/fotboll/osk/forum/5784.aspx/fotboll/osk/forum/5784.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
Allsvenskan - Svartvitt
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Örebro Sekt. E
2009-07-21 15:24
skoBe// Visserligen har du rätt i att det verkar lätt att stoppa ÖSK fn. Men samma gäng lirade ju för ett par omgångar sedan riktigt bra fotboll, så att säga att det är div 4 klass sånär som på några stycken känns mycket som ett bittert uttalande direkt efter en förlust.
Örebro skoBe
2009-07-21 15:21
Det är jätte lätt att stoppa ösk:) det ba lägga 2 spelare på Nordin och 2 på porokara och det är slut:) Olsen och Qo kan lira själva utan att behöva försvara sig mot dom hehehe dom kommer inte ens nära mål :)
Örebro skoBe
2009-07-21 15:18
Nu är jag trött på skitsnacket...till och med dom som kan inte fotboll ser att utan Nordin och Porokara är det div 4. lag för fan...det är bara dom två som gör något att det ska likna fotboll.
Det är svårt för dom att spela med tröga spelare, som inte kan spela och inte har någon fotbolls fantasi. Basse kom in och spelade som min son på 9 år... han tar och puttar bollen framför sig och springer efter den som en idiot... hahha ska man få göra så där i allsvenskan. Som jag sa tidigare, ösk har för dåliga spelare att vara topplag... Nordin,Porokara, Alvbåge och Khilberg resten är inte ens superettan.
Örebro skoBe
2009-07-21 15:17
Nu är jag trött på skitsnacket...till och med dom som kan inte fotboll ser att utan Nordin och Porokara är det div 4. lag för fan...det är bara dom två som gör något att det ska likna fotboll.
Det är svårt för dom att spela med tröga spelare, som inte kan spela och inte har någon fotbolls fantasi. Basse kom in och spelade som min son på 9 år... han tar och puttar bollen framför sig och springer efter den som en idiot... hahha ska man få göra så där i allsvenskan. Som jag sa tidigare, ösk har för dåliga spelare att vara topplag... Nordin,Porokara, Alvbåge och Khilberg resten är inte ens superettan.
Örebro Aspen
2009-07-21 15:04
Vad sa då egentligen Sixten i halvtidsvilan?
Han betonade också att vi kunde vända på det här och att vi skulle fortsätta spela vårt eget spel.

Är inte detta ett av delproblemen - Sixten vill inte anpassa spelet, inte ens igår.
Jag trodde alla lag anpassade sig efter motståndaren - mer eller mindre.
Örebro MACS
2009-07-21 15:00
Som 08:a får man ju inte många chanser att se ÖSK hemma på vallen men igår hade jag tagit mig tid, slitit mig från familjesemestern och bilat några timmar för att för en gångs skull få vara hemmasupporter till våra älskade svartvita. Vilken besvikelse ...

Men Kubarnerna, ni är OTROLIGA, världsklass!

Kul att det diskuteras så mycket taktik på forumet idag, tycker att det är mer intressant än mycket annat pubertalt trams som tyvärr förekommer. Anfallet har diskuterats mycket men jag har tittat igen på matchbilderna och kan som vanlig okunnig supporter åtminstone notera några uppenbara och konkreta försvarsmisstag vid baklängesmålen:
0-1: Våra yttre försvarare tittar egentligen bara på bollen, placerade ca 1-2 m från sina "bevakningsobjekt" (zon-försvar i straffområdet?). På returen från Alven går Wirtanen passiv, helt ouppmärksam på Henriksson som smyger upp bakom honom. Kanske är det hans ovana vid rollen som försvarare som spökar?

0-2: Faktiskt en riktigt bra frispark från Paulinho som ALven visserligen står ivägen för men jag tycker nog att han borde kunnat hålla den eftersom han stod rätt och hade "koll" på bollen hela vägen, kanske blev han bländad? Efter returen han släpper rätt ut är det naturligtvis mycket svårt att freda målet med så mycket motståndare i boxen. Även om de flesta försvarare återigen stod passiva långt från bollen tycker jag nog att min favorit Alven får ta på sig detta.

1-3: Här står våra svartvita återigen ca 1-2 m ifrån sina motståndare och låter dem passa runt snyggt kring och i straffområdet. Sista passet borde möjligen ha ställts offside? Jag kunde i alla fall se perfekt på nära håll från min läktarplats hur obeslutsamt och passivt laget agerade i denna situation, ängslan kändes lång väg.

Från mitt perspektiv tyckte jag att Khilen och Roni var minst dåliga, det syns att det är spelare med hög grundkvalitet även om de också gör en del misstag. Nordin och Woven startade hyfsat men de har uppenbarligen för dålig kondition för att orka en hel match på lite högre nivå. Sedan var det ju väldigt tydligt att "långa bollar på Kim" var taktiken, men det fanns ju oerhört sällan någon i närheten som kunde ta hand om hans skarvar och bakåtneråt-nickar. Har inte sett hur laget tränar detta men det såg väldigt märkligt och tafatt ut.

Av de matcher jag sett i år verkar vi ha en bit upp till lagen ovanför i tabellen, fr a när det gäller det snabba och säkra passningsspelet längs marken med få tillslag. Kanske har vi inte riktigt spelare som räcker till?
Bästa laget (för dagen)!
2009-07-21 15:00
Härligt för "Mål-Göran" att äntligen få speltid igen!
Örebro Aleq
2009-07-21 14:55
Berra på Kims plats vore drömmen, jag menar det kan ju inte gå sämre i alla fall...
Örebro Aspen
2009-07-21 14:27
E.Shams//Då föreslår vi till Sixten att Erik N tar Nordins plats och Per tar Nordbacks plats.
Och så spelar vi med en 4-2-3-1 uppställning. Kan ske i två steg med Erik redan i nästa match och Per hemma mot ÖIS.
Har Du någon uppfattning om hur Astvald skulle fungera i Kims position?
Örebro Aspen
2009-07-21 14:23
Laget inkl Sixten gjorde en riktig dålig match igår. Man får stå i skamvrån i en vecka. Tendenserna att det offensiva spelet inte fungerat har funnits tidigare. Detta måste Sixten nu ta tag i på allvar.
Dax att ersätta någon(ra) i den givna startelvan och truppen.
Örebro E.Shams
2009-07-21 14:13

Melke Alan påpekade i NA-tv just Kim Olsen när det gäller skarvar vs tillbakaspel. Flera har framfört ett förslag i form av Erik N. Jag har sett en del med Per J och Erik N och det är enligt min mening mer potential i Erik då han verkar vara en smartare spelare. Dessutom verkar han vara en bra passningsspelare. Per J kan man svårligen ogilla då han kämpar och sliter så pass bra men jag skulle satsa mina pengar på Erik.
Örebro Aspen
2009-07-21 14:03
Samma upplägg på alla åtta hörnorna, jävla långtråkigt och inte blir det några farligheter.
Örebro ÖSK-Karl
2009-07-21 14:01
Grixx//

Jag skrev nog för otydligt, grisfotbollen och 4-4-2 med Kim o Porokara på topp vill jag ha på bortaplan.

Hemma måste det till ett offensivare spel än som varit fallet och med en högre press.
Örebro apskallen
2009-07-21 13:58
Hehe. Det enskilt jobbigaste för dagens tränare måste vara Football Managers framgångar de senaste åren. I och med detta så sitter nu halva sveriges befolkning och tror att de är supertränare efter att ha fört sitt lokala division 5-gäng till seger i Champions League :)

Det är ganska kul att läsa taktikdiskussionerna här inne. Flytta den killen lite framåt, skapa en yta där, för låg grundposition på någon spelare där, ändra siffror till 4-4-2 för att beskriva samma sak osv.

I verkligheten är det inte lika lätt tyvärr. Det är människor med egen vilja och karaktär som ska utföra uppgiften och dessutom står det motståndare på den andra planhalvan som inte alltid beter sig som man förväntar sig.

ÖSK blir inte ett bättre lag snabbt genom att byta ut någon enstaka spelare eller att finslipa en spelares grundposition någon meter hit eller dit. För att nå framgång krävs det att hela laget har samma fotbollstänk och hela tiden drar åt samma håll. Sådant tar tid och kräver en långsiktig satsning. Man måste tillåta bakslag och bottennapp under tiden, allt är en del av den lärande processen för att bli bättre. Man får faktiskt inte glömma att vi införde ett helt nytt spelsystem för en och en halv säsong sedan. Att vi faktiskt ligger såpass högt som vi gör är en stark prestation, se på de andra lagen (t.ex. Djurgården) som också försökt sig på att byta spelsystem...

Men visst, jag gillar också Football Manager och har väl mer än en gång funderat varför Sixten inte gör den där självklara förändringen som "alla" kan se borde göras. Så jag super väl kål precis som alla andra :)
Örebro Miroslav kuba
2009-07-21 13:51
Ajaj jag som hade kalkylerat med 9poäng på tre matcher men efter gårdagsmatchen så får man vara nöjd med 4p.Typiskt ÖSK att börja tappa när det börjar lukta toppkänning.
Örebro Evigt ÖSK
2009-07-21 13:36
Det är mycket intressant att se hur förändringen av ÖSK har gått till de senaste åren. Jag kommer ihåg för ett par säsonger sedan när många här inne klagade på att Nordback var alldeles för snäll och inte drog på sig så många frisparkar, nu är det tvärtom. ÖSK söker inte längre en "köttare" utan vill ha en passningssäker defensiv spelare. Tyvärr är inte Nordback den defensiva passningsspelare ÖSK så väl behöver. Oavsett hur mycket Nordback springer är han tyvärr alldeles för dålig på att få sin passningar till rätt spelare. Det tar för lång tid och han är osäker. Jag anser att ÖSK bör till nästa säsong satsa på en annan spelare på den positionen. Erik Nilsson eller någon annan, nu har jag sett Nilsson alldeles för lite för att kunna bedöma hans kapacitet. Man ska inte glömma bort att Nordback varit oerhört viktig för ÖSK under många många år, men nu när ÖSK ska bli ett etablerat topplag och senast 2015 vinna SM-Guld passar Nordback tyvärr inte längre in.
Örebro Windstar
2009-07-21 13:35
Om man ska ge Paulinho frispark på egen planhalva så se till att man gör det ordentligt,har väl aldrig sett någon som trillar så lätt och så smart.Har sagt det förut, hårdare tag är det som krävs om ÖSK ska bli ett topplag, och ett bätte bolltempo.
Det är väl AS vi spelar i?????
Örebro Grixx
2009-07-21 13:07
Förra året hade vi ett högre försvar. Något lag försökte lyfta bollarna över och skapade farligheter. Nu verkar vi gått över till att undvika detta och som Melke påpekade drabbas anfallet och vi blir osnabba.Vi stressade motståndarförsvaret tidigt på ett helt annat sätt då, minns hur många bollar som motståndrna slog bort tidigt i uppspelsfasen. Dit vill jag igen.

Nu får Kim springa upp och ner och upp igen..ett jävla jagande som inte kan ge så mycket förutom att han inte har energi att gå stenhårt på bollarna som förra året.

Anttonen har inte fått till det pga av skada och Virtanen har inte riktigt tekniken att slå inläggen eller bollarna som bollskickligare Anttonen kan. Det blir lite för stressat och då sämre med Wirre...men han har ändå sina fördelar.

Tycker inte att Astvald rikte räcker till ännu och där finns ju problemet att Basse haft skadekänningar. Vet inte om man varit överförsiktig där. Nu så saknar han def matchträning och har tappat timingen. Tror ändå att det är han som gäller nästa match.

Woven är nu lika bra som han var förra våren och med lite mer som då i anfallet. Hörnorna i går var oftast strama,hårda och skruvade, verkligen kul att se. Bara vi hade mer vinnarskalla hos dom i boxen.
Örebro Grixx
2009-07-21 12:46
Allt går i vågor. Framgång föder framgång...men what goes up must come down och vice versa.

Framgångssagor kan hålla i sig ett eller några år.Vare sig man är svenska landslag i Handboll, volleyboll eller klubblag som Åtvidaberg och Kalmar, för att inte glömma alla storstadslag i fotboll som leker jojo i seriesystemen.

Folk kräver stora förändringar när handbollen tex tappar i ranking och folk försöker hitta felaktiga satsningar och förklara varför det går som det går. Nästan lite imbicillt som om att Sverige för alltid skulle ligga etta i rankingen....eller Åtvidaberg alltid skulle vinna allsvenskan i fotboll.

Det senare dock med stor påverkan av ekonomiska muskler. Kan man köpa upp alla de bästa från motståndarna så ligger man ofta med i medaljstriden....men funkar inte för alltid.

"Framgångssagor" och motgångar finns ju även under en allsvenska fotbollssäsong. Där skriker sig några hesa på stora förändringar efter en förlustmatch och desto fler efter 2-3 förlustmatcher.

Förlustmatcher kommer alltid att komma och även flera på rad....men där är vi inte...likaså matcher där spelet inte fungerar.

Dåligt spel presterar även topp 3 lagen. Dock vinner de lite oftare trots några matcher med dåligt spel. Kanske framför allt för att ekonomin gett dom möjlighet att ha dom bästa matchavgörarna som vinner matcher trots att inget annat fungerar.

Underverk sker och många såg nog den fantastiska hösten vi hade förra året som något som skulle fortsätta i år. Det går absolut inte dåligt i år och vi är något stabilare men har tappat fart i anfallet. Helt plötsligt kan det vända igen.

Grisfotboll eller ett konstigt spel vänder upp och ner på alla spelande eller spelförande lag. Har man sedan lite spetskompetens så vinner dessa lag matcher...till och från.

Att vara ett spelförande lag som lugnt och metodiskt försöker spela ut ett "sämre" lag är dömt att misslyckas.

Eget spel och aggressivitet är det enda som gäller...och möjligen grisfotboll mot öbverlägset motstånd.
Örebro E.Shams
2009-07-21 12:36

deportivista// Jag märker att du har goda fotbollskunskaper. Men jag har en annan, men artig syn på situationen.

Det som du beskriver är själva grundtanken. Detta är uppenbart. Vi har dock tillräckligt med data (en halv säsong) för att inse att detta är en teori som inte har fungerat tillfredställande i praktiken.

ÖSK:s försvar har varit ÖSK:s styrka. Kihlberg agerar som understöd åt försvaret. 1) Kihlberg gör det han är allra bäst på. 2) Försvaret får stöd och avlastning, en perfekt position för Kihlberg. Nordin och Nordback har dock inte den optimala positionen för deras styrkor som jag ser det.

Anledningen till att jag tycker det är för långa avstånd mellan våra anfallare är följande. Precis som du beskriver så ska Kim trycka ner försvaret. Men sen är det långt upp för centrala mittfältsspelare för att grundpositionen är för låg för Nordin. Precis som försvaret har fått sin "medhjälpare" så måste Kim få en "medhjälpare". När du påpekar att "Mycket hänger då på Nordins individuella förmåga att skaffa sig ytor och göra sin gubbe" så är det just det jag menar är hans styrkor.

Vidare tror jag att vi har olika definitioner för begreppet "specialister". Citat från dig "På mittfältet har ÖSK specialisterna Kihlberg (längst bak)-Nordin (spelfördelaren)-Nordback (den löpstarke, som ska in i motståndarnas straffområde)."

Som jag ser det så beskriver du endast de namngivna spelarnas styrkor. Dessa är jag medveten om. Men jag menar att deras grundpositioner inte är det optimala för ÖSK. Det vore konstigt att spela så många matcher med en så tydlig svaghet (anfallsspelet) som dessutom har blivit sämre om vi ser till senaste matcherna. Gör man endast 1 mål per match i genomsnitt så bör man fundera på förändringar och justeringar.

Något som har varit ett stort problem för ÖSK denna säsong är när bollen kommit upp till Kim. Vad han ska göra med bollen? Inte bara Kim kommer få mycket mer hjälp utan även yttrarna. Nu när yttrarna får bollen så är den 1 vs 1 mest hela tiden. Kim tar sig in i boxen och den andra yttern hinner inte in. När ÖSK:s yttrar har plockats bort genom att hjälpas åt har motståndarna avväpnat ÖSK kraftigt. Med Nordin där kan man väggspela sig vidare något som sker alldeles för sällan. Med tanke på din Barcelona jämförelse som bygger allt sitt spel på just, Väggspel.

Det jag menar är alltså att den offensiva delen som Nordback har ansvar för kan Nordin sköta bättre än Nordback genom att göra sin gubbe och slå avgörande passningar. Sen tror jag att Nordback kan göra det det defensiva arbete som Nordin gör bättre än vad Nordin gör.
Örebro Grixx
2009-07-21 12:31
Jag vill absolut inte ha någon grisfotboll nästa match. Ett spelande lag med aggressivitet och vilja.

Tycker att det var det som mejjade ner oss i Gävle tex. De hade enorm vilja och körde över oss med ett bra spel.

Talade tidigare om att bollen var extra rund i år. BP, Gefle, och Häcken är tydliga tecken och både Trelleborg och vi går bra. Jobbigt för fotbollsverige när samtidigt Djurgården och Hammarby är på fallrepet. Hårdsatsande Örgryte misslyckades totalt ..än så länge med sina värvningar.

Som sagt bollen är rundare i år....eller bollarna eftersom alla spelar med olika.
Örebro ÖSK-Karl
2009-07-21 12:21
Mot Häcken borta måste det bara till 4-4-2 och riktig grisfotboll. Porokara och Kim på topp, in med Per Johansson om han är frisk på vänstermitt.
Örebro ÖSK-Karl
2009-07-21 12:14
Detta var inte årets första plattmatch, den kom mot Gefle borta, såg precis lika illa ut. Då hade inte oväntat Hammar läst sönder oss. Sedan har det varit enkelt för övriga lag att hänga på.

Tyvärr verkar inte Sixten ha något motmedel, eller också är han för tjurskallig för att ändra, något måste göras taktiskt och det snabbt.

Varje säsong gör ÖSK minst 3 mål i en match, i år har vi inte varit i närheten av det.
Örebro Karlssson
2009-07-21 12:01
jaja, nu tycker jag att vi försöker glömma den här matchen och gå vidare även om det känns tungt. Hoppas Sixten ryter till ordentligt så att spelarna inte blir så bekväma inför nästa match borta mot Häcken.
Örebro MSLink
2009-07-21 11:56
Jag tror att ÖSK vinner på att satsa på säkra pass som inte ger bollen till andra laget som hände ofta igår tycker jag.

Tror också att några spelare skulle få nytta av att sitta på bänken under en match så de kan studera spelplan och fundera över hur de kan utvecklas sig.

Annars är ÖSK på 6:e plats i listan och det är jättebra! Nu gäller det att inte tappa fler poäng.
Örebro Erkan
2009-07-21 11:55
Gårdagens insats var bedrövlig. Spelarkritik OCH tränarkritik! Bytena var väl ingen höjdare om man säger så....varför får vissa va kvar på plan hur dåliga de än är match efter match, förstår inte??

Nåt måste göras. Det är nog de flesta eniga om.
Spelet sista matcherna har inte varit bra alls. Känns som det låst sig totalt.

Igår var ju backlinjen o inte minst målvakten inte alls bra.
Att vi hade problem offensivt är ingen nyhet men defensivt...ajaj!
Örebro deportivista
2009-07-21 11:42
Och sen till del 2 - hur kan ÖSK skapa ett mer varierat anfallspel utifrån den taktik som Sixten kör. Jag tror att det är viktigt att de tre på mitten och de tre anfallarna snarare bör vara mindre specialiserade för att systemet ska bli ännu farligare.

Jämför med Barcelona som spelar med samma grundidé (jag vet, men det gäller att sikta mot stjärnona). Där vi igår spelade med Astvald-Kim-Roni, hade Barca ifjol Messi-Eto'o-Henry. Förutom den uppenbara skillnaden i individuell kvalitet så är det uppenbart att ÖSK:s spelare är MER specialister på "sin" plats medan Barca ofta bytte platser - och då inte bara kantspelarna utan under slutet av säsongen spelade Messi oftast centralt och Eto'o på en kant.

På mittfältet har ÖSK specialisterna Kihlberg (längst bak)-Nordin (spelfördelaren)-Nordback (den löpstarke, som ska in i motståndarnas straffområde). Barca spelade oftast med Touré bakom Xavi och Iniesta, men de kunde också byta platser med varandra vid behov.

Min poäng är att ÖSK behöver inte byta grundsystem men att de olika spelarna i systemet bör uppmuntras till att bli bättre på att växla positioner. Målet ÖSK gjorde igår kom efter att Kihlen plötsligt slog en längre passning och att Roni plötsligt löpte in centralt vilket ställde hela Häckenförsvaret. Jag tror att Sixten jobbar vidare med detta men det kommer naturligtvis att ta tid. En spelare som Per J har också kvaliteter som gör att han kan vara bättre lämpad att kunna spela på flera av de olika rollerna som behövs centralt i framtiden.
Örebro deportivista
2009-07-21 11:30
Vad kul att få sitta och diskutera taktik på forumet. Jag slänger bensin på lågorna och påstår att (a) det är MENINGEN att ÖSK:s offensiva spelare ska vara så långt ifrån varandra som möjligt, och (b) att problemet just nu är att spelarna är FÖR MYCKET specialister. (jag tar det i två olika poster)

När ÖSK anfaller så försöker man i princip bilda en gigantisk diamant på motståndarnas planhalva. Längst fram finns Kim som ska trycka ner backlinjen mot målvakten, yttrarna håller sig längs kanterna, och Kihlberg är 'spetsen' precis framför vår backlinje. Målet är att det ska finnas ytor i mitten av den diamanten där Nordin och Nordback ska kunna avancera in i och komma till skott/spelfördela.

Flyttar man in Nordin permanent precis bakom Kim så kommer motståndarna naturligtvis sätta en spelare där, vilket gör att risken skulle bli att ÖSK:s uppspel inte kommer längre än till Kihlberg/Nordback. Mycket hänger då på Nordins individuella förmåga att skaffa sig ytor och "göra sin" gubbe. Fördelen är att OM bollen lyckas komma högre upp i banan så finns det fler spelare som kan gå på avslut (men då är det bättre att en spelare som är mer lik en anfallare i spelstilen i grunden är bättre lämpad än Nordin).
Örebro Aspen
2009-07-21 11:05
Mitt förslag inför nästa natch till Sixen är
Alvbåge
Anttonen - Almebeck - Wiken - Vovven
Kilen - Per Johansson/Nobbe
Basse - Bedoya/Erik N - Roni
Kim

Fyra nya i startelvan: Anttonen, Basse, Per och Bedoya/Erik N. Förbättrat ? spelsystem.
Basse måste få möjlighet att komma tillbaks till vårens form. Per ersätter Nobbe om han är ok. Bedoya eller Erik ersätter Nordin. Hoppas de nya spelarna kommer att tillföra laget den energi som saknades igår.
Öreskå
2009-07-21 11:01
Det var oerhört stort av kubanerna att vara sådana glädjespridare, som de var, under matchen igår. De och Roni's mål är de enda saker som jag tänker komma ihåg. Forza kubaner!!!
Annons: