/fotboll/osk/forum/2335.aspx/fotboll/osk/forum/2335.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
Allsvenskan - Svartvitt
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Örebro Grixx
2012-10-06 21:14
Saywee// Det gick bra för klubben och det skrevs mycket positivt om det nya spelande ÖSK och spelarna hade inte fått spela pga av skador. Klart som tusan att det blir lite extra kul för dom när ett då bra välspelande allsvenskt vill satsa på dom trots deras massiva skadehistoria. En spelare med spikrak framgångskurva utan skador skulle nog inte riktigt känna samma sak.

...tror du något annat?
AIK Saywee
2012-10-06 20:16
Vi sjunker i tabellen för försvarslösa lag (insläppta mål) :)

GAIS 46
ÅFF 44
SFC 42
ÖSK 42
IFK N 41
AIK Saywee
2012-10-06 20:08
Grixx, hur kan du veta att spelarna var "extra pigga på att komma till ett spännande lag", som dessutom hade ett ofarligt konstgräs ?

Jaja, skadade spelare är nog oftast billigare i inköp, det är likadant med skadat gods, det är billigare, man får reparera själv om man vill ...
Örebro Bastard on Parade
2012-10-06 18:10
Vad jag har förstått så var spelarna nöjda med mattan när den var nylagd även om det inte var den mattan som de hade valt om de själva fått bestämma. Problemet är nog snarare att den inte har skötts så som man ska sköta den för det tog inte så lång tid innan klagomålen började komma.

Visst köpte de nyligen in en maskin för konstgräset? Varför har de inte haft den från början?
Örebro Grixx
2012-10-06 17:04
Saywee// Almebäcks, Astrits, Haddads och Williams skadehistorier var absolut kända men det var relativt billiga spelarköp. Spelarna var extra pigga till att komma till ett spännande lag men också att de skulle få en revansch på skadeskiten genom att klubben trots skadorna ville satsa på dom.

Bedömningarna var ju ändå att det var spelare som haft en del otur men att de nu skulle vara på väg ut ur eländet. Både Almebäck och Astrit visade sig vara ruskigt bra och skadorna lyste med sin frånvaro...de båda andra har istället fått trassel.

Hade det handlat om jättesummor i värvningskostader och löner för de här spelarna så hade nog inga av dom köpts.
Örebro Grixx
2012-10-06 16:45
Conjuration// Ähh har väl aldrig hört att alla slipsnissar hyllat mattan. När mattan var ny så var alla nöjda och glada inkl spelare. Även om de först hade rekommenderat en annan matta som de tyckt om.

Spelare från andra lag tyckte i pressen att ÖSK-mattan var bättre än den i Borås...lustigt nog.

Kan man visa att det är åt helvete med mattan så ska den bytas och ev utgå böter/kompensation till klubben....men är det "liten verkstad" där det snackas mycket och blir en mytbildning och mattan sätter sig mentalt i skallen på spelarna så är det ett annat problem.
Örebro Conjuration
2012-10-06 16:31
På tal om vårt plastgräs. Jag har aldrig hört någon spelare berömma underlaget, enbart kritiserat. Däremot är alla slipsnissar lyriska över plasten, att det är bra men väldigt missförstått. De kan vattna hur mycket de vill, det känns ändå som att springa på betong.
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Conjuration
2012-10-06 16:26
Häcken körde över Syrianska rejält. Nu får man heja på GAIS, att de piskar upp Elfsborg. Inget guld till Borås, nein!
Postat via SvenskaFans-appen
AIK Saywee
2012-10-06 16:25
@Grixx:Synd att klubben inte kollade in hans skadebenägenhet, både på konstigt och på naturligt gräs ?

Jaja, det är nog svårt att "bevisa" att konstgräs skulle vara skadligt, för varför skulle det vara så ???
Örebro Grixx
2012-10-06 16:15
Saywee// Kan vara så men han var ju minst lika skadad tidigare på naturgräs....så bevisnivån är lite svag där.

AIK Saywee
2012-10-06 16:06
@Mattias69:


Mattias69, det verkar vila en förbannelse på vårt konstgräs om det var där han tränade ...

... byt genast ut skiten och anlägg en RIKTIG matta !!!
Örebro Mattias69
2012-10-06 15:59
Tråkigt, det hade varit kul att få se Crespo och William tillsammans mot ett på pappret "sämre" lag nu imorgon.
AIK Saywee
2012-10-06 15:55
Lite GT-info från papperssportbilagan ...

"Tvingats spela på sprutor hela året"

Gerzic talar ut: Konstig skada har ställt till det"

- En konstig skada har ställt till problem för mig, avslöjar han. En så kallad symfsskada som smärtar från magen ner mot snoppen med i sin tur inflammation i ljumskarna"

Vem har tvingat denna sjuke spelare att spela, undrar om han spelar mot ÅFF, sicken röra, vad är det som händer, vem tvingar sjuka spelare att spela och kan man inte säga ifrån att man är sjuk, om man känner sig sjuk ?
AIK Saywee
2012-10-06 15:42
Grattis Häcken !!!

Känns som det enda gänget som spelar fotboll i årets allsvenska :)
AIK Saywee
2012-10-06 14:40
Conjuration, jo det var jädrigt illa pinkat, en riktig "snestråle"

Det är inget att eftertrakta, dvs att hamna bra till i en sådan klass som klassats av UEFA :(

Fy attans vad jag ogillar sabb, våld och huliganism ...

... när vi i stället kan ha trevligt tillsammans ...

familjer, fans och förväntansfulla fotbolls-supportrar, puuuuh.

ORKA !!!
Örebro Conjuration
2012-10-06 14:04
På tal om huliganism. UEFA har klassat Sverige som ett högriskland i europeiska matcher. Inte illa pinkat av oss!
Postat via SvenskaFans-appen
AIK Saywee
2012-10-06 11:05
Visionen, 10:43,

"Andra lag/städer har sina bekymmer de också jag säger inget annat. Men storstadslagen är i särklass!"

ja så blir det väl oftast, ju fler människor, ju fler bråkstakar :(

Vi skriva att jag dock instämmer i flera delar av det du skriver, men klubbarna kan ju bara bära ett visst ansvar för det som "sker på arenan under matchtid", eller skall vi ha matchvärdar som håller ordning på krogkön eller kollar in vad som händer i baren, eller sköter trafikövervakningen till arenan ....
AIK Saywee
2012-10-06 10:59
Visionen, 10:43,

menar du vad som sker på arenan under matchtid, för det är ju där klubbarna kan tänkas ta ett ansvar?

För det som sker utanför, kan väl knappast klubbarna ansvara för, det är varje enskild människa som har ansvar för sitt handlande, var det än sker och när det än sker iofs.

Jag förstår inte vad polisen tar betalt för och varför, för huliganism, finns överallt i vårt samhälle.

Huligan är synonymt med bråkstake !
Örebro Retarded Jimmy
2012-10-06 10:47
Wärle snackar framtid med Wikström som snackar löst med ÖSK om förlängning
Örebro Visionen
2012-10-06 10:43
Saywee//
Poängen med att påpeka Sthlms derbyna som anledning är att dessa "kräver ofantliga resurser". Som i särklass ingen annan offentlig tillställning (idrott) i Sverige gör. Enligt olika medier, politiker och sakkunniga ca:1 000 000 riksdaler (skattepengar) för polisbevakningen per tillfälle. Och man kan tycka vad man vill om huliganer och poliser men faktum är att utan denna polisbevakning skulle det bli än värre på skadegörelse- och misshandels fronten.

Och dessa derbyn har pågått hur länge? Om du minns så var det i samband med ett riktigt urartat sthlm derby som hela debatten om vem som ska betala vad eskalerade! Så när jag skriver att, "Ända anledningen till att AB klubbar får betala polisnotan är AIK och DIFs läktar/gatu-kultur (läs Sthlm Derby)", (ursäkta stavningen) så syftar jag på att det var dessa matcher som eskalerade debatten som i sin tur ledde till lagen om betalningsskyldighet för AB klubbar.

Andra lag/städer har sina bekymmer de också jag säger inget annat. Men storstadslagen är i särklass!

I samband med Norrköpingsmatchen (vårt derby) såg jag en artikel i NA om att 16 ösk-supportrar blev stoppade vid museet innan match. Samtliga visiterades då polisen misstänkte dessa för att vara bärare av otillåtna medel (pryo, tillhyggen ect). Polisen hittade ingenting på dessa individer och tre personer fördes bort p.g.a. att de ansågs "för farliga"? Konstigt att dessa för farliga personer inte arresterades om de nu var så farliga.

I ett Stockholms derby kan du multiplicera våra siffror med 10 för att få fram en någorlunda bild av hur många polisen stoppar/visiterar/för bort. Skillnaden är väl att en hel del omhändertas också.

Jag har väldigt svårt att se att exempelvis ÖSK som AB klubb varit en stark bidragande orsak till att AB klubbar ska betala polisinsatserna i samband med sina offentliga tillställningar. Ser man på ÖSKs offentliga tillställningar så har jag svårt att se att polisen ens överhuvudtaget behöver närvara under samtliga tillfällen! Men de gör det för att det är deras skyldighet gentemot oss medborgare att säkra vår säkerhet och den allmänna ordningen. Men klubben måste stå för kalaset p.g.a. bolagiseringen!

AB klubbarna måste betala för polisens insatts före- under och efter sina respektive offentliga tillställning då polisen "måste" säkra din väg till tillställningen, din vistelse där och din väg hem från den. vilket kräver resurser.
Hur lång tid innan och efter tillställningen som polisen måste skydda ordningen beror helt enkelt på klubbarnas respektive supportrars beteende innan och efter matchen. Eftersom det är den offentliga tillställningen som mobiliserar så mycket folk på en och samma plats (ett område) så att polisen måste centralisera sina resurser där.

Om det var otydligt så kan jag förklara att med gatu-kultur mena jag huliganismen.
AIK Saywee
2012-10-06 09:44
Visionen

"läktar/gatu-kultur (läs Sthlm Derby)"

Är inte detta att rikta blickarna bort från våra egna " tilltagande" problem?

Gatukultur vinns i alla städer med gator och det är bara att inte blunda för vad som händer exempelvis i våra små bergslagsstäder främst under kvällar och nätter! Överallt finns fanskapet :(

Men vad som sker på läktarna, är något helt annat, där har vi fortfarande möjlighet att låta fotbollen bli en fest för alla fans, familjer och goa supportrar :)
AIK Saywee
2012-10-06 09:29
Visionen

"Ända anledningen till att AB klubbar får betala polisnotan är AIK och DIFs läktar/gatu-kultur (läs Sthlm Derby)."

Tror du verkligen att detta är den absolut enda anledningen ???

Godnatt!
AIK Saywee
2012-10-06 09:27
Visionen, jag tror inte att det är så enkelt att vi kan skylla enbart på att läktarkulturen vid derby´n mellan AIK och Djurgården var det som startade att polisen vill ha betalt för det de gör, inne på arenan hoppas jag att det gäller, för utanför kan inte klubbarna ansvara för vad enskilda dårar pysslar med, så har det alltid varit, även långt innan oktober 1970 i Örebro.

Läktarkulturen är på väg att rasa ner i korpnivå, en del slås medvetslösa och andra hotas till döden via banderoller, ett gammalt och ett färskt exempel.

I Skåne, i Stocckholmsregionen, i Göteborg och även på den så kallade landsbygden håller våldet och idioterna sakta men säkert försöka ta över läktarkulturen, låt dem inte lyckas ...

... på denna punkt håller jag med Glenn Hysén som inte skrädde orden i GT mot de fega kräken!
Örebro Visionen
2012-10-06 09:11
Saywee//
Paragraferna i mitt tidigare inlägg är saxade ur lagboken, jag tog med dem för att påvisa vad polisen grundar (enligt lag) sin närvaro/beteende på. Där huvudsyftet är ordningen på den offentliga tillställningen (som en match kallas, juridiskt).

Sedan måste en klartänkt person kunna lägga ihop ett & ett i denna fråga. Ända anledningen till att AB klubbar får betala polisnotan är AIK och DIFs läktar/gatu-kultur (läs Sthlm Derby). Staten kunde tydligtvis inte gå in och peka på 2 klubbar och säga "bara ni ska betala" utan 'anledning'. Så en jurist kopplades in för att på ett 'lagligt sätt' särskilja dessa storstadslag från resterande i flocken, bolagiseringen!
Här gnuggade fröken Ask händerna och tänkte "fan kolla hur klipsk jag är nu ska dem jävlarna inte komma undan". AIK och Djurgården gav staten en anledning till denna reform.
Lagen togs i bruk och vi andra AB klubbar får smisk p.g.a. det.

Nu gäller det bara att finna sig i läget eller reformera och gå ifrån bolagiseringen. För fakturorna kommer vi inte komma ifrån oavsett hur mycket vi överklagar!

Det ända som alla dessa överklaganden gör är att det svider i plånboken eftersom det blir torsk på torsk i rättssalarna men även kanske en reform där klubbarna ges mer att säga till om i 'ordningsfrågan', hur många poliser, vilken typ (hundförare, mc osv). Något annat har jag ytterst svårt att se dessa överklaganden leda till.


AIK Saywee
2012-10-06 08:33
Frukostinlägg från mig där jag ältar vidare om polisbevakning,
scrolla gärna eller bemöt eller ignorera ...

1 - Vad som händer utanför arenan, före-under-efter match kan omöjligen ÖSK ansvara för, dvs poliser som spejar och spanar och ingriper och griper och far omkring i sina bilar och visar sig på sta´n, där de annars ofta är osynliga eller frånvarande.

2 -Det som händer inne på arenan, under matchtid (?), vad är matchtid förresten och vad är det som kan hända?

De regler som gäller inne på arenan är väl typ sådant som gäller i det vardagliga livet i övrigt, sunt förnuft, tio Gud´s budord och svensk lag, samt ordningsregler som finns beskrivet lite här och var.

Några exempel,
vi slår inte ihjäl varandra,
vi slår inte varandra medvetslösa,
vi slår inte varandra öht,
vi stör inte den allmänna ordningen,
vi tar inte med oss pyro,
vi rusar inte in på plan
etc etc

Hur många poliser beskådar en högriskmatch och vad kan det kosta c:a två timmar efter avdrag för ståplatsbiljett, ingår de i publiksiffran?

För det som sker utanför arenan är väl det så kallade samhällets ansvar?
AIK Saywee
2012-10-06 00:47
Visionen

punkterna enligt OL och PL ....

1. Detta sköter domaren och bollkallarna och publiken får la sköta sig själv

2. Trafiken sker oftast utanför arenan och någon fara i övrigt är sällan förekommande fotgängare emellan.

6. Krånglig text

7. Allmän ordning råder för det mesta och våld förekommer väl mycket sällan, eller det kanske är det som är problemet ?!

Våld kan förekomma spelare emellan, men detta brukar ibland rättas till med gula eller röda kort.
AIK Saywee
2012-10-06 00:36
Visionen och RJ, tackar för ett långt och ett kort inlägg ...

... jag trodde att "Polisen´s" huvudsyfte var att motverka våld, och sådant finns ju inte i samband med fotboll enligt några, fast det vetefan om det inte finns ändå, i smyg altså ?
Örebro Retarded Jimmy
2012-10-06 00:30
@Saywee:


För att få se matchen gratis, dessutom under arbetstid. Jag tror Polisen har möte varje morgon matchdagarna och så frågar de: vilkas tur är det att se matchen gratis idag?

Eller vad tror du?
Örebro Visionen
2012-10-05 23:16
Saywee//

Lagen är som följande...

Ordningslagen (1993:1617) – OL
OL 2:3 § 1 p – Offentlig tillställning
Med offentlig tillställning enligt denna lag avses
1. tävlingar och uppvisningar i sport och idrott.

OL 2:23 § 2 p – Upplösa offentlig tillställning
Polismyndigheten får upplösa
2. en offentlig tillställning, om det vid den förekommer något som strider mot lag eller om den
medför oordning, fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken (Sveriges Lagar, elfte
upplagan).


PL 10 § – Vissa befogenheter för polismännen
/.../
6. polismannen annars med laga stöd har att bereda sig tillträde till, avspärra, tillstänga eller
utrymma byggnad, rum eller område, biträda någon i myndighetsutövning med en sådan eller
någon liknande åtgärd eller vid exekutiv förrättning enligt vad som är föreskrivet därom, eller
7. åtgärden i annat fall är oundgängligen nödvändig för den allmänna ordningens eller säkerhetens
upprätthållande och det är uppenbart att den inte kan genomföras utan våld.
/.../

Jag är inte en jurist men jag förstår detta (i sammanhanget) som att;

En fotbollsmatch är en offentlig tillställning som polisen enligt lag har rätt/skyldighet att kontrollera för eventuella ordningsstörningar/lagbrott och kan således inte nekas tillträde till den offentliga tillställningen. Med andra ord, ÖSK kan inte avgöra polisens närvaro/icke närvaro i samband med den offentliga tillställningen.

Med detta i bakhuvudet och sedan att Beatrice Ask har beslutat att klubbar som bedrivs som Aktiebolag ska betala polisnotan kommer vi fram till situationen vi har idag. En ”polisinsatts” som ÖSK (samt de andra klubbarna) ej har något att tycka till om som i sin tur resulterar i en faktura som AB klubbarna ej kan påverka.

Skillnaden mellan AB klubbarna och de andra är att AB klubbarna anses bedriva en vinstverksamhet. P.g.a. den vinstdrivande verksamheten anser staten att de aktuella klubbarna ska betala för sin offentliga tillställnings polisbevakning.
Icke AB klubbar 'slipper' betala då deras offentliga tillställning hamnar i en kategori bland protester/marscher, sammankomster osv. Alltså inte som ett företag som utgår från att nå en ekonomisk vinning på sin offentliga tillställning. Du (och ni andra) märker hur 'knasigt' detta låter då vi alla vet att alla klubbar tjänar pengar på sina offentliga tillställningar och har den ekonomiska aspekten av sin offentliga tillställning som grundläggande i sina respektive budgetar. Annars hade de väl kunnat strunta i biljetterna/abonnemangen. Detta gör denna lag (i sammanhanget) i mitt tycke som diskriminerande.

Som jag ser det så finns det 2 (rätta mig ifall att jag har fel) sätt att kringgå denna lag om betalningsskyldighet;
1. Inte bedrivas som aktiebolag alternativt att 'bolaget' ej är samma som arrangören/den offentliga tillställningens värd.
2.Omvandla den offentliga tillställningen till en privat tillställning. Likt en klubb/förening/sällskap. Jag vet inte nu vad de internationella/nationella fotbollsreglerna säger om att matcher skulle genomföras som privata tillställningar. Men om vi väljer se på fakta så kan jag tycka att matcher idag omfattas av många privata tillställningars tillvägagångssätt. Exempelvis;
1.Medlemskap/abonnemang/biljetter till tillställningen.
2.Ens inträde till tillställningen måste beviljas, vilket görs utefter specifika kriterier (biljett, nykterhet, medhavande föremål osv.).
3.Olika accesser på arenan för olika besökare (hemma/bortasupportrar)
4.Interna/lokala regler/rutiner och föreskrifter kan förekomma som tillägg på de befintliga i resterande samhälle.
Osv.
I mångt och mycket likt en ”sluten förening” skillnaden är väl att matcherna tv-sänds.
Rent praktiskt (väldigt förenklat), om ÖSK valde att sälja/dela ut inbjudningar istället för biljetter så skulle tillställningen bli privat, i och med det så skulle situationen med polisen bli av annan karaktär. Likt en nattklubb, enbart egen säkerhetsutövning och ordningshållande, där polisen skulle få ringas in ifall det skulle anses som nödvändigt. Men i ett sådant läge skulle det inte förvåna mig ifall matcher skulle avbrytas p.g.a. polis razzior!
Men jag skulle inte ha något emot att klubben (om möjligheten ens existerar) omstrukturera sin verksamhet till privata tillställningar och där med bli ”Herre över eget hus” så att säga, som hyr sin lokal (Arenan) för sin ”privata verksamhet” och själv ansvarar/beslutar i säkerhetsfrågor/rutiner inne i lokalen.

AIK Saywee
2012-10-05 21:21
Vad är polisens huvudsyfte ????????
Annons: