/fotboll/osk/forum/1031.aspx/fotboll/osk/forum/1031.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
Allsvenskan - Svartvitt
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Örebro Telle
2015-04-16 11:22
Svartvitt forever // Bra skrivet. Vill man kan man dessutom göra listan betydligt längre, tyvärr. Bedoya fick vi ju exempelvis inte full ersättning för, eftersom Rangers hade ekonomiska bekymmer (vilket självklart inte var ÖSKs fel, i och för sig, men ändå kändes rätt typiskt just då.) Alimi bröt vi också kontraktet med, för att han sedan direkt gick till en klubb på Cypern. Grahn, Sandqvist, Chensinski, Bamberg, Rama, i stort sett varenda spelare som lämnade klubben under den tiden gjorde det antingen gratis eller till en alldeles för låg ersättning, kändes det som. Vi lider fortfarande av sviterna, och till viss del finns ju samma personer med i styrelsen fortfarande, så det är lätt att bli irriterad när man tänker på det ur det perspektivet. Men som du också skriver, så har väldigt mycket blivit bättre de senaste två åren, så det är väl det vi får försöka fokusera på. Nu känns det i varje fall som att vi går år rätt håll, och då är det bara att fortsätta gå framåt för att nå målet.
Örebro Telle
2015-04-16 11:11
TommyS // Ja, en "stanna klockan"-lösning hade varit perfekt. (Det hade också varit ett välkommet alternativ för vår backlinje i matchen mot Falkenberg... ;)
Hammarby ...grönvita sidan upp!
2015-04-16 10:20
Hopslagning - men med Degerfors eller VSK? (satir om 12-lagsallsvenskan)
Örebro pemo
2015-04-16 09:58
Berger spelar i Forward. Och hans crossbollar saknas verkligen i dagens ÖSK. Frågan är väl hur mycket han hade utvecklats utan sin körtelfeber?

Såg i dagens NA att Wiktorsson och Hagge spelat mittbackar. Betyder det att Erik inte kommer tillbaka förrän i maj? Eller är konstillationen Nkili / Eidur inte fungerar? Då tycker jag det är större problem på vänsterbacken.

Örebro TommyS
2015-04-16 09:18
Ja, fan. Paulinho. Jag minns att jag tyckte att man istället för att bryta hans kontrakt borde ha enats om att "stanna klockan", trycka på paus ett halvår i taget, för att han sedan skulle ha kunnat återkomma och fullgöra sitt kontrakt. En udda lösning, men oj så mycket vi hade behövt honom nu.
Örebro Prakas
2015-04-16 07:37
På tal om frikostigheter. Vad hette den där svindyra danska anfallaren som plötsligt fick hemlängtan och som ÖSK bara lät åka hem utan att få ett öre för? Håller för övrigt med om att det har varit alldeles för mycket välgörenhet över verksamheten.
Örebro Svartvitt forever
2015-04-16 05:32
Först och främst, skrattade gott åt ditt inlägg 17.20, Telle. Jag minns väl Paulinho II, och att jag med många sörjde då han försvann under mycket oklara omständigheter. Jag minns också att när man väl fick kontakt med honom i Brasilien så uttryckte han att han gick igenom något fruktansvärt, och att det var skälet till att han stack. Nu framskymtar det alltså att det skulle ha varit hans fars död. Men en professionell fotbollsspelare bryter inte sitt kontrakt för att man förlorar en närstående, hur sorgligt det än är. Alla förlorar sina föräldrar förr eller senare. Man slutar inte jobbet för det, möjligen tar man time out en kort tid. Det är möjligt att det ligger mer bakom, extraordinära omständigheter som vi inte känner till, och att ÖSK gjorde en god gärning som bara lät honom bryta kontraktet. Men jag är lite trött på att det alltid har varit vi som varit "goda och snälla", de som står med mössan i hand, de som man bryter kontrakt med utan repressalier. Nu är han alltså tillbaka i Sverige igen, "glad som en speleman" och ska spela för...inte Örebro utan Häcken. Jag känner ungefär samma irritation som jag kände då ÖSK skulle möta Sarajevo borta samma år men man gav Bedoya "ledigt" att åka till Skottland och förhandla om kontrakt med ny klubb. Jag kan också känna en irritation över hur Emil Bergers karriär som fotbollsspelare förmodligen knäcktes av att han tvingades tillbaka i spel ALLDELES för tidigt efter en hjärtmuskelinflammation och aldrig blev sig lik efter det. Vet inte ens vad han gör nu, men tydligen spelar han inte fotboll. Irritation känner jag också fortfarande över Porokara-affären, där man stod inför att göra sin kanske största spelarförsäljning, och så skickar man med en slemmig agent som hade allt att vinna på att köra affären i stöpet, vilket han också gjorde. Tala om att anlita räven som vakt i hönsgården... Nåväl, jag vill betona att den irritation jag känner helt och hållet riktar sig mot hur klubben sköttes då, inte nu. Det upprop för förbättring som gjordes då för drygt två år sen känns med facit i hand klart befogat, och det är ändå kul att konstatera att det blivit förbättring på alla de punkter som uppropet pekade på. Tyvärr kan också vårt nuvarande prekära ekonomiska läge i mycket tillskrivas den tiden, och den ryggsäcken får vi bära med oss under överskådlig tid, oavsett hur skicklig Simon Åström, Alic och ledningen är.
Örebro Telle
2015-04-15 22:13
NA skriver om Paulinho, och förtydligar bland annat en del om hans "avhopp" från ÖSK. Då verkar det som att avtalet bröts då.
Örebro Telle
2015-04-15 21:33
Kul att han är tillbaka, som sagt. Hoppas att det går bra för honom, utom just mot oss så klart.
Häcken Spindel
2015-04-15 20:44
Ang. Paulinho så hade han (om jag inte minns fel) en jobbig period när han skrev på för er. Tror hans pappa gick bort under den perioden och Häcken ville inte betala den lönen han krävde (över 300tusen/mån). Så det var nog kaos i hans huvud och nog därför det blev som det blev. Han ville hem till Brasilien helt enkelt.

Han hade en sagolik första säsong i Häcken där han snittade 2.67 mål per match (eller nått sånt) när vi låg i Superettan. Även om han fick tråkigt avslut i vår klubb så har han alltid varit en stor profil i klubben och många är nu riktigt glada att han återvänder.
Örebro Telle
2015-04-15 19:21
Det är för övrigt dags för mig att göra en pudel, som det heter numera.

När Paulinho var försvunnen lanserade jag ju en teori om att han hade blivit uppäten av Emra Tahirovic. Det visade ju sig alltså inte stämma, nu när Paulinho precis som Emra själv uppenbarligen både lever och frodas, så därmed vill jag be Emra officiellt om ursäkt... :)
Örebro Telle
2015-04-15 19:02
BoP // Utan att veta, och utan att vilja falla in för mycket i den rätt uttjatade "Åh, det är så typiskt ÖSK att alltid misslyckas med sina affärer"-jargongen, skulle jag ändå gissa på att man bröt kontraktet.
- På den tiden hade man ju tyvärr som snudd på officiell policy i ledningen att inte tjäna några som helst pengar på en enda spelare som lämnade klubben, oavsett anledning.

Och jo, jag menar "På den tiden" ironiskt, eftersom det var några år sen bara, och vi har en trupp i år som är tunnare än Kalle Holmbergs vader anno 2012 som en direkt följd av hur klubben styrdes då. Men det är bäst att lägga till att jag tycker att man har tagit stora steg åt rätt håll sen dess.

Arna-Tovic //
Ja, det var synd att han kom hit just 2011, när klimatet i klubben var som det var. Jag tror att det hade varit stor skillnad om han hade kommit hit nu, när både spelare och ledning verkar i en betydligt bättre miljö. En av våra nuvarande tränares stora styrkor verkar vara just att få spelarna att trivas.

Örebro Arna-Tovic
2015-04-15 18:47
Kommer ihåg när jag såg Paulinho på uppvärmningen. Hans bollkontroll var helt enorm. Publiken bara satt och häpnade. Det finns otroligt mycket fotboll i killar som han och Sobralense. Det gäller bara att få dem att lägga ner jobbet och få dem att trivas. Jag tror de besitter en grundteknik som är bättre än alla svenska elitspelare, Zlatan undantagen, förstås.
Örebro Bastard on Parade
2015-04-15 17:37
Undrar hur ÖSKs överenskommelse med Paulinho ser ut? För visst hade han 1 år kvar på kontraktet när han lämnade? Bröts kontraktet, såldes han eller hyrdes han ut?
Örebro Telle
2015-04-15 17:20
Paulinho till Häcken?
Ja, apropå klubbikoner så... ;) Hur länge var det han spelade hos oss, nu igen? Runt 2 timmar ungefär, va?
Men jag ska inte vara orättvis mot honom, han var faktiskt riktigt bra. Särskilt den andra timmen där, då var han riktigt, riktigt vass...

Nej, allvarligt talat, så ska det bli jättekul med en profil till i allsvenskan. Det var bara synd att han inte var kvar längre hos oss, han fick inte göra sig själv riktigt rättvisa i ÖSK. Dels var han ju i klassisk brasse-form när han kom hit, och dels kom han inte till sin rätt i rollen som Sixten prövade honom i.

Jag hade gärna sett mer av hans teknik och hans omtalade löpsteg. Särskilt den där sista maxlöpningen imponerade på mig, ni vet, den där han hoppade över staketet vid incheckningen på Arlandas utlandsterminal och fortsatte löpa i full fart mot gate 5... ;)

Örebro pemo
2015-04-15 16:10
Någon som skall se U-21 i kväll och kan ge ett kort referat?
Örebro adde787
2015-04-15 15:32
Paulinho är klar för Häcken
Örebro Billy Rubin
2015-04-15 14:43
Nordin kom som 15-åring till ÖSK
Örebro ÖSK-Karl
2015-04-15 14:11
@minatankar (för sm-guld):


Jag har alltid trott att Nordin har Eskilstuna som moderklubb, stämmer inte det? Sedan misslyckades han väl som ungdomsproffs i tror jag Tyskland? Hur gammal var han när Örebro kom in i bilden?
Örebro Osvaldo
2015-04-15 13:43
@Örebro Center:

Det är väldigt många parametrar som ska stämma för att en ungdomsspelare ska ta klivet upp till allsvenskan. Jag kan hålla med om att det är tråkigt att ÖSK ungdom inte har fått fram så värst många startspelare de senare åren.

Jag har dock en känsla av att de mindre klubbarna i nejden till viss del har en viktig faktor för att förbereda yngre spelare att ta klivet upp. De kan nämligen erbjuda senior a-lagsfotboll i ett tidigare skede i karriären. Jag inbillar mig att en spelare har längre tid på sig att acklimatisera i division ett än i allsvenskan och får möjlighet att spela med och mot rutinerade, och cyniska, rävar. En spelare i en U21-serie möter spelare i sin egen ålder blandat med a-lagsspelare som kanske inte riktigt tänder till i dessa matcher.

Jag har lite för dålig koll på utveckling och psykologi i de sena tonåren för att komma med några säkra åsikter om när spelare ska in i ÖSK:s organisation. Men jag tror att erfarenhet av seniort seriespel är nyttigt. Det kan vara en anledning till att Mo, Rinne och Dajje relativt snabbt kunde prestera på allsvensk nivå.
Örebro minatankar (för sm-guld)
2015-04-15 13:26
Någonstans har jag läst att Brommapojkarna ska ha Europas största ungdomsverksamhet. Vet inte hur många elitspelare de får fram varje år.
Örebro Center
2015-04-15 12:59
Jag har aldrig heller avsett att man måste gå från knatte till hela vägen. För mig handlar det om att ÖSKU17-ÖSKU21 skall vara en "ungdomsakademi" med inriktnig att fostra elitspelare och utveckla talanger. Ja egentligen vill jag att det skall vara klart uttalad från det år spelarna fyller 15 (vilket det kanske också är) Om spelaren är värvad in till akademin och sedan vidareförädlad tycker jag inte spelar någon roll. Mitt syfte var att beskriva att denna "akademi" inte får fram spelare till A-laget eller inte har fått det på många år. Så jag tycker man skall skilja på äpplen och päron i denna diskussion. Jag har för min del aldrig avsett att man skall vara "ur-ösk:are". Utan hur kan man se till att denna akademi får fram spelare. För min del kan man värva in unga spelare från hela världen in i denna process, om så är fallet, även om fokus skall vara i närområdet i första hand men även angränsande områden. Det är irrelevant om man är född i Örebro. Jag vet inte hur det har med att göra hur man ser allt i svart eller vitt (och därmed sopa frågan under mattan). Det är väl en jätteviktig fråga för organisationen.
Örebro Osvaldo
2015-04-15 11:51
@Telle:
Lampard var väl innan han gick till city ett bra exempel på hur en inköpt spelare kan bli klubbikon. Det svåra med talangutveckling från yngre ålder är att det kräver en kostsam bredd; det är mer regel än undantag att spelare som tar sig hela vägen inte varit de bästa i sin åldersgrupp under knatteåren. Att driva en bred ungdomsverksamhet kräver stora resurser, till största delen frivilligt och obetalt arbete. Kan tänka mig att det är enklare för dessa eldsjälar att verka i mindre klubbar; korta beslutsvägar, inflytande och en klapp på axeln när någon egen spelare gör allsvensk debut i den lite större klubben. Det finns en risk att kraven från ÖSK blir högre och då tappar eldsjälarna lätt gnistan. Det är otroligt viktigt för ÖSK att hålla sig på god fot med närliggande klubbar och inte som tidigare bete sig som en elefant i en glasbutik. Om ledarna i övriga klubbar gillar ÖSK kommer även ungdomsspelarna göra det. I de stora europeiska länderna kan fotbollsspelare som inte blir stjärnor tjäna sitt uppehälle på lägre nivå och det finns betydligt bättre möjligheter till inkomster på att utveckla spelare, även om de inte håller för spel i högsta divisionen.
Örebro Telle
2015-04-15 11:17
@Osvaldo:
Förmodligen inte många. Och med risk för att jag börjar bli lillgammal så får jag dessutom känslan av att det är en utdöende art snart, tyvärr. Det görs inte spelare som Gerrard och Paolo Maldini längre. Spelare som Totti, Raul, och andra från samma generation förknippas ju också intensivt med "sina" klubbar men man har ju ingen koll på exakt när de började egentligen. Totti är i varje fall född i Rom, tror jag, men om han spelade i någon annan klubb före Roma vet jag inte. Messi var väl 13 när han kom till Barcelona? Det är också rätt imponerande. Lampard, som väl måste ha spelat i Chelsea åtminstone sen världskriget, har däremot spelat i flera klubbar innan det, har jag för mig. Vart gick han nu senast? Var det City? Det är hur som helst ingen slump att det är den typen av spelare som blir ikoner för supportrarna. Det känns skönt när man ser spelare som verkar hålla sin klubb lika högt som vi fans gör.
Örebro Osvaldo
2015-04-15 10:53
@minatankar (för sm-guld):


Vissa kanske har tagit "vi är svartvitt" lite väl bokstavligt.
Örebro Telle
2015-04-15 10:53
@minatankar (för sm-guld):
Väldigt intressant. För egen del ser jag inga som helst problem med att våra talanger fostras i andra klubbar och ansluter till ÖSKs ungdomsverksamhet relativt sent. Klubbar som Karlslund, Rynninge och inte minst Forward har förmodligen ändå bättre förutsättningar som traditionella "kvartersklubbar" att lyckas med det, då det så att säga ligger i deras affärsidé redan från början att de är beroende av att få fram spelare som kan förädlas vidare. Det finns liksom inget självändamål med att spelarna ska ha spelat ett visst antal år i ÖSKs egna ungdomslag först. (Bortsett från att det kan finnas en vinst i att klubben tar ett socialt ansvar att fostra regionens ungdomar i en frisk, sportslig och 1930:tals-sund anda, förstås, men det är en helt annan diskussion. En annan poäng är också att man tidigare kan slussa in spelarna i a-lagets sätt att spela fotboll om ungdomslaget har samma och upplägg och spelidé, men det verkar ju inte ha hjälpt hittills...) Det viktiga vad gäller talangverksamheten måste ju vara slutresultatet, dvs att vi får fram tillräckligt många unga spelare som är bra nog att ta plats i ÖSKs startelva. Där har klubben inte lyckats tillräckligt bra. Jag gillar tanken att ÖSK ska vara det självklara valet för ALLA regionens talanger när de vill ha en språngbräda ut i det professionella fotbollslivet. Det är självklart inte helt realistiskt, men ändå något att sträva efter, så man kan begränsa antalet Hamad, Durmaz och Kiese Thelinar till ett minimum (eller snarare se till att de kan få samma utveckling i ÖSK i stället.) Men ska man hårdra det lite, så handlar det väl i slutändan om vilket som är det billigaste sättet för klubben att få in spelare i truppen: Utvecklar man sina egna talanger kan man i regel hålla lägre löner då spelarna kommer in med lägre ingångslön, man slipper eventuella utvecklingsbidrag, transfersummor, sign on bonusar, agent fees etc, men man har i gengäld en ungdomsverksamhet som kostar. (Och som skapar en hel del gnäll från oss supportrar... :) Tar man in spelare utifrån råder förstås det motsatta (men gnället slipper man inte ifrån, lex Brunet Hay Pino... :) Sen har ju ÖSK heller ingen tradition av att värva kontraktbundna spelare, så man kan ju fundera på hur stor den ekonomiska skillnaden blir i praktiken, särskilt som att ÖSK hittills har missat den stora vinsten med egen talangutveckling då de just inte lyckats sälja några talanger. Sen finns det naturligtvis även andra mervärden i att det finns en lokal förankring i klubben. Spelare från regionen känner förhoppningsvis mer för ÖSK, till exempel, och borde även vara beredda att kämpa hårdare i motgång än exempelvis spelare som Grahn, Rama och Bamberg gjorde anno 2012. Och som örebroare blir jag lite extra stolt när Nordin slår in en frispark jämfört med om någon som är värvad utifrån skulle göra samma sak. Men tiden när "folk i allmänhet" gick ner på Vallen för att se grannens grabb spela boll är nog förbi för länge sen i en stad av Örebros storlek. - I fjol hade vi mindre publik än för några år sedan, trots våra lokala spelare. Och Örebro Hockey drar fullsatta läktare match efter match trots att det i princip bara är Henrik Löwdahl och korvförsäljarna kvar som har någon som helst Örebro-koppling över huvud taget. Numera vill nog de flesta helt enkelt se underhållande fotboll i en stämningsfull miljö och ett lag med ÖSK-tröjan som vinner, oavsett vilka namn det står på ryggen. Edit: Vill dock lägga till att det däremot är extremt viktigt med kulturbärare i laget som har spelat i klubben länge, även om de kanske inte nödvändigtvis behöver ha startat i ungdomslaget. Typ spelare av Kihlberg, Wikström, Nordback eller Hagge-karaktär. För att fortsätta jämförelsen med Örebro Hockey hade de förmodligen vunnit kvartsfinalserien mot Växjö om de hade haft Emil Kåberg (men kanske ett par år yngre och snabbare...) kvar i laget.
Örebro Osvaldo
2015-04-15 10:50
@minatankar (för sm-guld):

Vet inte hur det ser ut i just de klubbarna. Har någonstans hört att om Brommapojkarna har målet att få upp en spelare per år till a-lagsnivå (allsvenskan och superettan). Detta med en enorm ungdomsverksamhet i ett stort upptagningsområde. Om ÖSK-familjen skulle lyckas med det skulle det på sikt, på pappret, vara möjligt att ha en startelva med spelare som spelat i klubben sen knattenivå. Kan dock inte se att det skulle vara en realistisk väg att gå. Jag är rätt glad över det stora antal spelare från närområdet som finns i dagsläget. Med närområdet räknar jag även angränsande landskap då Närke verkligen inte är stort.

Hur många av de stora klubbikonerna runt om i världen har gått hela vägen från knattenivå i egna klubben?
Örebro frrreddo
2015-04-15 09:17
Hur blir det med svartvitt redaktionen? Något nytt?
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro minatankar (för sm-guld)
2015-04-15 08:55
@Örebro Center:


ÖSK Fotboll har som bekant ingen verksamhet för spelare i yngre åldrar utan den bedrivs av ÖSK Ungdom. Även ÖSK Söder har fotbollsverksamhet.

Nordin spelade i ÖSK i yngre år. Därefter i RIK för att sedan komma tillbaka till ÖSK. Hagge kom från Ekers IF till ÖSK och Kalle från RIK via Karlslund.

Det är otvivelaktigt så att många yngre spelare från närområdet fått chansen i ÖSK. I dagens A-trupp finns t ex Oscar, Hagge, Dajje, Nordin, Kalle, Rinne, Ring, Yasin och Lipovac. Kanske kan även Westerlund och DG räknas hit. I så fall pratar vi om minst 11 spelare.

Frågan handlar snarare om i det fall det är realistiskt att en större andel av dessa spelare redan från unga år bör komma från ÖSK-familjen. Det är därför jag undrar om lag som t ex IF Elfsborg, Halmstad BK och IFK Göteborg från unga år tar fram sina talanger själva eller om de, liksom i ÖSK, i stor utsträckning rekryteras från närområdet.
Örebro Center
2015-04-15 08:39
@Osvaldo:
Ja, jag känner till någon på 90 talet också som släpptes fram. Nordin kom från ÖSK-U menar du? Jag trodde hann värvades från Rynninge i 23-24 års åldern?Du talar om spelare som det är länge sedan de kom fram. Nämn en spelare som etablerat sig via ÖSK-U från 2007? Jag känner bara till en och det är Astvald (sen vet jag inte om han kom från ÖSK söder egentligen men skitsamma). En Astvald som sedan fick gå med tiden. Jag vet inte riktig svängarna med Kalle hur han kom fram. Men det är alldeles för dåligt. Sitt nöjd du. Jag är det inte. Åtta år utan en spelare som etablerat sig ordentligt.
Annons: