliter på spelarmaterialet. 35 tävlingsmatcher på en säsong ungefär förutsatt att man går långt i cupen. Det är ju ingenting.
Örebro Wuzac
2009-05-30 23:28
Nu ska jag bare skrive de siste sen inte tjöte mer. Men för er som intresserar er för taktik & system:

Jag har länge tyckt att utvecklingen med endast en forward, oavsett om man spelar Sixtens eller Elfsborgs modell, är riktig tråkig. I grunden är det en defensiv syn som mer utgår från att freda sitt mål mer än att göra mål. En forward är väldigt internationellt spritt idag. Egentligen finns det bara få riktigt stora lag som fortfarande spelar med två forwards t ex Arsenal och Mancheter united.

Trenden är också att det klassiska ytterspelet är i kraftigt utgående. Visst förekommer kantspel men det är främst genom kombinationer, inte Sixtens raka ytterspel och sedan inlägg.

Trenden att ha ett rakt kantspel och sedan inspel som grundläggande spelide i sitt anfallsspel är stendöd. Det är tom så inlägg endast skall tas till i nödfall när inget annat finns. Istället är det mellanrummet (ytan mellan motståndarens backar och mittfält) som skall vara plattformen för avsluten. Två lag som tydligt utnyttjar dessa ytor som avstamp var/är Spaniens landslag och Barcelona. I Sverige är t ex Malmö FF tydliga i sin spelide att nå dit.

Vidare betonas vikten att få rättvända mittfältare för att komma fram centralt. Andra uttryck som du nog kommer att höra tränare att snart uttala (Hörde Tony säga det första gången efter Halmstadmatchen) är "poession". Dvs förmågan att äga bollen och kontrollera den inom laget. Något som ÖSK har förtvivlat svårt för på bortaplan. Det är inte heller en slump att Tony nämnde det på en presskonferens efter en match då just Tony ser ett starkt poession som en stark grundläggande egenskap för att skapa ett bra lag. Andra lag, tex Gefle betonar det mindre (sannolikt för att man inte har material till det heller)

För den som vill veta mer om trenderna (mycket intressant läsning) från senaste VM läs länken och noterna från senaste tränarsymposiet:

http://www.tranarforeningen.com/index.php?mod=plink&id=3490&PHPSESSID=00faaf6256cd4dec464661c91f29b1d2

Länktipset visar Arséne Wenger syn.

Därmed inte sagt att man inte kan nå framgång med ett "ortodox" spelsätt. Se Gefle, Trelleborg och Man u (om de nu platsar i samma jämförelse ;))

Ja, det var väl allt flickor. Sov gott ;)
Örebro Wuzac
2009-05-30 23:00
Pras Y: Ja sett ur försäljningsperspektiv så är det nog optimalt att sälja honom detta år. Det är sant.
Örebro Wuzac
2009-05-30 22:59
Och på tal om alla förhoppningar om att Staaf är tillbaka som nån sorts backup på Olsen. Han är väl Kim Olsens motsats på alla punkter? Däremot ser jag honom gärna som ytterforward. Förvisso är han ingen sidlinjeslickar-typ och nog gärna vill spela mer inåt i banan. Och det är precis det som gör att jag vill se honom bredvid Kim.
Örebro Pras Y
2009-05-30 22:58
Wuzac

Ja det är snart. Det betyder med andra ord att vi behöver sälja honom inom 1 år, helst efter denna säsong.
Örebro Wuzac
2009-05-30 22:44
Men jag håller med. Sixten kunde ibland rotera lite. Särskilt med så tajt spelschema. På lång sikt tror jag man tjänar på det. Inte att man alternerar på 26 spelare kanske men några. Med dem som står nära. T ex mellan Berra och Wikström. Men Sixten tycker inte så. Han alternerar ju inte ens under den långa försäsongen om inte skador tvingar honom. Har faktist aldrig någonsin träffat på en tränare som inte ger alla samma chans på en försäsong i matcher.

Jag är lite extrem antar jag för jag är t,o.m av den uppfattningen att man bör låta andre målisen stå ibland för att upprätthålla dennes motivation och utveckling. Och för dem som säger att det går absolut inte skulle jag vilja säga att då har man för dålig andre målis, om fansen får ångest för att han skall stå. Vad om förste blir skadad?
Örebro Wuzac
2009-05-30 22:39
Berras kontrakt går väl ut efter säsongen 2010?
Örebro Pras Y
2009-05-30 21:43
Berras kontrakt går ut snart. Jag tror inte han efter den här säsongen är så sugen på att förlänga.
Örebro Gurra2001
2009-05-30 21:09
Jag har önskat att Berra får spela lite spm deffensiv mittf. Vore bra att skola in honom där eftersom Kihlberg snart kommer lägga av. Det vrkar dock som att han inte får chansen där.
Örebro Bastard on Parade
2009-05-30 19:00
Jag väljer Jidsjö framför Berra 7 dagar i veckan som target. Robin Staaf skulle prestera bättre som target om han skulle springa runt på kryckor.

Berra är inte en forward, och kommer aldrig någonsin bli det. Däremot kan han fortfarande bli ruskigt bra som mittback eller defensiv mittfältare men det börjar nog närma sig den tidpunkt då han kommer prioritera speltid före ÖSK.
Örebro Rojas
2009-05-30 18:52
Ämne: Jag tror att Emra få....
Lugnt !, jidsjö och staaf är tillbaka i spel efter uppehållet. Sen har jag hört att Robocop kanske ska testa igen
Örebro Wuzac
2009-05-30 17:51
Enligt rapporterna låg främsta nyckeln till att IFK kunde slå BP i snabba omställningar innan BP hann samla sig.

Jidsjö i all ära. Jag ser också honom som en tronföljare. Men att han skulle gå in och ersätta Kim rakt av i vid skada, låt oss säga, 4 raka matcher, tror jag inte ett dugg på. Jidsjö är mogen att ta en 10-minutare då & då.
Örebro Mittåt
2009-05-30 17:50
Jag tror att Emra får åka tillbaka till Zurich oberoende av Mickes status.
Örebro Aspen
2009-05-30 17:46
När Jidsjö är på gång åker väl Emra till Zurich och till en välbehövlig försäsongsträning.
Örebro Wuzac
2009-05-30 17:46
IFK Göterborg - BP: 4-0. Tydligen visste IFK var nyckeln till låset var iaf
Örebro Mittåt
2009-05-30 17:35
Frågetecken för Berra och Erik Nilsson tas med till Halmstad?

Förmodligen tänker Sixten dra ner Nordback om någon av mittbackarna skulle få problem. Då blir det en plats ledig på mitten för Erik.
Örebro Mittåt
2009-05-30 17:33
Micke Jidsjös problem kan mycket väl vara över nu. Visserligen har han varit skadad till och ifrån under en längre tid, men roten till det onda har till slut identifierats och åtgärdats. Det verkar ha varit en trasig menisk i ena knäet som ställde till problemen. I övrigt har han nog varit skadefri.
Örebro Pras Y
2009-05-30 16:20
Aspen// Ja men han kan nog vara lite trött efter magsjuka. Han har ju haft det förut. Restaurangen han går på vill jag nog undvika :(

Wuzac// Det var ganska väntat. Men ser inte hur Chanko i nuvarande form ska ta plats på Ålborgs mittfält. Men trots allt ett bra övergång för honom. Från botten i Sverige till toppen i Danmark. Sista utlandsresan förmodligen.Någon som är hype på datorer? Mitt ljud spelas inte upp... Det står att inga mixerenheter är tillgängliga. Använder XP.
Örebro Aspen
2009-05-30 16:07
Pras Y//Man får hoppas att Basse är bra imorgon. Han kan vara i Halmstad mitt på dagen och jogga igång. Utan honom tappar vi flera målchanser.
Örebro Wuzac
2009-05-30 15:51
Hammarbys Louay Chanko till Ålborg
Örebro Aspen
2009-05-30 15:47
Chipset//Låter att Berra kan prestera som target. Hade hoppas så.
Örebro Pras Y
2009-05-30 15:10
Kerenskij//

tyvärr verkar det som att han missar. Laget åker ju ner idag och det är tänkt att Basse åker ner ifall han känner sig frisk på söndagen. Hur som helst så lär han inte vara med i startelvan, kommer han ner så börjar han nog på bänken.
Örebro Rojas
2009-05-30 14:22
Har alltid trott på Berra som def.mitt a la Viera men som centertank känns han avlägsen. Kul att Nilsson är med på bänken imorn !
Kerenskij
2009-05-30 13:57
Inte bra om Bassombeng missar matchen.
Örebro Chipset
2009-05-30 13:07
Aspen// Jag håller inte med det vittnet/de vittnena till hundra procent. Att det inte fungerade alls är en överdrift. Visst, han var lite vilsen och brände en del fina lägen men han skapade ändå en del chanser för sig själv. Sedan var det synd att inte Botvidsson/Astvald fick in mer inläggsbollar sista 20 för då hade säkert till slut tryckt dit åtminstone ett mål (behöver jag säga att han var överlägsen i luftrummet?). Berra skapade minst lika många chanser åt sig själv som Emra gjorde i första halvlek.

Det optimala vore ändå att satsa på en targetspelare med vana om Emra går. Alternativ ett borde vara Jidsjö men hans skadebekymmer är ett frågetecken. Pär Eriksson i Gais är en personlig favorit. Han är otroligt duktig på att suga ner bollen på foten. Jag antar att han är för dyr?
Örebro Radion
2009-05-30 12:39
tycker det är mkt onödig kritik mot våra egna spelare här inne... Roni gjorde väll flest ass i ösk förre året? Han har börjat vara mer irrationell och gå in i banan(HIF målet).

Sixten har lyft ösk på jävligt många olika sätt! Vi har blivit bättre spelmässigt och uttrycket "fotbolls mördare" har inte använts nån gång i år mot oss. Vi har blivit en bra och kul att lag att titta på. Utan Sixten hade det inte blivit så! Han är nog en av dom störrst fotbolls nördarna som existerar och han träffar samtliga killar i truppen varje dag, så jag tror inte att man ska klaga på hans byten. Snarare på spelarna som onte går in och gör det jobbat han vill att dom ska göra.

Nordin är en av våra bättre spelare, och därför blir han hårt markerad av motståndarnas defensiva mittfältare och backar. Det är inte så jävla lätt att alltid göra underverk när det är 2 killar på dig och en som är understöd till dom.

Anledningen till att vi inte gjorde så mkt mål i början beror framför allt på "der Bomber" som nu är på gång och kommer stänka in minst 8 mål till!

Örebro Aspen
2009-05-30 11:55
Wuzac//Enligt vitten fungerade det inte i veckans cupmatch
Örebro Chipset
2009-05-30 11:48
Berra skulle mycket väl kunna spela target. Han är bra på att låsa bollen, bra på huvudet och han är passningssäker. Den invändning man kan ha är väl att han är rätt ofarlig framför mål och att hans skott är dåligt, nästintill bedrövligt.
Annons: